PsychologyNow Team

Η καλύτερη συμβουλή που μπορεί να δοθεί σε έναν Ψυχολόγο: "Μη δίνετε συμβουλές"

Η παροχή συμβουλών από τον ψυχολόγο πρέπει να είναι κάτι σπάνιο μέσα στην θεραπευτική διεργασία.


Θυμάμαι όταν άρχιζα να εργάζομαι ως ψυχολόγος. Μου άρεσε να δίνω συνέχεια συμβουλές. Είχα τόσο σημαντικές και καλές συμβουλές να μοιραστώ.

Στην πραγματικότητα, ήμουν γεμάτος συμβουλές πριν ακόμα να γίνω ψυχολόγος. Είχα τόσο καλές ιδέες για όλους σε κάθε περίσταση. Κάποια στιγμή στο πανεπιστήμιο, αποφάσισα να δοκιμάσω ένα πείραμα. Αντί να παρέχω συμβουλές με τόση ελευθερία, περίμενα μέχρι οι άλλοι να μου τις ζητήσουν. Γιατί να πρέπει να το κάνω τόσο εύκολο για τον καθένα; Παραδόξως, κανείς δεν ρώτησε.

Ίσως και αυτό να είναι ένα μέρος αυτού που τελικά με οδήγησε να ασκήσω αυτό το επάγγελμα. Φανταστείτε την έκπληξή μου όταν την τρίτη βδομάδα στην πρακτική μου, ο επόπτης είπε στους εκπαιδευόμενους:«Η δουλειά σας φέτος είναι να μάθετε να ακούτε και όχι να βοηθήσετε κάποιον».

Τι;

Θεώρησα ότι κάτι τέτοιο ήταν πολύ ενοχλητικό. Σκέφτηκα ότι ήθελε απλά να πει κάτι σημαντικό και συγκλονιστικό, κάτι που θα μας κάνει να σκεφτούμε διπλά πάνω σε αυτό που έχουμε επιλέξει να κάνουμε.

Πραγματικά, ο επόπτης μου είχε δίκιο. Η παροχή συμβουλών από τον ψυχολόγο πρέπει να είναι κάτι σπάνιο μέσα στην θεραπευτική διεργασία.

 Ας δούμε τους πιο βασικούς λόγους:

Ο θεραπευόμενος είναι ο ειδικός

Δεν είναι μια απλή επιχειρηματική στρατηγική, όπως η πρόταση «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο». Μέρος της μετάβασης στη θεραπεία είναι να μάθει το άτομο να εμπιστεύεται και πάλι τον εαυτό του. Σίγουρα, θα υπάρχει ένα εξωτερικό πρόσωπο που θα το βοηθήσει να δει «το δάσος και όχι το δέντρο» αλλά η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που απέχει πολύ από την υπαγόρευση. Τελικά, και ίσως αυτό είναι το πιο δύσκολο που θα πρέπει να ακούσει και να καταλάβει, είναι ότι ο θεραπευόμενος είναι εκείνος που γνωρίζει τον εαυτό του καλύτερα από τον καθένα και ίσως ο κυριότερος λόγος προσέλευσης στην θεραπεία είναι για να μάθει περισσότερα.

Ενδυνάμωση

Η θέληση του ψυχολόγου να δώσει συμβουλές, ιδίως του νέου ψυχολόγου, εξυπηρετεί κυρίως τον ίδιον παρά το άτομο στην ψυχοθεραπεία. Αν δίνονται συμβουλές, ακόμα και σημαντικές, έξυπνες συμβουλές, θα πρέπει ο ψυχολόγος να είναι σίγουρος ότι δεν παρακωλύεται η ανάπτυξη της ικανότητας του θεραπευόμενου να λαμβάνει μόνος του αποφάσεις.

Φυσικά και ο ψυχολόγος μπορεί να γνωστοποιήσει την άποψή του, αν υπάρχει κάποια άσχημη απόφαση από τον θεραπευόμενο, αλλά εκτός αν πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, βασική δουλειά του είναι να καθοδηγεί την σκέψη (και το συναίσθημα) μέσω μιας εξελισσόμενης κατάστασης. Κάποια μέρα, είναι πιθανό να μην είναι ο άνθρωπος αυτός στη θεραπεία. Είναι άραγε προετοιμασμένος για αυτή τη συνθήκη;

Ο ψυχολόγος δέχεται σπάνια ικανοποίηση από τις συμβουλές

Δεν μπορώ να θυμηθώ μια φορά που να έδωσα μια συμβουλή, η οποία να ήταν βοηθητική σε μακροπρόθεσμη βάση. Όταν συνέβη κάτι τέτοιο, είτε δεν έγινε αποδεκτή από τον θεραπευόμενο, είτε δόθηκε γιατί προσπαθούσαμε να αποφύγουμε κάτι άλλο που υπήρχε εκεί αλλά δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε. Πιο συγκεκριμένα: ίσως να δώσαμε συμβουλές σε κάποιο άτομο στην προσπάθειά μας να τον ανακουφίσουμε από το άγχος που είχε για κάποιο σοβαρό θέμα.

