Διαλέξεις-Ομιλίες

Για ποιο σώμα γίνεται λόγος ; | Εργαστήριο Ανάγνωσης του κειμένου του Ζακ Λακάν η «ΤΡΙΤΗ» από τη θεωρητικό τέχνης και ψυχαναλύτρια Αντα Κλαμπατσέα

psychologynow team

psychologynow team

Η Ψυχολογία είναι ο Κόσμος μας!


Αναγνώσεις άρθρου: 102

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στις 11/12/2017 και στις 8/1/2018 και ώρα 21.00.


Για ποιο σώμα γίνεται λόγος ;

11 Δεκεμβρίου 2017

catklampa Εργαστήριο Ανάγνωσης

 του κειμένου του Ζακ Λακάν η «ΤΡΙΤΗ»

 από τη

​ θεωρητικό τέχνης και ψυχαναλύτρια ​

 Αντα Κλαμπατσέα

στα γραφεία τού συλλόγου FreudLacan 

ΝΕΟΦΡΟΝΟΣ 3   ΙΛΙΣΙΑ

ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ  21:00

 

Δ ΄ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ:  ΔΕΥΤΕΡΑ  11/12 ​/2017. 21.00

Ε΄   ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ:  ΔΕΥΤΕΡΑ    8/1/2018. 21.00

 

Πώς μια κατ εξοχήν γλωσσική πρακτική όπως η ψυχανάλυση θα προσεγγίσει το κατ εξοχήν άλεκτο ; αναρωτιόμασταν σε προηγούμενη  συνάντηση μας. Και ποιό το κατ εξοχήν άλεκτο αν όχι το σώμα*1 ; Και με τι έχει να κάνει το σώμα αν οχι με την  απόλαυση, την ηδονή και τη ζωή *2 ; χμμμ...

«...αλλά....α λ λ ο ύ  θέλω να το πάω ξε κινώντας με αυτην την ΤΡΙΤΗ μου ..η ονοματοποιία που μου ήρθε έτσι, με έναν κάπως προσωπικό τρόπο, μου δίνει το προνόμιο,το χάρισμα-θεέ μου τι λέω ο άνθρωπος!...να μπορώ να ακούσω σε αυτό το γ ο υ ρ γο ύ ρ ι σ μ α   την...α π ό λ α υ σ η  της γάτας!...το γ ο υ ρ γ ο ύ ρ ι σ μ α είναι δίχως καμμιά αμφιβολία η α π ό λ α υ σ η  της γάτας. Αν περνάει από το  λαρύγγι της η από αλλού, δεν έχω ιδέα, όταν τις  χαϊδεύω, μοιάζει να είναι από όλο το σ ώ μ α και αυτό με κάνει να μπώ σε αυτό από το οποιο θέλω να ξε κινήσω...»

Ο Λακάν στο « Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ»  ,(1971-1972) , λέει ότι α π ό λ α υ σ η είναι η σ χ έ σ η  τού υποκειμένου τού σημαίνοντος με το σ ώ μ α του ή αν θέλετε, η σχέση τού ομιλούντος όντος με το σώμα του. Και αυτή η  σ χ έ ση  είναι της τάξης τού πραγματικού : αδύνατον να μπεί σε λόγια. Μας διέπει αλλά δεν μπορούμε να την πούμε. Αφόρητη η ένταση από ένα είναι μουγγό. Εχω την αίσθηση ότι σε τούτη τη φράση αντηχεί όχι μόνο ο διεγερσιακός χαρακτήρας της απόλαυσης΄ο διαταρακτικός΄με άλλα λόγια ο σεξουαλικός, αλλά και το ανυπόφορο που την χαρακτηρίζει : «....Απόλαυση : ό,τι κυμαίνεται απο το γαργαλητό ως την αυτοπυρπόληση» λέει ο Λακάν, αναδεικνύοντας το ανυπόφορο τού πράγματος.

Ο Μαρκ Στρως στο σεμινάριο του της 9/12/17  στην Αθήνα για το ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ, επέμεινε ιδιαίτερα στην εγγενή β ί α  της σεξουαλικότητας*3 . Μια βία  θά έλεγα , δισθενή . Γιατί εχει να κάνει  ,αφενός, με την πολιτισμική τιθάσσευση τής απόλαυσης , δηλαδή τον ακρωτηριασμό της,  αλλά  έχει να κάνει και με τη βία της διασάλευσης τού υποκειμένου του σημαίνοντος, αφετέρου .  

Ας θυμηθούμε και τον Μιλλέρ που στην ΛΑΚΑΝΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ γράφει : «Η σεξουαλικότητα δεν έχει να κάνει με τα φύλα, δεν αναφέρεται στα φύλα , μα σε αυτό το π λ ε ό ν α σ μ α  σε αυτήν την υ π ε ρ β ο λ ή που μετατρέπει το σώμα, από σώμα ευχαρίστησης σε σώμα λιβιδινικό , σε σώμα παράβασης»  Η σεξουαλικότητα δεν έχει να κάνει με τα φύλα μα με τη διατάραξη τού σώματος από μια στύση που, με την βίαιη εισβολή της, μετατοπίζει από την ομοιόσταση στην αταξία. Η αλλιώς από την Ευχαρίστηση στο Επέκεινα της Ευχαρίστησης. Στην Απόλαυση. Εμβληματικος τόπος σωματικών διεγέρσεων και απολαύσεων «το κρεβάτι» όπως λέει χαριεντιζόμενος τρόπον τινά  ο  -γεννημένος το 1901- Λακάν στο Α΄ κεφάλαιο του ΑΚΟΜΑ που εύστοχα ο Μιλέρ τιτλοφόρησε : ΠΕΡΙ ΑΠΟΛΑΥΣΕΩΣ / ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ.

