Εικαστικά

Καλλιτέχνης απεικονίζει Ψυχικές Διαταραχές χρησιμοποιώντας μόνο συνδετήρες

PsychologyNow Team

PsychologyNow Team

Η Ψυχολογία είναι ο Κόσμος μας!


Αναγνώσεις άρθρου: 4353

O καλλιτέχνης Άισεν Μπερνάντο χρησιμοποιεί συνδετήρες σε διάφορα χρώματα και συνθέσεις, για να αποτυπώσει συμπτώματα του άγχους, του εθισμού και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.


Το 2013, το έργο Project Semicolon άρχισε να κατακτεί τον κόσμο δημιουργώντας ένα παγκόσμιο κίνημα για να υποστηρίξει εκείνους που αγωνίζονται με τον αυτοτραυματισμό, τον εθισμό και τις αυτοκτονικές σκέψεις. Η πρωτοβουλία δημιούργησε, μεταξύ άλλων, τατουάζ με άνω τελείες, ως σύμβολα του «δεν είναι το τέλος, αλλά μια νέα αρχή».

Εμπνευσμένος από αυτή την παρότρυνση για δράση, ο καλλιτέχνης Άισεν Μπερνάρντο δημιούργησε τη δική του ανατροπή στην κοινωνική αυτή εκστρατεία. Στη δημιουργική σειρά του #keepittogether, αντικαθιστά την άνω τελεία με τον συνδετήρα και τον χρησιμοποιεί στην τέχνη απεικονίζοντας ψυχικές ασθένειες και διαταραχές.

Χρησιμοποιώντας τον συνδετήρα σε διάφορα χρώματα και συνθέσεις, ο Μπερνάρντο αναπαριστά συμπτώματα ψυχικών διαταραχών όπως του άγχους, του εθισμού και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Ανάλογα με τα συμπτώματα, οι συνδετήρες είναι ομαδοποιημένοι, προσεκτικά διατεταγμένοι ή στην περίπτωση της κατάθλιψης παραμένουν μόνοι τους στο κέντρο της σύνθεσης. Μέσα από αυτές τις μινιμαλιστικές απεικονίσεις, περιγράφει, ελπίζω να προωθήσω την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση για τις ανησυχητικές αυτές ψυχικές ασθένειες.

Γιατί χρησιμοποιεί τον συνδετήρα; Η χρήση του συνδετήρα είναι μια πολύ απλή καινοτομία, γράφει ο Μπερνάρντο. Πρόκειται για ένα στρεβλό μέταλο, που μπορεί όμως να κρατήσει τα πράγματα μαζί (όχι μόνιμα βέβαια). Έχω κάνει και ένα τατουάζ με συνδετήρα για να μου θυμίζω καθημερινά ότι «θα πρέπει να κρατώ τα πράγματα μαζί».

Όσον αφορά στη συμβολική επιλογή του συνδετήρα, ο Μπερνάρντο εξηγεί: Έχει ένα σημείο εκκίνησης και ένα τελείωμα. Υπάρχει επίσης μία κατεύθυνση κίνησης που μπορεί να απεικονίσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν τη ζωή τους. Όπως το ερωτηματικό, έτσι και ο συνδετήρας συμβολίζει τη ζωή.

Τα έργα του καλλιτέχνη Άισεν Μπερνάρντο:

άγχος

Άγχος

 

Διπολική

Διπολική διαταραχή

 

Κατάχρηση ουσιών

Κατάχρηση ουσιών

 

διασχιστική διαταραχή ταυτότητας

Διασχιστική διαταραχή ταυτότητας

Ανάλογα με τα συμπτώματα, οι συνδετήρες είναι ομαδοποιημένοι, προσεκτικά διατεταγμένοι ή παραμένουν μόνοι τους στο κέντρο της σύνθεσης.

Διατροφική διαταραχή

Διατροφική διαταραχή

 

 Διαταραχή Μετατραυματικού στρες

Διαταραχή Μετατραυματικού στρες

 

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

«Ελπίζω να προωθήσω την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση για τις ανησυχητικές αυτές ψυχικές ασθένειες», δηλώνει ο καλλιτέχνης.

Κατάθλιψη

Κατάθλιψη


Καλλιτέχνης: Άισεν Μπερνάρντο
Πηγή: mymodernmet.com

Ετικέτες: ψυχική ασθένεια, ψυχική διαταραχή, τέχνη

Γραφτείτε στο newsletter μας. Ελάτε στον Κόσμο της Ψυχολογίας.

Το Psychologynow.gr είναι το επιστημονικό site της Ψυχολογίας στην Ελλάδα. Με συνέπεια, εγκυρότητα και αξιοπιστία το Psychologynow.gr είναι ένας πυρήνας ψυχολογίας που έχει στόχο να ενημερώσει, να υποστηρίξει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε θέματα ψυχικής υγείας.

Επικοινωνία: info@psychologynow.gr

Ελάτε στον κόσμο της Ψυχολογίας!
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε
το εβδομαδιαίο newsletter μας.

Βρείτε μας στα...

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!