Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ψυχολογία

Η εξωσωματική γονιμοποίηση, κυρίως όταν συνοδεύεται από αποτυχημένες προσπάθειες, αποτελεί μία αγχωτική διαδικασία, τόσο για τη γυναίκα όσο και για τον σύντροφό της.

Τι γίνεται όμως με την ψυχολογία της γυναίκας που μπαίνει σε μια τέτοια διαδικασία;

Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να χρειαστεί περισσότερες από μία προσπάθειες οπότε είναι εύλογο ότι θα υπάρχει αυξημένο ψυχικό άγχος (αλλά και οικονομικό στρες), το οποίο θα έχει ξεκινήσει από την πρότερη φυσιολογική προσπάθεια της γυναίκας μέχρι να στραφεί στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Κατά συνέπεια το εν λόγω άγχος θα ενισχύεται στην όποια αποτυχημένη απόπειρα μέχρι να επιτευχθεί η γονιμοποίηση.

Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι η γυναίκα για ένα ίσως μεγάλο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίζει συνεχείς αποτυχίες και ματαιώσεις στην επιθυμία της να κάνει ένα παιδί. Κατά συνέπεια να περνάει μέσα από έντονες και δυσάρεστες συναισθηματικές καταστάσεις όπως, απογοήτευση, λύπη, θυμό, αμφισβήτηση της αυτοεκτίμησής της, απαξίωση του εαυτού της καθώς και αμφισβήτηση του εν δυνάμει μητρικού της ρόλου.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η φύση της επιθυμίας που ματαιώνεται, η γέννηση ενός παιδιού, αποτελεί συχνά βασικό σημείο αυτοπροσδιορισμού της γυναικείας φύσης και του ρόλου της. Η μη δυνατότητα πραγμάτωσής της μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επιβαρυντική για την ίδια και για τον τρόπο που θα αντιλαμβάνεται και θα αισθάνεται τον εαυτό της. Για αυτό ακριβώς είναι απαραίτητη η υποστήριξη της γυναίκας τόσο από το κοντινό της περιβάλλον αλλά κυρίως η συμπαράσταση και η συμμετοχή του συντρόφου της κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Αυτή είναι η κύρια βάση για να στηριχθεί γερά η γυναίκα ώστε να αντέξει τις ενδεχόμενες αποτυχίες και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες δίχως απελπισία αλλά δυναμικά κι αποφασιστικά μαζί με τον σύντροφό της.

Σκοπός: Σκοπός του σεμιναρίου είναι να κατανοήσουμε πως βιώνει τόσο η γυναίκα αλλά και το ζευγάρι την υπογονιμότητα καθώς και την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Θα αναφερθούμε στα διάφορα στάδια που βιώνει το ζευγάρι και πως αυτά επηρεάζουν την ψυχολογία τους αλλά και την ίδια τους την σχέση. Θα συζητήσουμε τρόπους διαχείρισης και αντιμετώπισης καθώς και μεθόδους υποστήριξης.

Θεματικές Ενότητες

 • Η υπογονιμότητα στη σύγχρονη εποχή (ορισμός και αίτια)
 • Γονιμότητα Ζεύγους (Γονιμότητα Γυναίκας και Άνδρα)
 • Γυναικεία ψυχολογία (καταθλιπτική διάθεση, συναισθήματα αγωνίας και φόβου)
 • Η ψυχολογία του συντρόφου (καταθλιπτική διάθεση, φόβος φαρμάκων)
 • Ψυχολογικές συνέπειες της υπογονιμότητας στο ζευγάρι
 • Στρες και εξωσωματική γονιμοποίηση
 • Αναμονή αποτελεσμάτων
 • Καθ έξιν αποβολές
 • Πένθος (για την απώλεια της επιθυμίας γέννησης σε περίπτωση που η κατάληξη δεν είναι επιτυχημένη).
 • Εξωσωματική γονιμοποίηση και αιτία διαζυγίου
 • Ψυχολογική - Συμβουλευτική υποστήριξη (κατά την διάρκεια της προσπάθειας ή/και ενδεχόμενης αποτυχίας ώστε το ζευγάρι να μπορέσει να ξεπεράσει το πρόβλημα και να στραφεί σε άλλες επιλογές)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Ολιγομελή τμήματα. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ (ΕΩΣ 15 ΑΤΟΜΑ)
Παροχή βεβαίωσης συμμετοχής, υλικό σημειώσεων (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ)
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ 211-2143425 ΚΙΝ 6972152645
email: [email protected]

Επικοινωνία με Φορέα

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στον φορέα εκπαίδευσης.

Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομά σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το επώνυμό σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το email σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το θέμα σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το μηνυμά σας.
Invalid Input

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...