Για την απόλαυση. Για το σώμα επομένως. Μα για ποιο σώμα πρόκειται λοιπόν ; Για ποιο σώμα προσπαθεί να μιλήσει ο Λακάν; Για ένα σώμα απολαμβάνον, για ένα σώμα απολαυσιακό, εκτός ομοιοστασίας επομένως, για ένα σώμα σε ταραχή, ένα σώμα π α ρ ά β α σ η ς . Να μιλήσει για ένα σώμα που υφαιρείται τού λόγου. Ισως αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πως δεν πρόκειται για το ολοποιημένο και ολοποιητικό, παρηγορητικό και  κ ό σ μ ι ο , συνοδευόμενο από τον Αλλον , σώμα του καθρέφτη, μα για ό, τι –ακριβώς- δ έ ν  καθρεφτίζεται σε τούτον τον κατευναστικό καθρέφτη*4 .Tον απολαυσιακό τρόμο από την ανημπόρια την καθήλωση την αβοηθησία τού υποκειμένου τού σημαίνοντος απέναντι στην ανεξέλεγκτη στύση. Για ένα σώμα απολαμβανον , ένα σώμα εκ-στασιαζόμενο, βακχικό, εξ ιστάμενο του Λογου, για ένα αδύνατον να μπει στο Λόγο Πραγματικό .  

Με τα λόγια τού Μαρκ Στρώς : ένα Σώμα Εκτοπισμένο. Παίρνοντας τη σκυτάλη θα έλεγα : Σώμα Εκτοπισμένο από τον Λόγο. Σώμα Εκτοπισμένο από την Απόλαυση. Σώμα που γεννά  απορία και φόβο . Εκτός ορίων , ένα σώμα που τρομάζει γιατί δεν ημουν εγώ  α υ τ ό . 

«Υπάρχουν καταστάσεις όπου η αξιοπρέπεια δεν έχει θέση...μια από αυτές και ο έρωτας ΄είναι αδύνατον να κάνει κανείς έρωτα διατηρώντας την αξιοπρέπεια του» γράφει ο Αγκάμπεν. Το σεξ , η σεξουαλικότητα δεν μπορεί να είναι κόσμια΄ η σεξουαλικότητα είναι εγγενώς βίαιη. 

Και μοιάζει π α ρ ά δ ό ξ ο  μα κανείς , ίσως , δεν εχει μιλήσει πιο καίρια για α υ τ ό  το μυστήριο τού , ομιλούντος εν τέλει, σώματος, για α υ τ ό  το σώμα που δεν είναι του καθρέφτη  μα έχει πιο πολύ να κάνει με το γουργουρητό μιας α δ ι α ν ό η τ η ς  ζ ω ή ς,  από τον λιτό , αυστηρό και συνάμα έμπλεο ανάλαφρης ευρυθμίας ( δίχως να «χρειάζεται»  τη λιγωτική υπερβολή τού μπαρόκ) προτεστάντη ΝΤΡΑΓΙΕΡ στην ταινία ΛΟΓΟΣ /ORDET (ordet: σημαίνον εξαιρετικής δυναμικής), από όπου και η φωτογραφία.

Για ποιο σώμα γίνεται λόγος ;

klampa 11 Δεκεμβρίου 2017

 Εργαστήριο Ανάγνωσης

 του κειμένου του Ζακ Λακάν η «ΤΡΙΤΗ»

 από την

​ θεωρητικό τέχνης και ψυχαναλύτρια ​

 Αντα Κλαμπατσέα

στα γραφεία τού συλλόγου Freud Lacan 

ΝΕΟΦΡΟΝΟΣ 3   ΙΛΙΣΙΑ

ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ  21:00

 

Δ ΄ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ:  ΔΕΥΤΕΡΑ  11/12 ​/2017. 21.00

Ε΄   ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ:  ΔΕΥΤΕΡΑ      8/1/2018. 21.00

Γραφτείτε στο newsletter μας. Ελάτε στον Κόσμο της Ψυχολογίας.

Το Psychologynow.gr είναι το επιστημονικό site της Ψυχολογίας στην Ελλάδα. Με συνέπεια, εγκυρότητα και αξιοπιστία το Psychologynow.gr είναι ένας πυρήνας ψυχολογίας που έχει στόχο να ενημερώσει, να υποστηρίξει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε θέματα ψυχικής υγείας.

Επικοινωνία: info@psychologynow.gr

Ελάτε στον κόσμο της Ψυχολογίας!
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε
το εβδομαδιαίο newsletter μας.

Βρείτε μας στα...

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!