Το βιωματικό εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018, και ώρα 15.00 - 18.00.


IANOS 2018 3

Η κράτηση θέσης γίνεται αποκλειστικά με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος (εμαιλ) στο catinstitutedirector@gmail.comστο οποίο θα αναφέρονται κατά σειρά το ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, κινητό τηλέφωνο, εμαιλ, τουλάχιστον 10  μέρες πριν και με 3 επαναληπτικές δηλώσεις συμμετοχής μόνο μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας καθώς έχουν κλειστεί ήδη οι 200 από τις 280 προσφερόμενες θέσεις

Σε αυτό το workshop θα γίνει επίδειξη ανάλυσης ονείρων που χρησιμοποιήθηκαν στην κλινική πράξη. Οι θεατές θα ακούσουν 5 όνειρα και τις αναλύσεις τους, οι οποίες αφορούν στο άτομο, το ζεύγος και την ομάδα. Τα όνειρα προέρχονται είτε από θεραπευτές είτε από θεραπευόμενους.

Στην Φροϋδική ανάλυση πιστεύεται ότι τα όνειρα αποτελούν την ‘Βασιλική οδό προς το ασυνείδητο’. Στην Σχεσιακή Ψυχανάλυση πιστεύουμε επιπλέον ότι το όνειρο αποτελεί ασυνείδητη αναφορά στην μεταβιβαστική σχέση με τον αναλυτή, τον αναλυτή ζεύγους και τον ομαδικό ψυχοθεραπευτή ή/ και το γκρουπ. Αυτό που ακλουθεί την ανάλυση ενός ονείρου το ονομάζουμε συν-κατασκευή του ονείρου καθώς συμμετέχουν στην κατανόηση του όλα τα εμπλεκόμενα μέλη ισότιμα. Τελικά αποκτάει διυποκειμενική χροιά και ωθεί σε βιωματική εμπειρία μη επισκεπτόμενη πιο πριν. Στην περίπτωση του γκρουπ όταν ένα από τα μέλη βλέπει ένα όνειρο τότε θεωρούμε ότι με την βοήθεια ερμηνειών από τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ θα καταλήξει να γίνει ένα ‘γκρουπ όνειρο’.

Η έναρξη θα γίνει με το Ιδρυτικό μέλος ΙΣΟΨ, Κώστα Μαθιούδη, ο οποίος θα παρουσιάσει σε δεκαπεντάλεπτη ομιλία ένα γενικό θεωρητικό πλαίσιο κατανόησης των ονείρων υπό το πρίσμα της Σχεσιακής Ψυχανάλυσης. Θα ακολουθήσουν 5 όνειρα με χρονική διάρκεια 10 λεπτών από τους ομιλητές τους. Κάθε αναφορά θα ακολουθείται από 10 λεπτη θεωρητική τεκμηρίωση από τον Διευθυντή ΙΣΟΨ. Στην συνέχεια θα εξακολουθήσει θεωρητική συνομιλία 30 λεπτών μεταξύ του Διευθυντή ΙΣΟΨ και των Φαίδρα Γραμμένου, Ματίνας Καϊδαντζή. Θα ολοκληρώσουμε με 30λεπτη συνομιλία κοινού - Διευθυντή ΙΣΟΨ, και Κώστα Μαθιούδη.

Στην πρώτη περίπτωση ο Διευθυντής ΙΣΟΨ, Χαραλαμπίδης Σταύρος ,θα αναλύσει ένα όνειρο που είδε ο ίδιος μια μέρα πριν ξεκινήσει ομαδική ψυχοθεραπεία ως θεραπευόμενος. Ειδικότερα είδε τον εαυτό του να πηγαίνει προς το γκρουπ (υπό ένταξη) χωρίς την αίσθηση ότι ‘κουβαλούσε’ την γυναίκα του μαζί. Στο όνειρο αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό αφού ο γάμος του δεν είναι κρυφός και τον θέλει ακόμα. Στην προσωπική του ψυχανάλυση καταλήγει να κατανοεί ότι ο γάμος που δεν κουβαλιέται αφορά την εσωτερική του σχέση με ένα μερικό του κομμάτι (άγνωστο ποιο) το οποίο δεν θα ήθελε να αποκαλυφθεί στην ομάδα ίσως? Το όνειρο αναλύεται ωστόσο και στην ομαδική του ψυχοθεραπεία. Πως ανταποκρίθηκε το γκρουπ του σε αυτό του όνειρο? Μένει να το ακούσουμε όλοι μαζί από κοντά!

