PsychologyNow Team

11ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης & Ψυχικής Υγείας "art4more"

11ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης & Ψυχικής Υγείας "art4more"

PsychologyNow Team

Η Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης “I look at you” θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Τέχνης & Ψυχικής Υγείας ART4MORE, στις 12-14 Οκτωβρίου 2018 στο Trii Art Hub.

Χορηγός Επικοινωνίας: PsychologyNow.gr


Στόχο της Έκθεσης αποτελεί:

 • η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας
 • η ανάδειξη της σχέσης τέχνης και ψυχικής υγείας
 • η ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής συνύπαρξης ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και καλλιτεχνών - φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.).

Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από την τελευταία πρόταση/στίχο του κειμένου της Λουίζ Μπουρζουά (Louise Bourgeois), από το βιβλίο “The Return of the Repressed”:

 

I do not search, I find - I do not take, I give - I do not fall asleep, I wake up - I do not cry, I laugh - I do not look at the floor or the curtains I look at you, I am free - I look at you

 

Ο τίτλος της έκθεσης «I look at you» παραπέμπει καταρχήν στη διαδικασία της ψυχοθεραπευτικής συνεδρίας, καθώς ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος (ο αναλυτής και ο ασθενής ή ο πελάτης) εμπλέκονται στην εμπειρία του βλέμματος. Ενεργοποιούν και συχνά δραματοποιούν εκ νέου «το βλέμμα της μητέρας». Σύμφωνα με τη θεωρητική προσέγγιση του Winnicott, το μωρό θα «καθρεφτίσει» τον εαυτό του στα μάτια της μητέρας του και σταδιακά θα αποκτήσει συνείδηση της εξατομικευμένης μοναδικότητας του.Το «βλέμμα» ωστόσο είναι και η αυτονόητη βιωματική δράση, η οποία συμβαίνει κατά τη διάρκεια της θέασης του έργου και λαμβάνει χώρα ανάμεσα στο θεατή και το έργο

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ / ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:

Η έκθεση συγκροτείται από τέσσερις εκθεσιακές υπο-ομάδες δηλαδή την ταυτόχρονη παρουσίαση διαφορετικών προσεγγίσεων του θέματος με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας όσο και την ανάδειξη της σχέσης τέχνης και ψυχικής υγείας. 

1. Έκθεση καλλιτεχνών

Καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος στην έκθεση (ενδεικτικά):

 • Γιάννης Σκάλτσας
 • Δημήτρης Ιωάννου
 • Κατερίνα Αποστολίδου
 • Δανάη Στράτου
 • Μαρία Κόντη
 • Νίκος Αρβανίτης
 • Κώστας Χριστόπουλος
 • Κατερίνα Διακομή
 • Δημήτρης Φουτρής
 • Ελένη Καμά

Παράλληλα, έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν καλλιτέχνες που συνεργάζονται με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας N.E.F.E.L.E., στο οποίο η «ΕΔΡΑ» κατέχει την Προεδρία.

2. Ενότητα “ArtResidencies σε Δομές Ψυχικής Υγείας” / ΕΔΡΑ-ΑΣΚΤ

Η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» έχει εδραιώσει ουσιαστική συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Μνημόνιο Συνεργασίας) και το Γραφείο Διασύνδεσης της Σχολής (http://www.dasta.asfa.gr). Μέσα από τη συγκεκριμένη συνεργασία και ειδικότερα μέσα από τη δράση «Art Residencies σε Δομές Ψυχικής Υγείας» που υλοποιείται από το 2016, αναδυόμενοι καλλιτέχνες / φοιτητές της Σχολής:

 • Θα επισκεφθούν δομές ψυχικής υγείας και με την επίβλεψη εικαστικών θεραπευτών ή εργοθεραπευτών των δομών και του επιβλέποντα οργανωτικού υπεύθυνου του project Νίκου Καναρέλη, θα υλοποιήσουν συναντήσεις σύντομου χρονικού διαστήματος, όπου θα συνεργαστούν και θα συνδημιουργήσουν με τα μέλη-λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας έργα τέχνης

Κάθε καλλιτέχνης θα αναλάβει να προτείνει ένα concept πάνω στο οποίο θα δουλέψει η ομάδα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα συλλογικό έργο. Ένα δημιούργημα, δηλαδή, που να συμπεριλαμβάνει τα πολλά μικρά δημιουργήματα των μελών. Την τελική του μορφή θα επιμεληθεί ο καλλιτέχνης.

 • Θα επισκεφθούν καλλιτεχνικούς σταθμούς της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και θα πραγματοποιήσουν ένα εικαστικό workshop, στο οποίο θα συνδημιουργήσουν με λήπτες.

Τα έργα καθώς και τα στιγμιότυπα της υλοποίησής τους θα εκτεθούν στην Έκθεση «I look at you».

3. Φωτογραφική Έκθεση ληπτών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

Η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» στο πλαίσιο του εμπλουτισμού των θεραπευτικών προγραμμάτων που εφαρμόζει στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στεγαστικού τύπου έχει εντάξει από το 2017 «Σεμινάριο Φωτογραφίας» για τους λήπτες υπηρεσιών του φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», με την εθελοντική στήριξη μελών της φωτογραφικής ομάδας Instantane (profilefacebook: @Instantanephotogroup).

Τα αποτελέσματα του σεμιναρίου θα αποτελέσουν υλικό για την ειδική φωτογραφική ενότητα της Έκθεσης, η οποία θα εστιάσει στην ιδιαίτερη ματιά των ληπτών, με αναμενόμενα ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

4. Ενότητα “Art as Therapy” / Έκθεση αποφοίτων του Ετήσιου Σεμιναρίου της ΕΔΡΑΣ

Η έκθεση περιλαμβάνει μια επιλογή των έργων που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια των βιωματικών εκπαιδευτικών ενοτήτων του ετήσιου σεμιναρίου “Art as Therapy”. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την εκπαιδευτική περίοδο 2017-2018 από το Φορέα Ψυχικής Υγείας Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΕΔΡΑ», το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης «ΕΔΡΑ» και το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού έργου Art Therapy από τον Φορέα «Ψυχολογία Τέχνη».

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική παρέμβαση έχει ως απώτερο σκοπό την αξιοποίηση της αυθόρμητης εικαστικής δημιουργίας ως μέσο συναισθηματικής έκφρασης και επικοινωνίας με τον εαυτό και την ομάδα. Το σεμινάριο προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία για την κατανόηση της θεραπευτικής δύναμης που έχει η τέχνη σε διάφορα θεραπευτικά πλαίσια, την ιστορική αναδρομή και την εξέλιξη της Art therapy έως σήμερα.

 

Διοργάνωση Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»

Επιστημονική Ομάδα:
Κερασόγλου Μαρία, Πρόεδρος Δ.Σ.
Αλέξανδρος Οικονόμου, Επιστημονικά Υπεύθυνος
Μαρία Λέκκα, Εργοθεραπεύτρια Οικοτροφείου «Ιπποκράτης Ι»

Θεωρητική Επιμέλεια Έκθεσης: Μαρία Κόντη
Οργάνωση Έκθεσης: Νίκος Καναρέλης
Οργάνωση Έκθεσης Φωτογραφίας: Δανάη Οικονόμου, Θεατρολόγος

Τμήμα Επικοινωνίας – Συντονισμός: Αριστέα Γκούτσιου
Τμήμα Επικοινωνίας – Γραφείο Τύπου: Οικονόμου Δημήτρης

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...