Έναρξη Ομάδας Χοροθεραπείας | Έναρξη: Τρίτη 15 Οκτωβρίου

Από την Τρίτη 15 Οκτωβρίου και κάθε Τρίτη 19:00 με 20:30 θα διεξάγεται ομάδα Χοροκινητικής Ψυχοθεραπείας στο κέντρο Ψυχικής Υγείας "Βήμα Κοινό".

Η πρόσκληση απευθύνεται σε άτομα τα οποία αναζητούν  να εκφραστούν με πιο δημιουργικά μέσα και επιθυμούν να βιώσουν με έναν διαφορετικό τρόπο τον εαυτό τους, το σώμα τους και τους άλλους. Μέλη της ομάδας μπορούν να αποτελέσουν ενήλικες άνδρες και γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ δεν χρειάζεται κάποια προηγούμενη εμπειρία στην κίνηση ή τον χορό. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος (μέχρι 8 άτομα) και η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη. 

Στις χοροθεραπευτικές συνεδρίες, με κύρια μέσα το σώμα και την κίνηση θα επικεντρωθούμε στην ελεύθερη κινητική έκφραση, την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της μη λεκτικής επικοινωνίας. Παράλληλα θα εστιάσουμε στην καλύτερη συνειδητότητα του σώματος και στις πληροφορίες - μηνύματα που η κίνηση μπορεί να μας αποκαλύψει. Το κινητικό υλικό που θα αναδυθεί θα έχουμε την δυνατότητα να το επεξεργαστούμε και λεκτικά.

EnarkXorotherVhma es

Οι συναντήσεις έχουν ψυχοθεραπευτικό χαρακτήρα, γίνονται με συχνότητα 1 φορά την εβδομάδα και διαρκούν 1,5 ώρα. Το περιεχόμενο των συνεδριών διαμορφώνεται μέσα από τις ανάγκες και τα αιτήματα των μελών της ομάδας με απώτερο στόχο την προσωπική τους ανάπτυξη.

*Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή στην ομάδα είναι η διεξαγωγή 2 ατομικών συναντήσεων με την συντονίστρια, με σκοπό την γνωριμία και την λήψη ιστορικού.

*Η Χοροθεραπεία μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματική ή αυτόνομη θεραπεία. 

*Παρέχονται και ατομικές συνεδρίες.

Για περισσότερες πληροφορίες :
Τηλ : 2109768159

Βιογραφικό σημείωμα 

Η Όλγα Ψωμά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Είναι ψυχολόγος, κάτοχος BSc Psychology του Coventry University και πιστοποιημένη Χοροθεραπεύτρια από την Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδος. Έχει κάνει κλινική μετεκπαίδευση στα "Δυναμικά Ομάδας σε Ψυχιατρικά Πλαίσια" στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναριακών κύκλων με αντικείμενο την ομαδική ανάλυση, την ψυχανάλυση, την ψυχαναλυτική ψυχοσωματική και τις θεραπείες μέσω τέχνης. Αποτελεί μέλος του British Psychological Society και τακτικό μέλος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με διάφορες δομές ψυχικής υγείας όπως ΣΟΨΥ, ΚΕΘΕΑ-ΔΙΑΒΑΣΗ, 18 ΑΝΩ και Κέντρο Ημέρας Ίασις. Σήμερα συντονίζει ομάδες χοροθεραπείας για ενήλικες εξαρτημένους από τον τζόγο και το αλκοόλ στο ΚΕΘΕΑ – ΑΛΦΑ και παρέχει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες Χοροκινητικής Ψυχοθεραπείας στο Βήμα Κοινό.

Τι είναι η Χοροθεραπεία 

Η χοροθεραπεία (Dance – Movement Therapy) είναι μια πολυδιάστατη ψυχοθεραπευτική μέθοδος και έχει εξελιχθεί μέσα από τη σύνθεση της τέχνης της κίνησης και του χορού και την επιστήμη της ψυχολογίας. Ανήκει στην κατηγορία των θεραπειών μέσω τέχνης και σαν προσέγγιση αποτελεί μια ολιστική θεραπεία, όπου ο νους και το σώμα προσεγγίζονται ως μια ενότητα. Σύμφωνα με τον ισχύοντα ορισμό της Αμερικανικής Ένωσης (ADTA,2009) Χοροθεραπεία είναι: «η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης και του χορού, μέσα από την οποία το άτομο συμμετέχει δημιουργικά σε μια διαδικασία που προωθεί τη γνωστική, συναισθηματική, σωματική και κοινωνική του ολοκλήρωση». 

H κίνηση, βρίσκεται στον πυρήνα της ζωής και είναι ένας τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί ο άνθρωπος. Ο χορός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος από τον οποίο η μέθοδος της χοροθεραπείας έχει εξελιχθεί. Χρησιμοποιείται με την ευρύτερη έννοια της κίνησης του σώματος,δηλαδή ολόκληρης της κινητικότητας του ατόμου (εκούσια, ακούσια, ακινησία) η οποία λειτουργεί ως ψυχοθεραπευτικό μέσο με κύριο εργαλείο το σώμα. Η χοροθεραπεία καλλιεργεί τη συνειδητότητα του σώματος, διευρύνει το κινητικό λεξιλόγιο και περισσότερο από άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις δίνει έμφαση στην ικανότητα του να είναι κανείς το σώμα του, δηλαδή να είναι μια ενσώματη ύπαρξη (Fischmann, 2009). Βασική αρχή της είναι ότι η αυθεντική κίνηση του σώματος αντανακλά τις εσωτερικές συναισθηματικές καταστάσεις και οι παρεμβάσεις στις ποιότητες της κίνησης μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της ζωής του ανθρώπου (νοητικό, συναισθηματικό, κοινωνικό). Έτσι προωθείται η υγεία και η ωρίμανση (Levy, 1988).


  • American Dance Therapy Association. (2009). Resources: FAQs, general questions about dance/movement therapy. Retrieved from: http://www.adta.org/
  • Fischman, D. (2009). Therapeutic relationships and kinesthetic empathy. In S. Chaiklin, H. Wengrower (Eds.). The Art and Science of Dance/Movement Therapy. (33-52). Routledge.
  • Levy, F. J. (1988) Dance/Movement Therapy. A Healing Art. American Alliance for Health, Physical Education, Recreation and Dance, Reston, VA. National Dance Association.Virginia. ISBN-0-88314-380-1. P.15-40 Retrieved from: https://files.eric.ed.gov/fulltext/ED291746.pd

Επικοινωνία με Φορέα

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στον φορέα εκπαίδευσης.

Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομά σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το επώνυμό σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το email σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το θέμα σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το μηνυμά σας.
Invalid Input

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...