Super User

Πώς η εξάρτηση από το αλκοόλ επηρεάζει την οικογένεια και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

αλκοόλ εξάρτηση ψυχολογία

Η εξάρτηση από το αλκοόλ συχνά αναφέρεται ως οικογενειακή ασθένεια, καθώς δεν υποφέρει μόνο ο εξαρτημένος, αλλά ολόκληρη η οικογένεια.


Η συμβίωση με έναν εξαρτημένο σε καθημερινή βάση δεν είναι εύκολη υπόθεση και μπορεί να αποβεί σε επικίνδυνη συναισθηματική κατάσταση. Τη μια στιγμή μπορεί να είστε στενοχωρημένοι και να λυπάστε τον άνθρωπο που αγαπάτε, μετά από λίγο όμως μπορεί να γεμίσετε θυμό και να ενοχληθείτε. Τα ψέματα, οι εκρήξεις θυμού, οι οικονομικές δυσκολίες και η συνεχής έλλειψη προγράμματος είναι καταστάσεις που ενδεχομένως να μην μπορείτε να χειριστείτε. Τα παιδιά των εξαρτημένων από το αλκοόλ μπορεί να πάθουν κατάθλιψη και να συμπεριφέρονται άσχημα, ενώ ο σύντροφος να ανησυχεί τόσο για την κατάσταση του αγαπημένου του, ώστε να αρχίσει να παραμελεί τις ίδιες του τις ανάγκες.

Θα εξετάσουμε την περίπτωση του Γιάννη, ο οποίος ήταν εξαρτημένος από το αλκοόλ και πάλευε να ξεπεράσει το πρόβλημα. Δυστυχώς, ως αποτέλεσμα της χρήσης του, ο γάμος του απέτυχε. Η σύζυγός του απεφάνθη ότι δεν μπορούσε να το αντέξει. Όλη αυτή η κατάσταση την επηρέαζε συναισθηματικά και όσον αφορά στα παιδιά της, ήθελε ένα σταθερό οικογενειακό περιβάλλον. Στην αρχή, είπε ότι βρισκόταν σε άρνηση για το πρόβλημα του Γιάννη και είχε πείσει τον εαυτό της ότι ο σύζυγός της απλώς περνούσε μια δύσκολη φάση. Πίστευε επίσης ότι τα πράγματα θα βελτιώνονταν. Ωστόσο, καθώς περνούσε ο καιρός, η κατάσταση όλο και χειροτέρευε. Βρισκόταν συνεχώς σε επιφυλακή μέσα στο σπίτι, προσπαθώντας να αποτρέψει τους τσακωμούς. Κάθε φορά που ο Γιάννης καθυστερούσε να γυρίσει στο σπίτι, εκείνη ανησυχούσε, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να πάσχει από κατάθλιψη και να κυριευτεί από θυμό. Στο τέλος, αποφάσισε ότι το καλύτερο για εκείνη και τα παιδιά της ήταν να πάρει διαζύγιο.

 

Πώς να μιλήσετε στον άνθρωπο που αγαπάτε για το πρόβλημά του

Παρόλο που η γυναίκα του Γιάννη αποφάσισε πως η καλύτερη λύση για εκείνη και τα παιδιά της ήταν να φύγει ενόσω το πρόβλημα ήταν εκτός ελέγχου, δεν είναι το ίδιο εύκολο για όλους τους συντρόφους. Κανείς δεν θέλει να παραδεχτεί ότι ο αγαπημένος του έχει πρόβλημα αλκοολισμού, αλλά το χειρότερο είναι ότι πολύ λίγοι ακολουθούν θεραπεία για το πρόβλημά τους. Επομένως, πώς μπορείτε να προσεγγίσετε τους αγαπημένους σας και να τους μιλήσετε για το πρόβλημά τους, εξηγώντας τους ότι πρέπει να ζητήσουν βοήθεια;

Προτού εκφράσετε τα συναισθήματά σας για τους αγαπημένους σας, πρέπει να ενημερωθείτε για το πρόβλημα του αλκοολισμού και τις μεθόδους θεραπείας. Όσο καλύτερα κατανοήσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αγαπημένο σας πρόσωπο, τόσο περισσότερο και καλύτερα θα είστε σε θέση να τον στηρίξετε. Πρέπει να θυμάστε τα εξής:

