PsychologyNow Team

Γιατί η Ψυχοθεραπεία Δεν Είναι Μία Μαγική Λύση

ένα ροζ τριαντάφυλλο κολλημένο στον τοίχο με σελοτέιπ

Γιατί δεν μπορεί η ψυχοθεραπεία να είναι ένα «κουτί πρώτων βοηθειών» όπως και οτιδήποτε άλλο εκεί έξω;


Ζούμε σε πολύ γρήγορους ρυθμούς. Θέλουμε τα πάντα να γίνονται γρήγορα, με άμεσα αποτελέσματα. Θέλουμε εύκολες λύσεις που έρχονται σε μορφή χαπιού. Και όταν κάτι μας πονά, θέλουμε απλώς να σταματήσει ή να μουδιάσει, μέχρι να εξαφανιστεί. Αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος λειτουργίας της ψυχοθεραπείας. Γιατί να μην μπορεί η ψυχοθεραπεία να είναι ένα «κουτί πρώτων βοηθειών» όπως και οτιδήποτε άλλο εκεί έξω;

Η απάντηση: Μερικές φορές, μπορείς να «σταματήσεις τον πόνο» και να διορθώσεις τα προφανή προβλήματα σε μόλις δύο συνεδρίες, αλλά δεν θα διαρκέσει. Δε μπορείς να κρύψεις τη βρωμιά κάτω από το χαλί και να μην περιμένεις μία ημέρα να τιναχθεί στο πρόσωπό σου.

Τις περισσότερες φορές, η ψυχοθεραπεία πρόκειται να πονέσει το θεραπευόμενο λίγο περισσότερο, πριν να αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα. Υπάρχουν ασθενείς που «κατηγορούν» τους ψυχολόγους ότι τους κάνουν να αισθάνονται χειρότερα από ό,τι όταν πρωτομπήκαν στο γραφείο τους. Και τότε είναι που τους λένε ότι θα πονέσει λίγο παραπάνω, πριν να αρχίσει η θεραπεία. Όμως αυτή τη φορά, το τραύμα πρόκειται να επουλωθεί μία και καλή.

Τότε είναι που αρχίζουν να κοιτούν εξαιρετικά καχύποπτα τον ψυχολόγο με αυτό το ύφος του Δεν θα επιστρέψω ποτέ σε αυτό το πρόβλημα; Η απάντηση είναι, ναι. Αλλά τότε τους δίνεται και η εξήγηση.

Σκεφτείτε μια βαθιά πληγή στο σώμα σας. Είναι μια ανοικτή πληγή και είναι μολυσμένη. Θα κλείνατε τη πληγή σας πριν από τον καθαρισμό του τραύματος; Πριν να βεβαιωθείτε ότι έχετε απαλλαγεί από το νεκρό ιστό; Πονάει όταν καθαρίζετε μια πληγή; Σίγουρα. Αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι θα θεραπευτεί σωστά και δεν θα προχωρήσει βαθύτερα, για να κάνει χειρότερη ζημιά.

Μήπως τώρα αρχίζετε να βγάζετε λίγο περισσότερο νόημα;

Φυσικά οι ψυχολόγοι πάντα στοχεύουν πρώτα προς την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αυτό επιτρέπει να δουλεύουμε πάνω στα προβλήματά σας. Είναι πρακτικά αδύνατο να φτάσει ο ψυχολόγος στη ρίζα του άγχους κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Πρώτα χρειάζεται να ανακουφιστούν τα συμπτώματα και στη συνέχεια να δουλέψουν ψυχολόγος και θεραπευόμενος προς την αιτία του προβλήματος.

Γιατί να κάνει κανείς ψυχοθεραπεία;

Οι λύσεις δεν έρχονται εύκολα και θα πονέσουν, δεν υπάρχει ένα χάπι για να κάνει τον πόνο να περάσει, ούτε λύσεις που εμφανίζονται μαγικά... Γιατί να επενδύσετε το χρόνο και τα χρήματά σας σε ψυχοθεραπεία;

Για 3 λόγους:

1. Είναι αποτελεσματική. Η έρευνα στη ψυχοθεραπεία έχει περισσότερα από αποδεδειγμένα αποτελέσματα. Και σε μερικές μελέτες, παρουσιάζει παρόμοια αποτελέσματα με τη φαρμακευτική θεραπεία.