Συμβουλές μπορεί κανείς να πάρει από τους φίλους και την οικογένεια. Από κάποιο blog μαγειρικής ή δικηγόρο ή έμπειρο σύμβουλο. Κανείς δεν θα έρθει στη θεραπεία για να πάρει συμβουλές. Στην αρχή της θεραπευτικής σας εργασίας, η τάση σας αυτή θα ερμηνεύεται ως μια εισβολή σαν: «ως ψυχολόγος, σας γνωρίζω καλύτερα από ό,τι γνωρίζετε εσείς τον εαυτό σας».

Είναι η σχέση που θεραπεύει

Τελικά φαίνεται ότι είναι η αλληλεπίδραση του ψυχολόγου και του θεραπευόμενου που προσφέρει την επούλωση και την ανάπτυξη του δεύτερου. Παρ’ όλο που ο ψυχολόγος μπορεί να κάνει κάποιες αρκετά χρήσιμες ερμηνείες για ένα θέμα ή να αποκαλύψει ένα στερεοτυπικό μοτίβο σκέψης και δράσης στον θεραπευόμενο, όταν ρωτήθηκαν οι θεραπευόμενοι τι ήταν το πιο βοηθητικό στοιχείο μέσα στην θεραπεία, οι περισσότεροι – κυρίως τα παιδιά – απάντησαν ότι η θεραπεία είναι ένα μέρος που αισθάνθηκαν άνετα γιατί μπορούσε κάποιος να τους ακούσει.

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται κάποιος είναι να του λένε τι να κάνει:

Ας είμαστε ειλικρινείς, πριν έρθει κάποιος για θεραπεία έχει μια σειρά από άτομα που του παρέχουν συνέχεια συμβουλές: οι γονείς, ο σύντροφος/η, τα πεθερικά, οι φίλοι ακόμα και κάποιος άγνωστος. Αν κάποιος θέλει μια συμβουλή, σίγουρα υπάρχει φθηνότερος τρόπος για να την πάρει από το να μπει σε θεραπεία.

Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι πάγιο ή σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποια στιγμή να δοθεί μία συμβουλή στον θεραπευόμενο. Δεν είναι καθόλου βοηθητικό για τον ψυχολόγο να είναι ασαφής. Όμως, μέσα από την εμπειρία χρόνων, έμαθα να δίνω όλο και λιγότερες συμβουλές και οι θεραπευόμενοί μου να είναι όλο και περισσότερο ικανοποιημένοι.

Μερικές φορές, από την έλλειψη συμβουλών είναι δυνατόν να αναδυθούν κάποια έντονα συναισθήματα. Σκεφτείτε κάποτε που θέλατε κάποιος να πάρει μια απόφαση αντί για εσάς. Όταν το έκανε, χάσατε την ευκαιρία να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη φορά που θα προκύψει μια παρόμοια κατάσταση.

Είναι σαν τότε που η μητέρα μας, μας έλεγε να ψάξουμε στο λεξικό μια λέξη που δεν καταλαβαίναμε, αντί να μας πει απευθείας τι σημαίνει. Πάντα θυμώναμε όταν γινόταν αυτό. Ίσως να το θεωρούσαμε ότι είναι υποκριτικό και χειραγωγικό. Όμως τελικά, μάθαμε τι σημαίνει κάθε λέξη.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: goodtherapy.org
Συγγραφέας: Justin Lioi
Aπόδοση: Άννα Αποστολίδου, Ψυχολόγος

Σχετικά Άρθρα

Πέντε υποδείξεις που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε έναν καλό ψυχοθεραπευτή

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι η μόνη σχέση μέσα στην οποία μπορεί κάποιος να βρει την ευκαιρία να κ

Οι Εξελίξεις στην Ειδική Αγωγή

Την Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018, το Υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε Ημερίδα για την Ειδική Αγωγή, στη Σχολ

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν για πρώτη φορά μετρήσεις σεροτονίνης σε ανθρώπους

Για πρώτη φορά αποκωδικοποιείται ο ρόλος της σεροτονίνης στη λήψη αποφάσεων. Επιστήμονες από το Ι

Hall of Fame: Mary Ainsworth

H Μary Ainsworth είναι η αναπτυξιακή ψυχολόγος που έγινε γνωστή για τη δημιουργία των τριών τύπων τη

Η θεραπεία αφορά στη μεταμόρφωση ενός προσώπου ή σε μικρές ανακαλύψεις;

Πώς να διαχωρίσουμε τις ελπίδες που θρέφουμε ως θεραπευτές για τους θεραπευόμενους, από τους στόχους

Η ψυχοθεραπεία είναι «βιολογική θεραπεία»

Η νευροεπιστήμη παραδόξως μας διδάσκει ότι όχι μόνο η ψυχοθεραπεία είναι βιολογική, αλλά ότι είναι η

Θέσεις εργασίας για Ψυχολόγο, Ψυχίατρο και Κοινωνικό Λειτουργό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τρεις θέσεις εργασίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευ

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...