Προσωπικότητα

Η Ψυχολογία της μουσικής

PsychologyNow Team

PsychologyNow Team

Η Ψυχολογία είναι ο Κόσμος μας!


Αναγνώσεις άρθρου: 990

Μπείτε να αναρωτηθείτε: έχει περάσει μέρα που να μην έχετε ακούσει μουσική; Τι συναισθήματα σας προκαλεί; Το συντριπτικό ποσοστό των ανθρώπων, θα απαντήσει ότι ακούει καθημερινά μουσική και θα καταθέσει και μία ποικιλία συναισθημάτων, είτε προεόρτια είτε μεταγενέστερα.  


Το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα αποτύπωσε στο παρακάτω infographic την επιστήμη της Ψυχολογίας, που βρίσκεται πίσω από τη μουσική.

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας όταν μας μιλούν για τη μουσική είναι τα όργανα και οι νότες. Γνωρίζατε όμως ότι η μουσική προέρχεται από δονήσεις, οι οποίες δημιουργούν τα ηχητικά κύματα καθώς αυτά εισχωρούν μέσα από το αυτί; Αυτό σίγουρα δεν περιμένει να το διαπιστώσει κανείς κάθε φορά που βάζει τα ακουστικά στα αυτιά του, αλλά όσο περισσότερο μαθαίνει για τη μουσική, τόσο περισσότερο η προσήλωση σε αυτήν αρχίζει και αποκτά νόημα.

Σύμφωνα με το γράφημα αυτό, η μουσική επηρεάζει στην πραγματικότητα περισσότερα τμήματα του εγκεφάλου από οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη λειτουργία. Επίσης, αυξάνει τις γλωσσικές δεξιότητες, τη δημιουργικότητα και τη γενική ευτυχία αν θέλαμε να αναφέρουμε μερικά από αυτά.

Επίσης, οι διαφορετικές διακυμάνσεις των ηχητικών κυμάτων ή η έλλειψη αυτών συνδέονται και με εξειδικευμένα συναισθήματα, όπως άγχος, στρες, ηρεμία.

Η μουσική υπάρχει σε κάθε κουλτούρα, σε όλο τον πλανήτη και με διαφορετικά μέσα έκφρασης.  Τραγούδια, μελωδίες και ήχοι συμπληρώνουν απολαυστικά τη ζωή μας, φτιάχνοντας ένα ξεχωριστό soundtrack. Στις δυτικές κοινωνίες, οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν στην καθημερινότητά τους να φοράνε ακουστικά και να ακούν την αγαπημένη τους μουσική. Σε άλλη περίπτωση την μουσική τη συναντάμε, τροποποιημένη να εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς… Απλά σκεφτείτε τη μουσική που ακούγεται στο σούπερ μάρκετ όταν χρειάζεται να ψωνίσετε ή τη μουσική στις διαφημίσεις ανάλογα με τα προϊόντα που προβάλλονται; 

Ή τη μουσική που επιλέγετε εσείς για να αντέξετε το τελευταίο χιλιόμετρο στο γυμναστήριο, τη μουσική κατά την πρωινή διαδρομή για τη δουλειά… Το ίδιο ισχύει για το διάβασμα στην προετοιμασία εξετάσεων, στο πρωινό ξύπνημα, στη στιγμή της ημέρας που θέλετε να χαλαρώσετε…

Η μουσική είναι τεράστιο μέρος της ζωής και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τη δεύτερη χωρίς την πρώτη.

Γραφτείτε στο newsletter μας. Ελάτε στον Κόσμο της Ψυχολογίας.

Το Psychologynow.gr είναι το επιστημονικό site της Ψυχολογίας στην Ελλάδα. Με συνέπεια, εγκυρότητα και αξιοπιστία το Psychologynow.gr είναι ένας πυρήνας ψυχολογίας που έχει στόχο να ενημερώσει, να υποστηρίξει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε θέματα ψυχικής υγείας.

Επικοινωνία: info@psychologynow.gr

Ελάτε στον κόσμο της Ψυχολογίας!
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε
το εβδομαδιαίο newsletter μας.

Βρείτε μας στα...

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!