Εγκέφαλος και Ψυχή

Νέα έρευνα συνδέει φλεγμονή στον εγκέφαλο με σκέψεις αυτοκτονίας σε ανθρώπους με κατάθλιψη

PsychologyNow Team

PsychologyNow Team

Η Ψυχολογία είναι ο Κόσμος μας!


Αναγνώσεις άρθρου: 2283

Αυτή η έρευνα ενισχύει σημαντικά την άποψη ότι η φλεγμονή είναι ένα χαρακτηριστικό της νευροβιολογίας μιας υπο-ομάδας των ασθενών με κατάθλιψη, σ’αυτή την περίπτωση της ομάδας με αυτοκτονικό ιδεασμό.


Οι ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (ΜΚΔ) έχουν αυξημένα επίπεδα ενός δείκτη μικρογλοιακής δραστηριότητας στον εγκέφαλο κάτι που δείχνει ότι είναι σημάδι φλεγμονής σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biological Psychiatry.

Η έρευνά τους βρήκε ότι η αύξηση στον δείκτη φλεγμονής εμφανιζόταν συγκεκριμένα σε ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή που είχαν σκέψεις αυτοκτονίας, συνδέοντας τον ρόλο της φλεγμονής με τις τάσεις αυτοκτονίας παρά με μια διάγνωση ΜΚΔ. 

Τα ευρήματά μας είναι τα πρώτα αποτελέσματα σε ζωντανούς ασθενείς με κατάθλιψη που υποδεικνύουν ότι αυτή η μικρογλοιακή δραστηριότητα είναι περισσότερο έντονη σε εκείνους που έχουν σκέψεις αυτοκτονίας, ανέφερε ο δρ. Τάλμποτ, βασικός συγγραφέας της έρευνας. Προηγούμενες μελέτες που υποστήριζαν αυτή τη σύνδεση, είχαν βασιστεί σε εγκεφαλικό ιστό που λήφθηκε από ασθενείς μετά τον θάνατό τους.

Αυτή η έρευνα ενισχύει σημαντικά την άποψη ότι η φλεγμονή είναι ένα χαρακτηριστικό της νευροβιολογίας μιας υπο-ομάδας των ασθενών με κατάθλιψη, σ’αυτή την περίπτωση της ομάδας με αυτοκτονικό ιδεασμό, συνέχισαν οι ερευνητές. Αυτή η παρατήρηση είναι ιδιαίτερα σημαντική εν όψει των πρόσφατων ενδείξεων που υποστηρίζουν μια εξατομικευμένη φαρμακευτική προσέγγιση στην κατάθλιψη (δηλαδή ότι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να έχουν αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα περιορισμένα στους ασθενείς με αποδεδειγμένη φλεγμονή).

Στην μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν την φλεγμονή σε 14 ασθενείς με μέτρια ως σοβαρή κατάθλιψη που δεν έπαιρναν εκείνη την περίοδο καθόλου αντικαταθλιπτικά. Τα μικρογλοία είναι ανοσοκύτταρα που ενεργοποιούνται ως μέρος της φλεγμονώδους αντίδρασης, οπότε οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνική fMRI για να μετρήσουν μία ουσία που αυξάνεται στα ενεργοποιημένα μικρογλοία.

Η ένδειξη της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού ήταν περισσότερο εμφανής στον πρόσθιο φλοιό προσαγωγίου, μια περιοχή του εγκεφάλου που συμμετέχει στη ρύθμιση της διάθεσης και εμπλέκεται στην βιολογική προέλευση της κατάθλιψης, επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα μιας προηγούμενης μελέτης που ήταν η πρώτη που εντόπισε αλλοιωμένη μικρογλοιακή ενεργοποίηση σε ασθενείς με ΜΚΔ που δεν έπαιρναν φάρμακα. Μικρότερες αυξήσεις βρέθηκαν επίσης στον νησιωτικό φλοιό και στον προμετωπιαίο φλοιό.

Αυτή η θέση, υποστηρίζεταιπλέον από δύο ανεξάρτητες αναφορές, την μελέτη μας και μία αναφορά του 2015 από την Setiawan και τους συναδέλφους της στο Τορόντο που δείχνουν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα: ότι υπάρχει σοβαρή ένδειξη φλεγμονής, συγκεκριμένα μικρογλοιακή ενεργοποίηση στους εγκεφάλους ζωντανών ασθενών κατά τη διάρκεια επεισοδίου μείζονος κατάθλιψης, είπε ο δρ. Τάλμποτ.

Αυτή η σύνδεση υποδηλώνει ότι μεταξύ ασθενών με κατάθλιψη, η νευροφλεγμονή μπορεί να είναι παράγοντας που συμβάλλει στον κίνδυνο συμπεριφορών ή σκέψεων αυτοκτονίας. Σύμφωνα με τον Δρ. Τάλμποτ τα ευρήματα τονίζουν τη σημασία περαιτέρω έρευνας στο ερώτημα αν οι νέες θεραπείες που μειώνουν την μικρογλοιακή ενεργοποίηση μπορεί να είναι αποτελεσματικές για την μείζονα κατάθλιψη και τις τάσεις αυτοκτονίας.


Πηγή: medicalexpress.com
Μελέτη: Elevated Translocator Protein in Anterior Cingulate in Major Depression and a Role for Inflammation in Suicidal Thinking: A Positron Emission Tomography Study, Biological Psychiatry (2017).
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Image Credit: Sciepro by Getty Images

banner bottom page

Το Psychologynow.gr είναι το επιστημονικό site της Ψυχολογίας στην Ελλάδα. Με συνέπεια, εγκυρότητα και αξιοπιστία το Psychologynow.gr είναι ένας πυρήνας ψυχολογίας που έχει στόχο να ενημερώσει, να υποστηρίξει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε θέματα ψυχικής υγείας.

Επικοινωνία: info@psychologynow.gr

Ελάτε στον κόσμο της Ψυχολογίας!
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε
το εβδομαδιαίο newsletter μας.

Βρείτε μας στα...

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!