PsychologyNow Team

16ο Συμπόσιο Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας: Γυναικεία σεξουαλικότητα - Είναι ακόμα μια σκοτεινή ήπειρος;

16ο Συμπόσιο Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας: Γυναικεία σεξουαλικότητα - Είναι ακόμα μια σκοτεινή ήπειρος;

PsychologyNow Team

Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (Ε.Ε.Ψ.Ψ.) διοργανώνει το XVI Συνέδριο της με θέμα: «Γυναικεία Σεξουαλικότητα: είναι ακόμα μια σκοτεινή ήπειρος;» 12-14 Απριλίου 2019 στο Ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis.


GynaikSeksouaLSYNED esv2

Το διαχρονικό αλλά πάντα επίκαιρο ζήτημα της γυναικείας σεξουαλικότητας αποτελεί για την ψυχανάλυση ό,τι η θηλυκότητα για τις κοινωνιολογικές, ανθρωπολογικές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις: ένα συνεχές διακύβευμα.

Στο 16ο Συμπόσιό της, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani  Palace Acropolis, από τις 12 μέχρι και τις 14 Απριλίου του 2019, η Ελληνική Εταιρεία Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας θα ανταλλάξει σκέψεις και επισημάνσεις πάνω στο ερώτημα «ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ: είναι ακόμα μια σκοτεινή ήπειρος;».

Το Συμπόσιο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου, καθηγητή Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής, Ψυχαναλυτή και ιδρυτικού μέλους της Ε.Ε.Ψ.Ψ. για τον οποίο θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρία.

Η σεξουαλικότητα και το φύλο, έννοιες αφετηριακά πολύσημες, αποτελούν αντικείμενο έντονου διαλόγου στη δυτική κοινωνία. Ο Freud, ήδη από τη γέννηση της ψυχανάλυσης, ασχολείται με το ζήτημα της γυναικείας «ταυτότητας». Σήμερα, ενάμισι αιώνα μετά, από τον φροϋδικό χαρακτηρισμό «σκοτεινή ήπειρος» μέχρι τη θηλυκότητα ως κοινωνική κατασκευή και το queer ως μια νέα θεωρία των φύλων, μεσολάβησαν πολλά. Πολλές επιτεύξεις: με σελίδες στην θεωρία,  με συνεδρίες στην ψυχαναλυτική κλινική, με κατακτήσεις στο φεμινιστικό κίνημα. Αλλά και πολύς σκεπτικισμός: με θέσεις κι αναιρέσεις ανάμεσα σε επιστημονικούς θεσμούς και κοινωνικά υποκείμενα.

Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας δεν παραγνωρίζει τις πολιτισμικές, κοινωνικές και διαπροσωπικές επιρροές. Αλλά αντίστοιχα ούτε και τον ρόλο των ενορμήσεων στη διαμόρφωση και την αίσθηση του φύλου, παρά τις όποιες διαφορές ως προς τη σημασία των διαφόρων παραμέτρων. Στο Συμπόσιό μας για τη Γυναικεία Σεξουαλικότητα, ελπίζουμε να διαχειριστούμε με γόνιμο τρόπο τις διάφορες θεωρητικές σχηματοποιήσεις σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα, παραμένοντας πιστοί στο ψυχαναλυτικό ιδεώδες: ανοικτοί στις νέες προκλήσεις, μακριά από προκαταλήψεις και στείρες βεβαιότητες.

Οι Βασικές θεματικές ενότητες του Συμποσίου θα είναι:

Η φροϋδική προσέγγιση της γυναικείας σεξουαλικότητας * Η πρωταρχική θηλυκότητα  * Η εμφυλοποίηση (gendering) και  οι αντικειμενοτρόπες σχέσεις  *  Η σεξουαλικότητα και η σχέση της με την αναπαραγωγή  * Θηλυκότητα και  μητρότητα  * Θηλυκότητα και παθητικότητα * Γυναίκα  και σύγχρονη κοινωνία * Σεξουαλική παρενόχληση * Φεμινισμός  *  Το φύλο στην αναλυτική σχέση