  • Το ενδιαφέρον σας πρέπει να είναι αυθεντικό. Βεβαιωθείτε ότι δεν προσεγγίζετε με θυμό τον αγαπημένο σας και εξηγήστε του λεπτομερώς τους λόγους της ανησυχίας σας.
  • Να είστε ακριβής. Πρέπει να βρίσκεστε σε θέση να μιλήσετε για συγκεκριμένες καταστάσεις και συμπεριφορές που σας έχουν κάνει να ανησυχείτε.
  • Έχετε λύσεις έτοιμες. Όταν μιλήσετε στον αγαπημένο σας για το πρόβλημα, έχετε έτοιμες κάποιες προτάσεις για θεραπεία.
  • Πιστέψτε εσείς οι ίδιοι ότι υπάρχει θεραπεία
  • Υποστηρίξτε τον άνθρωπό σας

Το να πρέπει να μιλήσετε στον αγαπημένο σας για το πρόβλημά του δεν είναι εύκολο, αλλά αν το χειριστείτε σωστά, θα έχει πολύ σημαντική θετική επίδραση πάνω του. Βέβαια, ενώ ελπίζετε ότι με τη συζήτηση θα ενθαρρυνθεί και θα ζητήσει βοήθεια, δεν συμβαίνει πάντα αυτό. Να είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε άρνηση και αντίσταση, αλλά μην το βάλετε κάτω, συνεχίστε με θάρρος.

 

Αναζητώντας θεραπεία για τον εξαρτημένο

Ως μέλος της οικογένειας, ο ρόλος σας είναι καθοριστικός για την θεραπεία του αγαπημένου σας προσώπου. Με το αναγνωρίσετε το πρόβλημα του αλκοολισμού σε πρώιμο στάδιο και να οδηγήσετετον αγαπημένο σας στη σωστή κατεύθυνση, μπορείτε να εγγυηθείτε θετικά αποτελέσματα. Το πρώτο βήμα σε κάθε θεραπεία απεξάρτησης είναι να βρεθεί ένα εξειδικευμένο κέντρο που θα εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες της οικογένειας. Βρείτε χρόνο να αναζητήσετε τα κέντρα απεξάρτησης έτσι ώστε να βρεθεί το κατάλληλο για την περίπτωση. Η επιλογή του σωστού κέντρου θα γίνει αφού μιλήσετε με τους ανθρώπους του και ενημερωθείτε για τη λειτουργία του. Αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, ρωτήσε έναν γιατρό που εμπιστεύεστε και μπορεί να σας συμβουλέψει.

Αφού ο αγαπημένος σας αποφασίσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα και ξεκινήσει θεραπεία, είναι αναγκαίο να συμμετάσχετε στη διαδικασία. Έτσι θα εξασφαλίσετε την επιτυχία της θεραπείας. Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να το επιτύχετε αυτό:

  • Πρέπει να είστε θετικοί. Ο δρόμος προς την απεξάρτηση είναι μακρύς με πολλές λακούβες. Μην απογοητεύεστε, να ελπίζετε για το καλύτερο και έχετε το στόχο σας συνεχώς στο μυαλό σας.
  • Να είστε παρών. Πρέπει να είστε διαθέσιμος τις στιγμές που ο αγαπημένος σας θα χρειαστεί συμπαράσταση.
  • Να είστε υπομονετικός. Τα αποτελέσματα δεν θα έρθουν σε μία ημέρα
  • Να παρακολουθείτε τις συναντήσεις. Τα προγράμματα απεξάρτησης προσφέρουν οικογενειακή θεραπεία και ομάδες υποστήριξης που αποτελούν πολύ σημαντική βοήθεια
  • Δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει αλκοόλ σε μέρη που κινείται ο αγαπημένος σας, γεγονός το οποίο θα τον έβαζε σε  πειρασμό και θα μπορούσε να προκαλέσει υποτροπή 

Όταν η θεραπεία ολοκληρωθεί, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η διαδικασία δεν έχει ακόμα φτάσει στο τέλος της. Για να διατηρηθεί η νηφαλιότητα, οι εξαρτημένοι πρέπει να τηρούν πιστά τις οδηγίες και να εξακολουθούν να βρίσκονται σε υποστηρικτικό περιβάλλον.


Πηγή: Healthy Place

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...