Προσωπικότητα

Πως να πάρετε τη σωστή απόφαση σε μία δύσκολη κατάσταση

PsychologyNow Team

PsychologyNow Team

Η Ψυχολογία είναι ο Κόσμος μας!


Αναγνώσεις άρθρου: 14649

Πως μπορείτε να γνωρίζετε τι πρέπει να εμπιστεύεστε στην ζωή σας ή τι αποφάσεις πρέπει να πάρετε; Ποιο χόμπι, ταξίδι, επάγγελμα ή φίλο θα επιλέγατε; Υπάρχουν πράγματι τόσες πολλές επιλογές εκεί έξω. Πως μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα κάνετε μια σωστή επιλογή; Τι σημαίνει τελικά η λέξη «σωστή»;


Οι διάφορες δυνατότητες και επιλογές που προσφέρονται, μπορούν πολλές φορές να οδηγήσουν σε συναισθήματα απογοήτευσης και σύγχυσης, τα οποία με την σειρά τους καταλήγουν σε μια κατάσταση στασιμότητας εξαιτίας ενός αισθήματος  αναποφασιστικότητας που κυριαρχεί. Τον τελευταίο καιρό, πολλοί άνθρωποι νιώθουν αναστάτωση στην πιθανότητα μιας λανθασμένης επιλογής με αποτέλεσμα να μην προβαίνουν σε καμία. Ωστόσο, όταν δεν αποφασίζετε να κάνετε επιλογές, δεν μπορείτε να δείτε τη ζωή σας να εξελίσσεται, καθώς οι επιλογές δημιουργούν και διατηρούν την ροή της.

Αντιστεκόμουν και ακόμα αντιστέκομαι στην δέσμευση. Η φυσική μου τάση με οδηγεί στο να ζώ σαν «ελεύθερο πουλί», πράγμα που σημαίνει ότι επιθυμώ να παρασύρομαι από την ροή, την ονειροπόληση, την περιπέτεια, αλλά και να αποφεύγω να ακολουθώ ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Μου αρέσει όταν οι επιλογές ξετυλίγονται μπροστά μου και το πως η φύση της ζωής με κατευθύνει προς την πορεία που πρέπει να ακολουθήσω, αν και υπάρχουν φορές που οι αποφάσεις είναι αρκετά ξεκάθαρες. Οπότε, τι θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας μπροστά στην επιλογή μιας ξεκάθαρης απόφασης;

Εστίαση στο εδώ και τώρα

Όταν πρόκειται να πάρω μια απόφαση και προσπαθώ να κοιτάξω στο μέλλον για το πως αυτή μου η επιλογή μπορεί να επηρεάσει εμένα και τους γύρω μου, σχεδόν παραλύω. Ο φόβος του υποθετικού μέλλοντος που θα διαμορφωθεί με βάση την απόφαση μου, δεν είναι και η πιο υγιής προσέγγιση. Αντίθετα, η επικέντρωση της προσοχής στο εδώ και τώρα και στο πως η απόφαση αυτή το επηρεάζει, είναι το μόνο που χρειαζόμαστε, καθώς το παρόν είναι το μοναδικό στοιχείο που γνωρίζουμε.

Κάντε ότι καλύτερο είναι δυνατόν για να εναρμονίσετε τα συναισθήματά σας και να κάνετε τις καλύτερες επιλογές με βάση αυτό που αισθάνεστε ότι είναι το σωστό για εσάς στο εδώ και τώρα.

Απαλλαγείτε από το παρελθόν

Το παρελθόν, συνήθως, αποτελεί μια καλή ένδειξη του τι να περιμένουμε και τι πρόκειται να προκύψει. Ωστόσο, μερικές φορές δεν υπάρχει καμιά απολύτως σύνδεση μεταξύ παρελθόντος και παρόντος και δεν φαίνεται να είναι καθόλου παραγωγικό να την αναζητούμε. Θα έχετε μία πιο ρεαλιστική οπτική κοιτάζοντας σήμερα την κάθε επιλογή που έχετε κάνει. Όταν προσέχετε πως να μην μεταφέρετε συνεχώς τις παρελθοντικές εμπειρίες στο παρόν, θα μπορέσετε να προσεγγίσετε τη ζωή με θετικό πρόσημο.

Όταν ζούμε στο «ό,τι συνήθιζα να ήμουν» ή «ό,τι θα μπορούσα να είμαι», μας εξασφαλίζει την απουσία ζωής από το σήμερα.

Κάντε ένα βήμα πίσω

Αναπνεύστε. Κάντε ένα διάλειμμα. Απομακρυνθείτε από μια κατάσταση. Επικεντρωθείτε σε κάτι τελείως διαφορετικό. Ξεκουραστείτε καλά το βράδυ. Διασκεδάστε. Πηγαίνετε ένα ταξίδι.