Στην δεύτερη περίπτωση η Δόκιμη Υποδιευθύντρια ΙΣΟΨ, Φαίδρα Γραμμένου θα μιλήσει για ένα όνειρο ενός θεραπευόμενου της. Στο όνειρο περιγράφει ότι έχει γίνει μια πυρηνική έκρηξη και ο τόπος είναι μολυσμένος. Δυο άτομα, μια γυναίκα και ένας άνδρας, επιβεβαιώνουν την μόλυνση και βρίσκουν όλοι ένα τούνελ υπογείως να ξεφύγουν και να χρησιμοποιήσουν ως καταφύγιο. Το τούνελ είναι αδιέξοδο και κάποιος τους λέει ότι έχουν ήδη μολυνθεί από τον τοξικό αέρα που εισπνεύσανε και ότι δεν είναι εφικτό να ζήσουν υπογείως. Η θεραπεύτρια θα μιλήσει για το πως αναλύθηκε το όνειρο στην κλινική πράξη και πως το όνειρο χρησιμοποιήθηκε για να κατανοηθεί το θεραπευτικό αδιέξοδο στο οποίο βρισκόταν ο θεραπευόμενος, να έρθει ο θεραπευόμενος σε επαφή με αποσχισμένες πλευρές του εαυτού του και να εμβαθυνθεί η θεραπευτική σχέση. Άραγε θα βγει από το υπόγειο τούνελ της αμφιθυμίας του?

Στην τρίτη περίπτωση το Ιδρυτικό μέλος ΙΣΟΨ, Ευριπίδης Γαβράς, θα μιλήσει αναφορικά με ομαδική συνεδρία που πυροδότησε το όνειρο εμπεριείχε έντονα συναισθήματα αποχωρισμού και θυμού. Στο όνειρο που πυροδοτείται τοίδιο βράδυ οι δύο θεραπευτές κοιμούνται μαζί ως ζευγάρι, έως ότου ένας πίνακας πέφτοντας από τον τοίχο τους ξυπνάει. Πιστεύεται πως αυτό συνέβηαπό κάποιο φάντασμα στο χώρο. Η συνειδητοποίηση αυτή αναστατώνει τον ένα θεραπευτή, όμως ο δεύτερος εμπεριέχει την αναστάτωση του, κανονικοποιώντας την ύπαρξη φαντασμάτων από το παρελθόν σε ένα χώρο σαν αυτόν του ονείρου. Εκφράζεται αγωνία για το παρόν και ελπίδα για το μέλλον πως ο χώρος αυτός δε θα αντιπροσωπεύει μόνο ένα μέρος θυμωμένων και στενάχωρων φαντασμάτων του παρελθόντος, σαν από εγκαταλελειμμένο νοσοκομείο, αλλά θα αποτελέσει ταυτόχρονα χώρο επίπονης και ευχάριστης εκγύμνασης. Δύο μέλη της ομάδας εμφανίζονται, συμμετέχοντας με διαφορετικούς ρόλους. Στην επόμενη συνεδρία αποκαλύπτεται στην ομάδα το όνειρο.

Στην τέταρτη περίπτωση το  Ιδρυτικό μέλος ΙΣΟΨ, Ματίνα Καϊδαντζή, θα αναλύσει το όνειρο που είδε μετά το τέλος της μακρόχρονης θεραπείας της. Συγκεκριμένα στο όνειρο η ομάδα του ΙΣΟΨ ετοιμάζονται να πάνε σε συνέδριο στον Καναδά. Η ίδια πρέπει να αποχαιρετίσει τους δικούς της, συνοδεία του πατέρα της. Πρώτα κατευθύνεται στην μητέρα της. Λέει στον πατέρα ότι θα προχωρήσει μόνη και χάνει το δρόμο. Μια άγνωστη κοπέλα την βοηθά. Αποχαιρετά την μητέρα βιαστικά. Πρέπει να αποχαιρετίσει και άλλους. Περνούν από ένα κτήριο που γίνονται γάμοι. Προσπαθεί να μπεί αλλα δεν την αφήνουν. Παρακαλεί να πάει στην τουαλέτα. Ένας σερβιτόρος της λέει να μπει κρυφά από μία πίσω πόρτα. Όσο είναι στην τουαλέτα ο πατέρας φωνάζει ότι οι άλλοι θα ταξιδέψουν χωρίς εκείνη. Πηγαίνουν σε μια γκαλερί. Εκεί συναντούν τη νονά της, η οποία της λέει “σε περίμενα πολύ καιρό, πού ήσουν;”. Το σκηνικό αλλάζει, η νονά είναι σε ένα κρεβάτι κουλουριασμένη, κλαίει και της φωνάζει “γιατί με άφησες μόνη; Το μόνο που ήθελα ήταν ο πατέρας μου και αυτός πέθανε” .

