Το workshop θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 24 Ιουνίου και ώρα 15.00-18.00 στο Ινστιτούτο Σχεσιακής και Οµαδικής Ψυχοθεραπείας.


μακετα24ιουνιου

Η κράτηση θέσης γίνεται αποκλειστικά µε τηλεφωνική συνοµιλία µε το ΙΣΟΨ στο 2106981289 τουλάχιστον 10 µέρες πριν και µε 3 επαναληπτικές δηλώσεις συµµετοχής µόνο µέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας. θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας καθώς έχουν κλειστεί ήδη οι 150 από τις 200 προσφερόµενες θέσεις

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ WORKSHOP

Σε αυτό το workshop θα γίνει επίδειξη ατοµικής παρέµβασης καθώς επίσης και παρέµβασης σε επίπεδο ζεύγους από τον ίδιο θεραπευτή. Ο ίδιος θεραπευτής αφού συµµετάσχει σε θεραπεία ζεύγους θα συνεχίσει σε 2 ατοµικές συνεδρίες µε κάθε έναν από τους δυο συντρόφους. Ειδικότερα θα γίνει κατανοητό στους θεατές και βιωµατικούς συµµετέχοντες το πώς αλληλοεπιδρούν στο ‘εδώ και τώρα’ µεταξύ τους ο θεραπευτής και θεραπευόµενος/ζεύγος ,πώς η αλληλεπίδραση καθιστά την αναλυτική δυάδα/τριάδα ως ένα γκρουπ των δυο/τριών  και πως τελικά η ατοµική ψυχοθεραπεία και η ψυχοθεραπεία  ζεύγους µπορούν να αναπαρασταθούν ως Οµαδική Ψυχοθεραπεία των δύο/τριών . Αυτή η τελευταία ιδέα της αναλυτικής δυάδας/τριάδας ως οµαδική ψυχοθεραπεία των δύο/τριών ανήκει στην Επόπτρια του τµήµατος Οµαδικής Ψυχοθεραπείας του ΙΣΟΨ, Δρ. Ruthelen Josselson, και αναπτύσσεται ενδελεχώς από την επιστηµονική µας οµάδα.

Για πρώτη φορά στα Ελληνικά δρώµενα ψυχαναλυτικής παιδείας ένα βιωµατικό εργαστήριο για την ατοµική ψυχοθεραπεία που συνδυάζεται µε την ψυχοθεραπεία ζεύγους επιτρέπει στο κοινό και στους σχολιαστές την παρέµβαση στην πλοκή και το γίγνεσθαι της ψυχαναλυτικής ροής µιας συνεδρίας. Φυσικά ενθυµούµαστε τον τρόπο που ο χορός παρενέβαινε στα δρώµενα του Αρχαίου Ελληνικού Δράµατος επί σκηνής. Έτσι το κοινό αλλά και οι Επαγγελµατίες Ψυχικής Υγείας θα έχουν την δυνατότητα να βιώσουν το εδώ και τώρα µιας συνεδρίας βασισµένης στο Μεταµοντέρνο αντί κλασικό κίνηµα της διυποκειµενικότητας και να κατανοήσουν τον παλµό µιας ψυχαναλυτικής συνάντησης και θεραπείας ζεύγους.

Ο βασικός θεραπευτής και σχολιαστής του βιωµατικού εργαστηρίου Χαραλαµπίδης Σταύρος, θεωρείται Διεθνής αυθεντία στην δηµιουργία και εκτέλεση βιωµατικών εργαστήριων για την Ατοµική και Οµαδική Ψυχοθεραπεία. Σε όλα τα σεµινάρια που διοργανώνει γεµίζει την αίθουσα και πολλές φορές κατά απαίτηση του κοινού το ίδιο σεµινάριο επαναλαµβάνεται καθώς δηµιουργούνται συνεχόµενα sold out!