2. Αποκτάτε συναίσθηση. Το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί ξανά αλλά θα ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε, μέχρι στο σημείο που να μην συμβεί ξανά, οπότε θα μπορείτε να σπάσετε το φαύλο κύκλο της συμπεριφοράς σας. Θα θέλατε να κολλήσετε επαναλαμβάνοντας το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, έχοντας τα ίδια αποτελέσματα αλλά περιμένοντας βαθιά μέσα σας να γίνει κάτι διαφορετικό; Δε νομίζετε ότι αυτό είναι λίγο παράλογο;

3. Οι αλλαγές είναι μόνιμες. Μόλις έχετε εισέλθει σε αυτή την πορεία, δεν μπορείτε να πάτε πίσω. Μπορείτε να βρείτε νέους τρόπους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νέα εργαλεία και να αλλάζετε τις συνήθειές σας... Οπότε, γιατί να πάτε πίσω;

Εδώ είναι μια μικρή εξομολόγηση από έναν ψυχολόγο:

Στη θεραπευτική διεργασία δεν μπαίνετε για να κάνει ο ψυχολόγος τη δουλειά για εσάς, στη θεραπεία πηγαίνετε , ώστε ο ψυχολόγος να μπορέσει να σας κάνει να δουλέψετε και να ασχοληθείτε με τα προβλήματα σας.

Η πιο ενδιαφέρουσα συμβουλή που πήρα από ένα κλινικό επόπτη μου ήταν: θα ξέρεις ότι δεν κάνεις καλή δουλειά, όταν δουλεύεις σκληρότερα από τους ασθενείς σου. Και ένας άλλος μου είπε ότι προκειμένου να βοηθήσεις πραγματικά τους ανθρώπους, πρέπει να σκεφτώ τον εαυτό μου ως «μηχανή σκέψης», να βοηθήσω τους ανθρώπους να σκέφτονται και να απαντούν οι ίδιοι στις ερωτήσεις τους, όχι να τις δίνω εγώ σε αυτούς.

Είναι η ψυχοθεραπεία μία δύσκολη διεργασία; Οπωσδήποτε. Αλλά είναι μία διαδικασία που θα αλλάξει ολοκληρωτικά τη ζωή σας.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: new york psychotherapy network
Επιμέλεια - Απόδοση: Psychologynow.gr

Σχετικά Άρθρα

Αρχετυπικοί ρόλοι γυναικών και η αξιοποίησή τους στην ψυχοθεραπεία

Με το παρόν σημείωμά μου θα προσπαθήσω να ανιχνεύσω, μέσα από τους αρχετυπικούς ρόλους, όπως αυτοί ε

Η αξία της ελπίδας αλλά και της απελπισίας

Τόσο η ελπίδα όσο και η απελπισία μπορούν να είναι πολύτιμες όταν μάθουμε να γινόμαστε φίλοι με αυτά

Έχεις το δικαίωμα να αλλάζεις τη γνώμη σου, έχεις το δικαίωμα να εξελίσσεσαι

Όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανένας δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του. ~ Λέων Τολστόι

Τα αθέατα οφέλη της ψυχοθεραπείας

Αυτή η εποχή κάθε χρόνο με βρίσκει στο κλείσιμο της θεραπευτικής περιόδου. Διαβάζοντας τους φακέλους

Πότε δεν είναι κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία

Πολλοί άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους κι εγώ η ίδια, έχουμε σε κάποια περίοδο της ζωής μας σαγηνευτ

Η ασθένεια είναι ο βασιλικότερος δρόμος για το υποσυνείδητο

Ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας λειτουργεί πολλές φορές σαν τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι και φέρνε

Βίωσε τη Θλίψη σου Δημιουργικά: Πώς ο Πόνος Κινητοποιεί

Ενώ είναι φρικτό να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, είναι επίσης αναγκαίο. Ο πόνος είναι το κίνητρο για α

Πέντε υποδείξεις που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε έναν καλό ψυχοθεραπευτή

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι η μόνη σχέση μέσα στην οποία μπορεί κάποιος να βρει την ευκαιρία να κ

Αντιμετωπίζοντας τη Συνήθεια - Συνηθίζοντας την Αλλαγή

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί γιατί συνεχίζετε να κάνετε κάτι ενώ δεν σας είναι ευχάριστο ή σας κάνει

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...