«Ήθελα να απεικονίσω οπτικά αυτή την αγωνία για εκείνους που ποτέ δεν έχουν βιώσει τέτοιες εμπειρίες», δήλωσε ο Douglas Amorim.
Ο ψυχολόγος Douglas Amorim, από το Cuiabá της Βραζιλίας, έχει δημιουργήσει μία συλλογή φωτογραφιών που ονομάζεται «Καταθλιπτική Οικειότητα» για να επιστήσει την προσοχή του κοινού σε θέματα ψυχικής ασθένειας και αυτοκτονίας.
Κάθε φωτογραφία στη συλλογή του, απεικονίζει ένα είδος συναισθηματικής εκδήλωσης. Η παραπάνω φωτογραφία είναι για το αίσθημα της συναισθηματικής άμβλυνσης, αντανακλώντας τη φάση της κατάθλιψης στην οποία το άτομο αισθάνεται ανίκανο να κάνει ακόμα και τα πιο ασήμαντα πράγματα, όπως να σηκωθεί από το κρεβάτι ή να βουρτσίσει τα δόντια του.
Ο Amorim λέει ότι το μεγαλύτερο παράπονο που έχουν οι ασθενείς του είναι ότι οι φίλοι και η οικογένειά τους, δεν καταλαβαίνουν τι βιώνουν. Ήθελα να κάνω τους ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη να αισθάνονται ότι τους καταλαβαίνουν και να τους παροτρύνω να ζητήσουν βοήθεια, είπε ο Amorim.
Αυτή η φωτογραφία απεικονίζει την αίσθηση της μεταμόρφωσης σε ένα αντικείμενο και της απώλειας της αίσθησης του νοήματος του εαυτού.
Ήθελα να απεικονίσω οπτικά την αγωνία τους, για εκείνους που δεν την έχουν βιώσει ποτέ, δήλωσε ο Amorim.
Αυτή η φωτογραφία απεικονίζει την αγχώδη διαταραχή.
Ο Amorim λέει ότι και ο ίδιος υπέφερε από κατάθλιψη και πόζαρε στις φωτογραφίες.
Αυτή η φωτογραφία αντιπροσωπεύει το σύνδρομο πανικού, μια φυσική αίσθηση του επικείμενου θανάσιμου κινδύνου.
Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει θεραπεία και βλέπουν τα προβλήματά τους ως αδυναμία, είπε. Οι αριθμοί αν και συνεχίζουν να αυξάνονται,δεν αντιμετωπίζονται ως ζήτηματα δημόσιας υγείας.
Αυτή η φωτογραφία δείχνει την κοινωνική φοβία και την παθολογική συστολή, μια άλλη κοινή πτυχή της κατάθλιψης, μεταξύ άλλων ψυχικών ασθενειών.
Αυτή η φωτογραφία αντιπροσωπεύει τη διπολική διαταραχή.
Η ιδέα να φτιάξει τη φωτογραφική συλλογή, προήλθε επίσης από την εμπειρία του στις τέχνες.
Αυτή η φωτογραφία απεικονίζει ένα άτομο παραδομένο στη σωματική αδυναμία.
Είμαι κλινικός ψυχολόγος εδώ και επτά χρόνια και έχω κάνει και θέατρο, είπε. Ήθελα να εκφράσω καλλιτεχνικά τη σημασία της φροντίδας της ψυχικής υγείας.
Αυτή η φωτογραφία αντικατοπτρίζει την αποπροσωποποίηση, που ορίζεται από τον Amorim ως «μεταμόρφωση σε ένα δεύτερο άτομο», έτσι ώστε σχεδόν οτιδήποτε να φαίνεται ανυπέρβλητο.
Ο Amorim χρησιμοποιεί επίσης το Instagram του για να προσπαθήσει να φέρει την ψυχολογία στους ανθρώπους. Προσπαθώ να απομυθοποιήσω την ιδέα ότι οι ψυχολόγοι χρειάζονται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, είπε. Η Ψυχολογία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με τα πάντα. Μπορούν να επωφεληθούν οι ζηλιάρηδες, οι ανασφαλείς, οι σκληροί άνθρωποι, ακόμη και οι αναβλητικοί.
Αυτή η φωτογραφία απεικονίζει το συναίσθημα της συνεχόμενης δίωξης από την κατάστασή σας, όπου και να πάτε.
«Οι νυχτερίδες αντιπροσωπεύουν την ψυχική ασθένεια», λέει.