Είναι ο βασικός εµπνευστής της δηµιουργικής αναδιατύπωσης του Διαπροσωπικού Ρεύµατος, εκεί όπου η Γιαλιοµική Θεωρία και η Σχεσιακή Ψυχανάλυση συναντιούνται σε ένα Πρελούδιο τονικότητας και αρµονίας µέσα στην σύγχυση της Ψυχοπαθολογίας, της φθονερής επιθετικότητας και της αποξένωσης του βαθύ εαυτού. Η θεωρία περί άγχους θανάτου όπως αναπτύχθηκε στο έργο του Γιάλοµ ‘ο Δήµιος του Έρωτα’ αναδιαµορφώνεται µέσα από την Σχεσιακή Ψυχαναλυτική ορολογία και έτσι οι δυο βασικές θεωρητικές συνιστώσες του ‘Σχεσιακού ρεύµατος’ συναντιούνται σε µια ερωτική σχέση γεµάτη αντιθέσεις, προβληµατισµούς και πάθος χωρίς καταστρεπτικότητα.

Τρία διαφορετικά πραγµατικά σενάρια θεραπευόµενων του Διευθυντή ΙΣΟΨ , Χαραλαµπίδη Σταύρου, θα παρουσιαστούν επί σκηνής ζωντανά σε τρεις, 20λεπτες συνεδρίες .Οι συνεδρίες θα διεξαχθούν µε θεραπευτή τον Διευθυντή ΙΣΟΨ. Κάθε συνεδρία θα ακολουθείται από δεκάλεπτο σχολιασµό του Χαραλαµπίδη Σταύρου και των Ιδρυτικών Μελών ΙΣΟΨ. Στη συνέχεια 30 λεπτά θα αφιερωθούν σε κλινική συζήτηση του Διευθυντή ΙΣΟΨ µε τα Ιδρυτικά Μέλη Κώστα Μαθιούδη, Φαίδρα Γραµµένου, Ματίνα Καιδατζή και το Δόκιµο Ιδρυτικό Μέλος , Αγγελική Τσικλή . Θα ακολουθήσουν άλλα 30 λεπτά σε ανοικτή συζήτηση µε το κοινό περί των τριών συνεδριών όπου θα συµµετέχουν ο Διευθυντής ΙΣΟΨ και το Ιδρυτικό µας Μέλος Κώστας Μαθιούδης .

Στην πρώτη βινιέτα , ένα ζευγάρι 5 χρόνια παντρεµένο, παρουσιάζεται σε µια από τις συνεδρίες ζεύγους στον τέταρτο χρόνο εβδοµαδιαίας θεραπείας ζεύγους. Η σύζυγος µια γυναίκα 42 ετών αντιµετωπίζει ντροπιαστικά συναισθήµατα σχετιζόµενα µε το σώµα της . Εξοµολογείται µπροστά στον σύζυγο της ότι δεν βιώνει ευχαρίστηση κατά την σεξουαλική συνεύρεσή µαζί του ,καθώς έχει την εντύπωση ότι το σώµα της δεν του αρέσει πια µιας και έχει πάρει 12 κιλά µετά από την γέννα 2 παιδιών .Ο σύζυγος ένας άντρας 44 ετών δηλώνει απασχοληµένος µε ανεξάντλητες ώρες εργασίας και µε µέτρια διάθεση για συνεύρεση µαζί της. Νιώθει απογοητευµένος από το ότι δεν υπάρχει χρόνος πια να συνοµιλήσει µε την γυναίκα του για τα ζητήµατα της δουλειάς του. Κάποια στιγµή η σύζυγος εκνευρίζεται και απειλεί να διακόψει την συνεδρία τονίζοντας ότι η ανάγκη να συζητηθεί το ζήτηµα της µε το σώµα της είναι ανώτερης σηµαντικότητας από το εργασιακό ζήτηµα του συζύγου της. Σε αυτήν την φάση η Δόκιµη Υποδιευθύντρια ΙΣΟΨ, Φαίδρα Γραµµένου και το Ιδρυτικό µας Μέλος Ματίνα Καιδατζή θα αποφασίσουν εάν ο θεραπευτής θα συνεχίσει µε εν συναισθητική διερεύνηση το ζήτηµα του ανταγωνισµού τους ή θα  συνεχίσει ερµηνευτικά µε µια σκληρότερη στάση ερµηνείας επί των εµφανιζοµένων προβλητικών ταυτίσεων (µε σκεπτικό που θα ανακοινωθεί αργότερα ανοικτά επί του σχολιασµού τους).

