Δελτία Τύπου

Ο Ελληνικός Εμφύλιος. Μία Ψυχαναλυτική Προσέγγιση

psychologynow team

psychologynow team

Η Ψυχολογία είναι ο Κόσμος μας!


Αναγνώσεις άρθρου: 60

Οι δύο ημερίδες θα πραγματοποιηθούν στις 20 & 27 Ιανουαρίου 2018, και ώρες 10.00 - 14.00, στις εκδόσεις Αρμός.


Η παρουσία του εμφύλιου στην ενδοψυχική πραγματικότητα, η εγγραφή του ως τραύμα, η επίδρασή του στη σχέση καλού-κακού, στη διαμόρφωση του Ιδεώδους Εγώ και Υπέρ-Εγώ και, τελικά, η διαμεσολάβησή του στην αντίληψη της εξωτερικής πραγματικότητας αποτελούν τη θεματική των δύο ημερίδων, 20 και 27 Ιανουαρίου 2018, στις εκδόσεις Αρμός.

Σάββατο 20 Ιανουαρίου:

"Ο Εμφύλιος στην ενδοψυχική πραγματικότητα του αναλυόμενου".

Εισηγητές: Ιωάννης Βαρτζόπουλος, Κώστας Ζερβός, Νίκος Λαμνίδης.

Σχολιάζουν: Ειρήνη Σαριόγου, Παύλος Τσίμας, Τάσσος Σακελλαρόπουλος.

 

Σάββατο 27 Ιανουαρίου:

"Η επίδραση του Εμφύλιου στην αντίληψη της πραγματικότητας".

Εισηγητές: Στέλιος Στυλιανίδης, Χρυσή Γιαννουλάκη, Δημήτρης Αναστασόπουλος.

Σχολιάζουν: Αντώνης Λιάκος, Νίκος Τζαβάρας, Αντώνης Παπαρίζος.

Συντονισμός – Επιμέλεια: Ιωάννης Βαρτζόπουλος.

Ο εμφύλιος σηματοδοτεί την ενεργητική προσπάθεια του πραγματικού, όχι συμβολικού αποκλεισμού του έτερου, του εξοστρακισμού του και, τελικά, του βιολογικού αφανισμού του. Ο Λόγος αίρεται σε όλες τις μορφές του και η ανθρώπινη φύση εκδηλώνεται σε μία οριακή, όμως χαρακτηριστική για το είδος εκδήλωσή του. Ο ελληνικός εμφύλιος ήταν και αυτός αδυσώπητα καταστροφικός. Η σχεδόν δεκαετής, βαθιά και πολύπλευρη, κρίση της ελληνικής κοινωνίας τον έφερε ξανά στο προσκήνιο με γνωστές σε όλους μας εκδηλώσεις. Η προσπάθεια της ελληνικής διανόησης να τον προσεγγίσει και να τον αντιμετωπίσει χωρίς τις προσχηματικές ευκολίες του παρελθόντος είναι και παραμένει επιτακτική. Είναι αλήθεια ότι σε μία τέτοια προσέγγιση δοκιμάζεται η αξιοπιστία και οι δυνατότητες κάθε επιστημονικής μεθόδου.

Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία και ουσιαστική η προσήλωση κάθε προσέγγισης στη δική της μέθοδο και στις δικές της έννοιες. Η ψυχανάλυση έχει τη δυνατότητα να αναδείξει πλευρές του εμφυλίου οι οποίες δεν είναι εύκολα προσπελάσιμες από τις άλλες κατευθύνσεις. Ο τρόπος που ο εμφύλιος εγγράφεται στην ενδοψυχική πραγματικότητα του αναλυόμενου, η διαμεσολάβηση της σχέσης εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας, η επίδρασή του στο αξιακό σύστημα και στην κοινωνική ταυτότητα του υποκειμένου, είναι φαινόμενα που μελετώνται ουσιαστικά στην πορεία της ψυχαναλυτικής διαδικασίας. Ειδικότερα η ψυχανάλυση επιτρέπει τηnμελέτη της ενδεχόμενης εγγραφής του εμφυλίου ως τραύματος (διαγενεαλογικού τραύματος, ρήξης του αλεξιερεθιστικού, τραύματος αποπλάνησης).

Επίσης μας προσφέρει πρόσβαση στη διαμόρφωση της σχέσης καλού-κακού, την αυστηρότητα ή την ελαστικότητα του Υπέρ-Εγώ, το είδος των αμυντικών μηχανισμών που χρησιμοποιούνται και η μορφή και περιεχόμενο που λαμβάνουν. Διανοητές από όμορους χώρους θα συμμετέχουν δίνοντάς τη δυνατότητα εμπλουτισμού μίας, ούτως ή άλλως, φορτισμένης και δύσκολης προσπάθειας.

Γραφτείτε στο newsletter μας. Ελάτε στον Κόσμο της Ψυχολογίας.

Το Psychologynow.gr είναι το επιστημονικό site της Ψυχολογίας στην Ελλάδα. Με συνέπεια, εγκυρότητα και αξιοπιστία το Psychologynow.gr είναι ένας πυρήνας ψυχολογίας που έχει στόχο να ενημερώσει, να υποστηρίξει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε θέματα ψυχικής υγείας.

Επικοινωνία: info@psychologynow.gr

Ελάτε στον κόσμο της Ψυχολογίας!
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε
το εβδομαδιαίο newsletter μας.

Βρείτε μας στα...

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!