PsychologyNow Team

Επιστημονική Ημερίδα: ''Το Ψυχικό Τραύμα σε Παιδιά και Εφήβους''

Επιστημονική Ημερίδα: ''Το Ψυχικό Τραύμα σε Παιδιά και Εφήβους''

PsychologyNow Team

Στο Χωρέμειο Αμφιθέατρο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».


Το Ψυχικό Τραύμα σε Παιδιά και Εφήβους

Το ψυχικό τραύμα στις μικρές ηλικίες, και ιδιαίτερα το πρώιμο, χρόνιο και επαναλαμβανόμενο, στρες μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για αυξημένη ψυχική και σωματική νοσηρότητα στην μετέπειτα ζωή, μέσω δομικών και λειτουργικών αλλαγών σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και κυκλώματα, επηρεάζοντας ακόμα και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του ανθρώπου. 

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχουν πολλαπλασιαστεί τα περιστατικά μικρών σε ηλικία ασθενών που έχουν υποστεί ψυχικό τραυματισμό που εκδηλώνεται με μετατραυματικό στρες και συνοσηρές διαταραχές, όπως πχ. κατάθλιψη. Ενίοτε, και άλλα μέλη της οικογένειας έχουν επίσης υποστεί τραύμα.
Περισσότερα από τα δυο τρίτα των ατόμων στο γενικό πληθυσμό μπορεί να εμφανίσουν ένα σημαντικό τραυματικό γεγονός σε κάποιο σημείο της ζωής τους.

Η κακομεταχείριση των παιδιών (σοβαρή παραμέληση, κακοποίηση), η προσφυγιά, τα τροχαία δυστυχήματα, οι φυσικές καταστροφές αποτελούν μερικές από τις βασικές αιτίες ψυχικού τραυματισμού σε μικρά παιδιά που συναντούμε στην καθημερινή κλινική πρακτική μας. Πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα οι μη σοβαρές, υποδιαγιγνώσκονται, ή και διαφεύγουν πλήρως της προσοχής των ειδικών, με αποτέλεσμα τα παιδιά να «κουβαλούν» το πρόβλημα στη ζωή τους. 

Η επιστημονική ημερίδα αποσκοπεί στην ενημέρωση των ειδικών σωματικής & ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικών και λοιπών επιστημόνων στο θέμα αυτό, από ειδικούς επιστήμονες, με εισηγήσεις βασισμένες στην εμπειρία τους (κλινική, ερευνητική) και τη σύγχρονη τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση...

Κολαίτης Γερ.

Ντρε Β.

Αναπλ. Καθ. Παιδοψυχιατρικής ΕΚΠΑ Προεδρος ΕΕΨΥΝΠ

Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Χώρος διεξαγωγής: Χωρέμειο Αμφιθέατρο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Θηβών & Μ. Ασίας, Αθήνα (Γουδή)

Δείτε το πρόγραμμα.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...