Στην πέμπτη περίπτωση , το Ιδρυτικό μέλος ΙΣΟΨ, Άννα Βασιλάκη, θα μιλήσει για όνειρο που είδε με την ομάδα και τον συν-θεραπευτή της. Η συνεδρία ξεκινά και μία γυναίκα θεραπευόμενη (παλαιότερο μέλος της ομάδας) εκφράζει στον θεραπευτή την επιθυμία της να λάβει φροντίδα από εκείνον. Ο θεραπευτής σηκώνεται από την καρέκλα του και της φιλά τον ώμο, τον αγκώνα και τον καρπό. Η γυναίκα μαζί με τον θεραπευτή προχωρούν προς την έξοδο του δωματίου και βγάζουν τα ρούχα τους (παρέμειναν με τα εσώρουχα). Η γυναίκα έχει το σώμα νεαρής 18 ετών (δεν συμβαδίζει με την ηλικία της). Φιλιούνται και αγκαλιάζονται. Η θεραπεύτρια σκέφτεται πώς να διαχειριστεί την ομάδα. Εμφανίζεται ένα μεγάλο διπλό κρεβάτι στο χώρο του κύκλου και η θεραπεύτρια ξαπλώνει με τα χέρια ανοικτά. Η ομάδα ξάπλωσε. Η θεραπεύτρια διαβεβαίωσε τα μέλη ότι όλα είναι καλά και εκείνα τοποθετούν το κεφάλι τους στα χέρια της και στην κοιλιά της. Ο θεραπευτής λέει στη θεραπεύτρια ότι αδυνατεί να ολοκληρώσει την σεξουαλική πράξη στο χώρο και θα μεταφερθεί στο διπλανό δωμάτιο. Η θεραπεύτρια απαντά «εντάξει» και παραμένει με την ομάδα. Μάλλον κοιμήθηκε για λίγο εκεί με τα μέλη στην αγκαλιά της. 