Στην δεύτερη βινιέτα η σύζυγος συνεχίζει σε ατοµική συνάντηση 20 λεπτών µε τον Διευθυντή ΙΣΟΨ. Αναλύεται ενδελεχώς το πόσο απογοητευµένη νιώθει από τον σύζυγο της αλλά και από τον θεραπευτή της .Ειδικότερα θεωρεί ότι ο θεραπευτής λόγω του ότι είναι άνδρας συµµαχεί µε τον σύζυγο της και την αφήνουν εκτός της δυάδας τους. Ο θεραπευτής της θυµίζει ότι τουλάχιστον άλλες 4 φορές στο παρελθόν, του έχει ζητήσει συγγνώµη για την ‘άδικη’ της επίθεση .Η θεραπευόµενη απειλεί να διακόψει τις ατοµικές συνεδρίες µε τον θεραπευτή αν δεν µπορέσει ο θεραπευτής να την βοηθήσει ότι δεν είναι σύµµαχος µε τον άντρα της εναντίον της στις θεραπείες ζεύγους. Το κοινό θα αποφασίσει µε ανάταση χειρός αν ο θεραπευτής θα συνεχίσει σκληρότερα η ηπιότερα την προσέγγιση του στο να βοηθήσει την ασθενή να κατανοήσει ότι εκείνη κρατάει την λύση στα χέρια της και ότι µε την επίθεση της στον ίδιο αποποιείται την προσωπική της ευθύνη στις θεραπείες.

Στην τρίτη βινιέτα ο σύζυγος άνδρας αποκαλύπτει στον θεραπευτή ότι είναι οροθετικός και ότι κόλλησε από πόρνη πολυτέλειας µε την οποία διατηρεί στενή επαφή επι πληρωµή τα τελευταία δυο χρόνια του γάµου του. Εξοµολογείται ότι νιώθει εξαρτηµένος από διαδικτυακή παρακολούθηση ερωτικών ταινιών και ότι σκέφτεται το διαζύγιο µε την σύζυγο του. Ο σύζυγος ζητάει από τον θεραπευτή να κρατηθούν όλα αυτά απόρρητα από την σύζυγο και απειλεί µε διακοπή των συνεδριών αν ο θεραπευτής δεν ‘υποταχθεί’ στην θέληση του. Ο θεραπευτής του υπενθυµίζει ότι το συµφωνηµένο πλαίσιο δεν επιτρέπει το απόρρητο στην ατοµική συνάντηση όταν συνδυάζεται µε θεραπεία ζεύγους µε τον ίδιο θεραπευτή .Ο θεραπευόµενος επιµένει και γίνεται επιθετικός προς τον θεραπευτή . Το Ιδρυτικό Μέλος Κώστας Μαθιούδης και το Δόκιµο Ιδρυτικό Μέλος Αγγελική Τσικλή θα αποφασίσουν (µε σκεπτικό που θα ανακοινωθεί αργότερα ανοικτά επί του σχολιασµού τους) αν ο θεραπευτής θα θέσει επί τάπητος την πιθανή διακοπή των συνεδριών αν δεν κατανοηθεί στο εξής το πλαίσιο ή αν θα προτείνει την συνέχιση των συνεδριών µε άλλον ατοµικό θεραπευτή. Ο θεραπευτής στην συνέχεια θα δουλέψει µε τον θεραπευόµενο στην ενθάρρυνση του να συζητήσει το ‘απόρρητο υλικό’ µε την σύζυγο στην θεραπεία ζεύγους 2 µέρες µετά την ατοµική τους συνάντηση.

30 λεπτά θα αφιερωθούν σε κλινική συζήτηση του Διευθυντή ΙΣΟΨ µε την Δόκιµη Υποδιευθύντρια ΙΣΟΨ Φαίδρα Γραµµένου, τα Ιδρυτικά µας Μέλη, Κώστα Μαθιούδη, Ματίνα Καιδατζή και το Δόκιµο Ιδρυτικό Μέλος , Αγγελική Τσικλή . θα ακολουθήσουν άλλα 30 λεπτά σε ανοικτή συζήτηση µε το κοινό περί των τριών συνεδριών όπου θα συµµετέχουν ο Διευθυντής ΙΣΟΨ και το  Ιδρυτικό µας Μέλος Κώστας Μαθιούδης .

