Διαλέξεις-Ομιλίες

Η σχάση στα άτομα, το έθνος και την οικονομία: Σκέψεις γύρω από τον αγώνα για απαρτίωση στην μεταπολεμική Γερμάνια

psychologynow team

psychologynow team

Η Ψυχολογία είναι ο Κόσμος μας!


Αναγνώσεις άρθρου: 158

H Ετήσια Ελληνική Έκδοση του International Journal of Psychoanalysis και το Πρόγραμμα Ψυχολογίας (BSPsy) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA), παρουσιάζουν διάλεξη του Tomas Plänkers, ψυχαναλυτή του Ινστιτούτου της Φρανκφούρτης με αφορμή την κυκλοφορία του Δ’ τεύχους της Ετήσιας Ελληνικής Έκδοσης του International Journal of Psychoanalysis από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ. 

 Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017 στις 19:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Ο Tomas Plänkers θα μιλήσει στα Αγγλικά χωρίς διερμηνεία. Για την καλύτερη παρακολούθηση, το κείμενο της ομιλίας του θα διανεμηθεί στο κοινό μεταφρασμένο στα Ελληνικά. Εισαγωγικές παρατηρήσεις θα πραγματοποιήσει ο Κώστας Ζερβός, μεταφραστής της εργασίας του κυρίου Plänkers. 
 
Η ψυχανάλυση, πέρα από τους θεραπευτικούς της στόχους, αποτελεί και μια πηγή γνώσεων για τις λειτουργιές του ανθρώπινου ψυχισμού σε όλες του τις εκφάνσεις, σε ατομικό, κοινωνικό και συλλογικό επίπεδο. Ο Tomas Plänkers, μέσα από την δική του ψυχαναλυτική προσέγγιση, δημοσίευσε πρόσφατα στο International Journal of Psychoanalysis μια εργασία, η οποία αναδημοσιεύεται στην Ετήσια Ελληνική Έκδοση του IJP και στην οποία χρησιμοποιεί την ψυχαναλυτική έννοια της σχάσης ή διχοτόμησης για να προσεγγίζει τα ψυχοδυναμικά στοιχεία τα οποία σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο συνέβαλαν στην επανασυγκρότηση της μεταπολεμικής Γερμανίας. 
 
Ο γνωστός ψυχαναλυτής μιλάει για την λειτουργιά αυτού του αμυντικού μηχανισμού, και τα συνεπακόλουθα της εξιδανίκευσης, προβολής, διάψευσης και ακραίας υποτίμησης - ψυχολογικοί μηχανισμοί οι οποίοι σε συλλογικό επίπεδο, οδήγησαν (στη περίπτωση του Εθνικοσοσιαλισμού της Γερμανίας) σε φαινόμενα όπως το Ολοκαύτωμα, και στη συνέχεια στον σαραντάχρονο διχασμό της χώρας στηριζόμενο στην ιδεολογική αντιπαράθεση σοσιαλισμού και καπιταλισμού. Ακολουθεί περιγραφή δυο εκτεταμένων συνομιλιών με έναν πρώην πράκτορα της Κρατικής Ασφάλειας της Ανατολικής Γερμανίας, όπου ο Plänkers περιγράφει πώς ο άνθρωπος αυτός, υποκινούμενος από ιδεώδη ατομικά και συλλογικά, οδηγήθηκε σε μια αυταπάτη εξιδανικεύσεων, προβολών και ακραίων αποκλεισμών. 
 
Ο Tomas Plänkers είναι διδάσκων αναλυτής στο Ψυχαναλυτικό Ινστιτούτο της Φρανκφούρτης και μέλος της Γερμανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας DPV. Είναι επίσης Βοηθός Έρευνας του Ινστιτούτου Sigmund Freud. Τα ενδιαφέροντα του στρέφονται προς την εννοιολογική έρευνα στην ψυχανάλυση και την κοινωνική ψυχολογία. Είναι συγγραφέας πολλών ψυχαναλυτικών άρθρων και βιβλίων. 
 
Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017, 19:30
 
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
 
Eίσοδος ελεύθερη 
 
Hellenic American College: 210 3680950, www.haec.gr, events@haec.gr
Γραφτείτε στο newsletter μας. Ελάτε στον Κόσμο της Ψυχολογίας.

Το Psychologynow.gr είναι το επιστημονικό site της Ψυχολογίας στην Ελλάδα. Με συνέπεια, εγκυρότητα και αξιοπιστία το Psychologynow.gr είναι ένας πυρήνας ψυχολογίας που έχει στόχο να ενημερώσει, να υποστηρίξει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε θέματα ψυχικής υγείας.

Επικοινωνία: info@psychologynow.gr

Ελάτε στον κόσμο της Ψυχολογίας!
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε
το εβδομαδιαίο newsletter μας.

Βρείτε μας στα...

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!