PsychologyNow Team

Οι επιστήμονες συνδέουν τη διπολική διαταραχή με μια απρόσμενη εγκεφαλική περιοχή

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι η πρώτη μελέτη που ερευνά την έκφραση των γονιδίων στη διπολική διαταραχή.


Παρά το γεγονός ότι  η διπολική διαταραχή είναι μια από τις πιο μελετημένες νευρολογικές διαταραχές – οι Έλληνες παρατήρησαν τα συμπτώματα της διαταραχής ήδη από τον 1ο αιώνα – είναι πιθανόν οι επιστήμονες να έχουν αγνοήσει ένα σημαντικό μέρος του εγκεφάλου που φαίνεται να αποτελεί μια σημαντική πηγή πληροφοριών για την βαθύτερη κατανόηση της νόσου.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Φλόριδας, έδειξαν ότι σύνολα γονιδίων εντός του ραβδωτού σώματος – μια εγκεφαλική περιοχή που είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό πτυχών της συμπεριφοράς, όπως η κινητοποίηση και ο σχεδιασμός δράσης, το κίνητρο και η ανταμοιβή – μπορεί να εμπλέκονται στη διαταραχή. Οι περισσότερες σύγχρονες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στον εγκεφαλικό φλοιό, το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου εγκεφάλου, που σχετίζεται με την υψηλοτέρου επιπέδου σκέψη και δράση.

«Αυτή είναι η πρώτη πραγματική μελέτη για την έκφραση των γονιδίων στη διπολική διαταραχή» είπε ο Ron Davis, πρόεδρος του Τμήματος Νευροεπιστήμης του TSRI, ο οποίος διήυθυνε την μελέτη. «Έχουμε λοιπόν τώρα μία εικόνα από τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων και των πρωτεΐνων σε αυτή την εγκεφαλική περιοχή».

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο, πριν τη δημοσίευσή της στο περιοδικό Molecular Psychiatry, επισημαίνει επίσης διάφορες πιθανές θεραπευτικές οδούς.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, αναλύθηκε δείγμα εγκεφαλικού ιστού από 35 άτομα με διπολική διαταραχή και 35 άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Ο αριθμός των γονιδίων που εκφράζεται στους ιστούς των δύο ομάδων φάνηκε να είναι εκπληκτικά μικρός, μόλις 14 συνολικά. Ωστόσο, η ανάλυση του δικτύου της συν-έκφρασης αποκάλυψε επίσης δύο ενότητες διασυνδεδεμένων γονιδίων, που ήταν ιδιαιτέρως πλούσια σε γενετικές παραλλαγές σχετιζόμενες με την διπολική διαταραχή. Το εύρημα αυτό φαίνεται να έχει αιτιώδη ρόλο στην διαταραχή. Μια από αυτές τις δύο ενότητες ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακή, καθώς φάνηκε να είναι ιδιαίτερα σημαντική στο ραβδωτό σώμα.

«Το εύρημά μας αυτό για την σύνδεση μεταξύ διπολικής διαταραχής και ραβδωτού σώματος σε μοριακό επίπεδο, συμπληρώνει άλλες μελέτες που εμπλέκουν αυτή την εγκεφαλική περιοχή στη διπολική διαταραχή σε ανατομικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των μελετών λειτουργικής απεικόνισης που δείχνουν ότι υπάρχει αλλαγή της δραστηριότητας στο ραβδωτό σώμα στα άτομα με διπολική διαταραχή κατά την διάρκεια δοκιμασιών που περιλάμβαναν ανταμοιβή και κίνδυνο» υποστήριξε ο Rodrigo Pacifico συνεργάτης στο TSRI, ο οποίος ήταν ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης αυτής.

Η ανάλυση των αντιδράσεων σε δοκιμασίες που περιλάμβαναν κίνδυνο ήταν σημαντική επειδή οι πάσχοντες μπορεί να αντιδρούσαν παρορμητικά, καθώς εμπλέκονται συχνά σε πράξεις με υψηλό κίνδυνο σε περιόδους μανίας.

Στην ανάλυση βρέθηκαν επίσης αλλαγές στα γονίδια που είναι δικτυωμένα με το ανοσοποιητικό σύστημα, τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος και τον κυτταρικό μεταβολισμό. Ο Davis επισήμανε: «Δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι αλλαγές είναι η αιτία της νόσου ή το αποτέλεσμα της. Αλλά παρέχουν επιπλέον δείκτες γονιδίων για την διπολική διαταραχή, που θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν στην μελλοντική ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπευτικών αγωγών».

Η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχική διαταραχή που απαντάται σε ποσοστό 2.6% ενηλίκων με την πλειοψηφία των περιπτώσεων να κατατάσσονται ως σοβαρές. Η διαταραχή μπορεί να κληρονομηθεί και μάλιστα περισσότεροι από τα 2/3 των ατόμων που πάσχουν από διπολική διαταραχή έχουν τουλάχιστον ένα στενό συγγενή που πάσχει από διπολική ή μονοπολική μείζονα κατάθλιψη, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ.


Πηγή: medicalxpress.com

Έρευνα: Molecular Psychiatry

Απόδοση – Επιμέλεια: Άννα Αποστολίδου, Ψυχολόγος

Σχετικά Άρθρα

Ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για την ευτυχία: οι σχέσεις ή οι ατομικές επιδιώξεις;

O τρόπος για να νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι στη ζωή μας βρίσκεται πάντα στο χέρι μας. Με βάση

Ο εγκέφαλός μας όντως δουλεύει με πιο αργούς ρυθμούς το καλοκαίρι

Στην περίπτωση που είχατε αμφιβολία, να τι λέει η επιστήμη. Δεν φταίτε εσείς που δεν μπορείτε να

Ο Ενσυναισθητικός Εγκέφαλος: Η Δύναμη της Ανθρώπινης Σύνδεσης

Οι άνθρωποι είναι σε θέση να καταλάβουν και να διαβάσουν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και αυτό

Ευαλωτότητα: Το Κλειδί στις Στενές Σχέσεις

Κάπου στη διαδρομή, η ανάγκη να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, παγίδευσε την ανάγκη μας να συνδεθούμε

Kάθε άνθρωπος έχει έναν «μοναδικό» εγκέφαλο

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, όπως ακριβώς και με τα δακτυλικά αποτυπώματα, κάθε άνθρωπος έχει έναν «

Η μητέρα μου ήταν μανιοκαταθλιπτική και δύο εβδομάδες πριν πεθάνει, έμαθα να την αγαπώ

«Δε θα τη σώσω. Δεν μπορώ. Ούτε θα ενισχύσω τα συμπτώματά της λέγοντάς της πως τα όσα πιστεύει είναι

Η γραφή των Ψυχικών Διαταραχών

Πώς θα απεικονίζονταν οι ψυχικές διαταραχές αν ήταν λέξεις;        

Υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της διπολικής διαταραχής και του ναρκισσισμού;

Συμπτώματα που μοιάζουν με ναρκισσισμό σε ένα άτομο με διπολική διαταραχή, μπορεί να κρύβουν και κάτ

Γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι τόσο επιρρεπής σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία;

Η εξασθένιση της παραγωγής ενέργειας σε παλαιότερους νευρώνες μπορεί να βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...