  • Ο Χαραλαμπίδης Σταύρος , είναι Διευθυντής και Ιδρυτής του ΙΣΟΨ, μοναδικός Ευρωπαίος Πιστοποιημένος Ομαδικός Ψυχοθεραπευτής/ Επόπτης για την Ομαδική Ψυχοθεραπεία από το Yalom Institute Usa , Διδακτικό Μέλος του Yalom Institute Usa και του Tampa Bay Institute for Psychoanalytic Studies, Florida, Usa, Πιστοποιημένος Ψυχαναλυτής (Tampa Bay Institute for Psychoanalytic Studies, Florida, Usa,) Πιστοποιημένος Ομαδικός Ψυχοθεραπευτής από το International Board for Certification of Group Psychotherapies, Κλινικός Επόπτης (Derby Univ.,Uk), Διδακτικός  και Εποπτικός Ψυχαναλυτής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία/Ψυχανάλυση και Διδακτικός και Εποπτικός Ομαδικός Ψυχοθεραπευτής στο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία κατά Irvin Yalom και τα Σχεσιακά Δυναμικά της Ομάδος στο ΙΣΟΨ, Ψυχολόγος με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση (MSc) στην Συμβουλευτική (Hull Univ., Uk), Μέλος του International Association for Relational Psychoanalysis and Psychotherapy, Κλινικό Μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Ομαδικών Ψυχοθεραπευτών. Είναι ο ιδρυτής και βασικός διδάσκων του δια τμηματικού εισαγωγικού μονοετούς προγράμματος στην Ενδονοσοκομειακή ομαδική ψυχοθεραπεία κατά Irvin Yalom σε συνεργασία με το Ψ.Ν.Α ενώ ταυτόχρονα εποπτεύει την ίδρυση νέου τμήματος Ομαδικής Ψυχοθεραπείας για διπολικούς ασθενείς στο Ασκληπιείο Βούλας. Σε πρόσφατο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας παρουσίασε εργασία με τίτλο : Όταν η ερμηνεία γονικών μεταβιβάσεων είναι δευτερευούσης σημασίας έναντι αδελφικής και ΄γκρουπ σαν όλο’ μεταβιβάσεων, Μια σχεσιακή ψυχαναλυτική οπτική της ατομικής ψυχανάλυσης ως ομαδική ψυχοθεραπεία με δυο άτομα. Εξελιγμένη έκδοση αυτής της ανακοίνωσης του θα δημοσιευθεί τον Δεκέμβριο 2017 στο περιοδικό Group της Eastern Group Psychotherapy Society.
  • O Ευριπίδης Γαβράς είναι Ιδρυτικό Μέλος του ΙΣΟΨ, Ψυχολόγος (ΑΠΘ), με μεταπτυχιακό στην Κλινική και Συμβουλευτική Ψυχολογία (LaSalle University). Είναι πιστοποιημένος Ομαδικός θεραπευτής από την International Board for Certification of Group Psychotherapists, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας (IARPP), υπό πιστοποίηση ομαδικός θεραπευτής από το Yalom Institute, USA, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ). Απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης στο Γνωσιακό Αναλυτικό μοντέλο Ψυχοθεραπείας και στη Σχεσιακή Θεραπεία (πρώην ΙΓΑΨ), διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στη Σχεσιακή και Ομαδική Ψυχοθεραπεία στο Ινστιτούτο Σχεσιακής και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας (ΙΣΟΨ), ενώ βρίσκεται σε ψυχαναλυτική εκπαίδευση υπό το Tampa Bay Institute for Psychoanalytic Studies.
  • H Φαίδρα Γραμμένου, είναι Δόκιμη Υποδιευθύντρια ΙΣΟΨ, Ιδρυτικό Μέλος του ΙΣΟΨ , Ψυχολόγος με Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση στην Συμβουλευτική Ψυχολογία (MSc, PGdip, London Metropolitan University, Uk), Δίγλωσση δυνατότητα Αγγλικών/Ελληνικών, Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στην Γνωσιακή Αναλυτική και Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία από το Ινστιτούτο Σχεσιακής &Ομαδικής Ψυχοθεραπείας, Διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία/ΨυχανάλυσηΙΣΟΨ, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας (IARPP).
  • Ο Μαθιούδης Κώστας, είναι Ιδρυτικό Μέλος του ΙΣΟΨ Διδάσκων και Επόπτης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία/Ψυχανάλυση και Διδάσκων στο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία κατα Irvin Yalom και τα Σχεσιακά Δυναμικά της Ομάδος στο ΙΣΟΨ, Πιστοποιημένος Ομαδικός Ψυχοθεραπευτής, (Yalom Institute, USA), Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση  στην Γνωσιακή Αναλυτική και Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία  από το Ινστιτούτο Σχεσιακής &Ομαδικής Ψυχοθεραπείας, Κλινικός Επόπτης (Derby Univ.,Uk), Ψυχολόγος με Ειδίκευση στην Ψυχανάλυση (MSc), μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας (IARPP), επιστημονικά υπεύθυνος στην ΜΚΟ «Κλίμακα».
  • Η Ματίνα Καϊδαντζή, είναι Ιδρυτικό Μέλος του ΙΣΟΨ, Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ) με Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στο Γνωσιακό Αναλυτικό μοντέλο Ψυχοθεραπείας και στη Σχεσιακή Ψυχανάλυση από το Ινστιτούτο Σχεσιακής &Οµαδικής Ψυχοθεραπείας, διδάσκουσα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στη Σχεσιακή και Ομαδική Ψυχοθεραπεία στο Ινστιτούτο Σχεσιακής και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας (ΙΣΟΨ), Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας (IARPP), ενώ βρίσκεται σε ψυχαναλυτική εκπαίδευση υπό το Tampa Bay Institute for Psychoanalytic Studies.
  • H Άννα Βασιλάκη, είναι Ιδρυτικό Μέλος του ΙΣΟΨ, Ψυχολόγος (Westminster University), με Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στη Ψυχολογία Υγείας (City University, London) και Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στην Επικοινωνία (Westminster University, London). Απόφοιτος της Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης Θεραπείας Οικογένειας από το Ανοικτό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο. Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας (IARPP) και υπό πιστοποίηση ομαδική θεραπεύτρια από το Yalom Institute, USA.

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...