Πολλές φορές όταν δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε, ίσως είναι καλύτερο να δώσετε την ευκαιρία στον εαυτό σας να κάνει ένα βήμα πίσω και να αποστασιοποιηθεί για λίγο από την κατάσταση, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα με μεγαλύτερη σαφήνεια. Προσωπικά, πήρα την πιο κρίσιμη απόφαση ζωής, αφότου επέστρεψα από ένα ταξίδι. Ξεκίνησα αυτό το ταξίδι μπερδεμένος, γεμάτος αμφιβολίες για το τι έπρεπε να κάνω. Μαγικά, κάποια στιγμή κατά την διάρκεια του ταξιδιού, ένιωσα ότι το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει. Μετακόμισα, άλλαξα δουλειά και επαναπροσδιόρισα κάποια πράγματα στην ζωή μου αφού πρώτα όμως είχα δώσει λίγο χρόνο στον εαυτό μου να απομακρυνθεί από αυτή την κατάσταση που τόσο με ταλαιπωρούσε.

Εμπιστευθείτε τις ευκαιρίες και τις συνθήκες που σας παρουσιάζονται

Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτό είναι πολύ εύκολο να το λέει κανείς παρά να το κάνει. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθήστε να μην πιέζετε τόσο πολύ τον εαυτό σας στο να τα υπολογίζει όλα. Φυσικά και θα πρέπει να πάρετε δύσκολες αποφάσεις, αλλά παράλληλα προκύπτουν ευκαιρίες ή συνθήκες που δεν τις υπολογίζατε για τις επιλογές σας. Οι συνθήκες αυτές εμφανίζονται ως συμπτώσεις και η πίστη ότι κανείς μπορεί να ελέγξει 100% μια κατάσταση αντιτίθεται στην φυσική ροή της ζωής. Στην πραγματικότητα, ορισμένες ευκαιρίες ή και άνθρωποι εμφανίζονται στην ζωή μας από το πουθενά, χωρίς καμιά δική μας προεργασία.

Εμπιστευθείτε λοιπόν αυτές τις συνθήκες, γιατί όσο κανείς προσπαθεί να διαμορφώσει τη ζωή που πραγματικά επιθυμεί, τότε αυτά τα γεγονότα παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά.

Μην παίρνετε τα πάντα ως δεδομένα

Πολλές φορές όταν παίρνουμε αποφάσεις, θεωρούμε τα πράγματα δεδομένα. Ωστόσο, είναι πολλοί λίγα εκείνα που στην πραγματικότητα είναι σταθερά στην ζωή μας. Πολλές από τις επιλογές που κάναμε μπορούν να αναθεωρηθούν και να αλλάξουν στην πορεία. Για παράδειγμα, αν μετακομίσετε σε μια χώρα και η ζωή εκεί δεν είναι αυτή που προσδοκούσατε, θα φύγετε. Ή αν βγαίνετε ραντεβού με κάποιο άτομο, αλλά εκείνο δεν συγκεντρώνει όλα αυτά τα στοιχεία που είχατε σκεφτεί, θα απομακρυνθείτε.

Καταλαβαίνω ότι όλα αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω ίσως τα νιώθετε ότι είναι πιο περίπλοκα από ό,τι γράφονται και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν απλά με τις απλές συμβουλές που δόθηκαν. Το βασικό σημείο σε όλο αυτό το θέμα, είναι να αντιληφθείτε ότι δεν είναι αδύνατον να συμβεί. Πολλοί άνθρωποι κάνουν ριζικές αλλαγές καθημερινά στην ζωή τους και καταφέρνουν να επιβιώσουν. Πολύ συχνά, όταν αποφασίσετε να εισέλθετε σε άγνωστα μονοπάτια, μπορείτε να ανακαλύψετε πολλά όμορφα πράγματα που σας περιμένουν εκεί να τα δείτε.

Δεν έχει τύχει ακόμα και τώρα να συναντήσω κάποιον που αποφάσισε να απομακρυνθεί από μια δύσκολη συνθήκη και το μετάνιωσε, καθώς τις περισσότερες φορές δεν είναι η μία επιλογή που θα κάνετε που θα σας ενισχύσει ή θα σας αποθαρρύνει. Οι επιλογές είναι μικρά κομμάτια και καθημερινά είστε ελεύθεροι να αποφασίζετε για διάφορα πράγματα που σας συμβαίνουν. Μια θετική απόφαση ακολουθείται από μια άλλη και σας κατευθύνει σε μια αισιόδοξη πλευρά.

Η εξάσκηση στην λήψη αποφάσεων, χαράζει μια θετική πορεία πάνω στην οποία μπορείτε να κινείστε ελεύθερα, γεγονός που μειώνει την σύγχυση γύρω από μια επιλογή και σας δίνει τον έλεγχο να αποφασίζετε το καλύτερο στην συγκεκριμένη περίσταση. Αφού ολοκληρώσετε αυτό το βήμα, αφήστε μετά την ζωή να σας κατευθύνει.


Πηγή: goodtherapy.org

Απόδοση – Επιμέλεια: Άννα Αποστολίδου, Ψυχολόγος

banner bottom page 

Γραφτείτε στο newsletter μας. Ελάτε στον Κόσμο της Ψυχολογίας.

Το Psychologynow.gr είναι το επιστημονικό site της Ψυχολογίας στην Ελλάδα. Με συνέπεια, εγκυρότητα και αξιοπιστία το Psychologynow.gr είναι ένας πυρήνας ψυχολογίας που έχει στόχο να ενημερώσει, να υποστηρίξει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε θέματα ψυχικής υγείας.

Επικοινωνία: info@psychologynow.gr

Ελάτε στον κόσμο της Ψυχολογίας!
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε
το εβδομαδιαίο newsletter μας.

Βρείτε μας στα...

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!