Στο Συμπόσιό μας θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις και θα διευθύνουν κλινικά σεμινάρια οι γνωστές για τις εργασίες τους πάνω στο φύλο και την σεξουαλικότητα, διεθνούς κύρους ψυχαναλύτριες Juliet Mitchell και Catherine Chabert. Και οι δύο, με την διπλή τους ιδιότητα ως ψυχαναλύτριες αλλά και συγγραφείς, έχουν φωτίσει με τις δικές τους θηλυκές συλλήψεις την έρευνα της σκοτεινής ηπείρου. Τόσο η Juliet Mitchell με την εμφυλοποίηση και την επίμονη εστίαση σε κοινωνικές παραμέτρους, όσο και η Catherine Chabert με το θηλυκό μελαγχολικό και την σταθερή κλινική οπτική, μας βοηθούν στη βαθύτερη κατανόηση της σεξουαλικότητας.

Παράλληλα, δυο άλλες γυναίκες πανεπιστημιακοί, η  ιστορικός Ε. Αβδελά, με πλούσιο έργο αναφορικά με το γυναικείο ζήτημα, και η κοινωνική ανθρωπολόγος Β. Καντσά θα συμμετάσχουν σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Σεξουαλικότητα και φύλο: είναι μια κατασκευή;", καταθέτοντας σκέψεις και εμπειρίες τόσο από τον πανεπιστημιακό θεσμό όσο και από τα κοινωνικά κινήματα.

Στη διεξαγωγή των εργασιών, εκτός από τις προσκεκλημένες ομιλήτριές μας, θα  λάβουν μέρος:

  • Ψυχαναλυτές μέλη της Ε.Ε.Ψ.Ψ., ενδεικτικά αναφέρουμε τους Δ. Αναστασόπουλο, Δ. Αναγνωστόπουλο, Γρ. Βασλαματζή, Ρ. Βλαχάκη, Ε. Καλλιτεράκη, Χ. Καραμανωλάκη, Δ. Κυριαζή, Γρ. Μανιαδάκη, Δ. Ρήγα, Τζ. Σουμάκη, Κ. Ταλφανίδη, Σ. Τουρνή, Β. Φαλάρα, Ν. Χαμπέρη, Γ. Χατζησταυράκη
  • Άλλοι έγκριτοι Ψυχαναλυτές, όπως Ι. Ιεροδιακόνου - Μπένου, Θ. Κατριός, Ε. Λάγιου-Λιγνού, Γ. Στεφανάτος κ.ά. 

Τέλος, στις Συζητήσεις με αφορμή ένα βιβλίο θα παρουσιαστεί το βιβλίο του A. Bion, «Προσοχή και Ερμηνεία» για το οποίο, εκτός από την παρουσίαση εκ μέρους της ΕΕΨΨ, θα υπάρξει και video-διάλεξη από τον Rudi Vermote, ψυχαναλυτή της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης και έγκυρο μελετητή του συγγραφέα. Εκ παραλλήλου  η   Μ. Δούκα και  η Μ. Σπυροπούλου  με αφορμή τα βιβλία τους "Τα μαύρα λουστρίνια" και "Ρου" –αντιστοίχως-  θα συνομιλήσουν με ψυχαναλυτές.

Το Συμπόσιο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της International Federation of Psychoanalytic Societies και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας   σε  συνεργασία  με τη  Βορειοελλαδική Ψυχαναλυτική Εταιρεία και την Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου.

Πληροφορίες και εγγραφές για το Συμπόσιο, καθώς και λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα, μπορούν να ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι:

  • από τη γραμματεία της Ε.Ε.Ψ.Ψ. (τηλ. 210 7712901, e-mail: hspp@otenet.gr) και στη ηλεκτρονική σελίδα http://bit.ly/SymposioHSPP,
  • από τη Γραμματεία του Συμποσίου (Easy Travel, τηλ. 2103615201, email: info@easytravel.gr).

Από το Γραφείο Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής
Ελληνική Εταιρεία Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας

 

Δείτε την Ανακοίνωση.

Δείτε το Δελτίο Συμμετοχής.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...