  • Την επίδειξη θα κάνει ο Χαραλαµπίδης Σταύρος , Διευθυντής ΙΣΟΨ, µοναδικός Ευρωπαίος Πιστοποιηµένος Οµαδικός Ψυχοθεραπευτής/ Επόπτης για την Οµαδική Ψυχοθεραπεία από το Yalom Institute Usa , Διδακτικό Μέλος του Yalom Institute Usa, Πιστοποιηµένος Ψυχαναλυτής (Tampa Bay Institute for Psychoanalytic Studies, Florida, Usa,) Πιστοποιηµένος Οµαδικός Ψυχοθεραπευτής από το International Board for Certification of Group Psychotherapies, Κλινικός Επόπτης (Derby Univ.,Uk), Διδακτικός και Εποπτικός Ψυχαναλυτής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Ειδίκευσης στην Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία/Ψυχανάλυση και στο Πρόγραµµα Ειδίκευσης στην Οµαδική Ψυχοθεραπεία κατά Irvin Yalom και τα Σχεσιακά Δυναµικά της Οµάδος στο ΙΣΟΨ, Ψυχολόγος µε Μεταπτυχιακή Ειδίκευση (MSc) στην Συµβουλευτική (Hull Univ., Uk), Μέλος του International Association for Relational Psychoanalysis and Psychotherapy, Κλινικό Μέλος της Αµερικανικής Ένωσης Οµαδικών Ψυχοθεραπευτών
  • Στην ανάλυση και συζήτηση θα συµµετέχουν τα Ιδρυτικά µας Μέλη :

Μαθιούδης Κώστας, Διδάσκων και Επόπτης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Ειδίκευσης στην Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία/Ψυχανάλυση και Διδάσκων στο Πρόγραµµα Ειδίκευσης στην Οµαδική Ψυχοθεραπεία κατα Irvin Yalom και τα Σχεσιακά Δυναµικά της Οµάδος στο ΙΣΟΨ , Πιστοποιηµένος Οµαδικός Ψυχοθεραπευτής, (Yalom Institute, USA), Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στην Γνωσιακή Αναλυτική και Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία από το Ινστιτούτο Σχεσιακής & Οµαδικής Ψυχοθεραπείας, Κλινικός Επόπτης (Derby Univ.,Uk), Ψυχολόγος µε Ειδίκευση στην Ψυχανάλυση(MSc)

Φαίδρα Γραµµένου, Δόκιµη Υποδιευθύντρια ΙΣΟΨ, Ψυχολόγος µε Διδακτορική Εκπαίδευση στην Συµβουλευτική Ψυχολογία (MSc, PGdip, London Metropolitan University, Uk), Δίγλωσση δυνατότητα Αγγλικών/Ελληνικών, Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στην Γνωσιακή Αναλυτική και Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία από το Ινστιτούτο Σχεσιακής & Οµαδικής Ψυχοθεραπείας , Διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Ειδίκευσης στην Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία/Ψυχανάλυση ΙΣΟΨ

Ματίνα Καιδαντζή, Ψυχολόγος µε Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στην Γνωσιακή Αναλυτική και Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία από το Ινστιτούτο Σχεσιακής & Οµαδικής Ψυχοθεραπείας, Μέλος του International Association for Relational Psychoanalysis and Psychotherapy, Διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Ειδίκευσης στην Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία/Ψυχανάλυση στο Ινστιτούτο Σχεσιακής & Οµαδικής Ψυχοθεραπείας.

Και το Δόκιµο Ιδρυτικό Μέλος, Αγγελική Τσικλή, Ψυχολόγος µε Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στην Γνωσιακή Αναλυτική και Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία από το Ινστιτούτο Σχεσιακής & Οµαδικής Ψυχοθεραπείας, Ειδικευόµενη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Εφαρµοσµένης και Θεωρητικής Ειδίκευσης στην Οµαδική Ψυχοθεραπεία κατά Irvin Yalom και τα Σχεσιακά Δυναµικά της Οµάδος από το Ινστιτούτο Σχεσιακής & Οµαδικής Ψυχοθεραπείας

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...