Εισαγωγικό σεμινάριο στην ψυχοθεραπευτική εργασία με γονείς και βρέφη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας (Ψυχολόγους, Ψυχιάτρους, Σύμβουλους Ψυχικής Υγείας, προπτυχιακούς κι μεταπτυχιακούς φοιτητές ψυχολογίας) που ενδιαφέρονται να εργαστούν ή ήδη εργάζονται θεραπευτικά με γονείς και παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Σκέψεις για τη βρεφική εμπειρία μέσα από τη σχέση

Πώς συνεισφέρει η ψυχανάλυση στην κατανόηση της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους;

Πώς μπορεί ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας να εργαστεί κλινικά με τη δυάδα γονέας- βρέφος;

Πως μπορεί να συνοδεύσει τη δυάδα στο ταξίδι της προς την εδραίωση του δεσμού της;

Πως ερχόμαστε ως θεραπευτές σε επαφή με αυτές τις έντονες, πρώιμες και ακατέργαστες συναισθηματικές αντιδράσεις ώστε να στηρίξουμε το γονέα και το βρέφος να βρουν ο ένας τον άλλον;

Ποιος ο ρόλος του βρέφους μέσα στο θεραπευτικό έργο;

Στόχος του σεμιναρίου

Αυτά αποτελούν κάποια από τα ερωτήματα που διαπραγματεύεται το σεμινάριο καθώς εστιάζει στην κατανόηση της θεραπευτικής εργασίας με γονείς και βρέφη.

Η γέννηση ενός βρέφους και τα πρώιμα στάδια της ανάπτυξής του, μας φέρνουν σε επαφή με την ελπίδα, την αγάπη και την δύναμη της προστασίας, ασφάλειας και ομορφιάς μέσα στη σχέση. Ωστόσο είναι και μια περίοδος ευαλωτότητας, αναταραχής ακόμα και ψυχικής κατάρρευσης.

Το σεμινάριο αποτελεί μια εισαγωγή στο θεραπευτικό έργο με γονείς και βρέφη. Έχει σκοπό να αναπτύξει το ενδιαφέρον των μελών για το πως διαμορφώνονται οι σχέσεις στα πρώτα στάδια της ζωής και για το πως κατανοούμε την ψυχική υγεία των βρεφών μέσα από τη συσχέτιση με τους γονείς τους.

Μέσα από τη ψυχαναλυτική θεωρία που θα παρουσιαστεί, την ανάλυση της τεχνικής και τα κλινικά παραδείγματα ελπίζουμε ότι οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν περαιτέρω το ενδιαφέρον τους και την κατανόησή τους για το κλινικό έργο με τα βρέφη και τους φροντιστές τους.

Στόχος είναι να έρθουν οι επαγγελματίες του χώρου σε επαφή με ψυχαναλυτικά μοντέλα ψυχοθεραπείας γονέα – βρέφους και να αναπτύξουν μια πιο εις βάθους κατανόηση της συναισθηματικής ανάπτυξης παιδιών κάτω των πέντε ετών, καθώς και των δυναμικών στις σχέσεις με τους γονείς. Θα εξερευνήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει η κλινική εργασία με αυτές τις ηλικίες, καθώς και τις δυσκολίες που είναι αναφθαίρετο κομμάτι αυτής της δουλειάς.

Θεματικές ενότητες

Το πρόγραμμα θα περιέχει θεωρητική αναδρομή στις ψυχαναλυτικές θεωρίες Klein, Bion, Winnicott και Bowlby. Θα εξεταστούν μορφές κλινικής εργασίας με ιδιαίτερη βάση στη θεραπεία γονέα-βρέφους/ νηπίου. Βασικό υπόβαθρο αυτής της κλινικής δουλειάς είναι η παρατήρηση βρέφους και νηπίου και οι ψυχαναλυτικές τεχνικές της μεταβίβασης και αντιμεταβίβασης, τις οποίες θα επεξεργαστούμε βιωματικά μέσα από κλινικά παραδείγματα.

20/04 Σάββατο

  • Βασικές Ψυχαναλυτικές Θεωρίες Klein, Bion, Winnicott και Bowlby.
  • Παρατήρηση βρέφους και κλινική εφαρμοσιμότητα.

21/04 Κυριακή

  • Κλινικά Μοντέλα και Κλινικές παρουσιάσεις:

1) Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία γονέα- βρέφους/νηπίου βασισμένη στο μοντέλο της Tavistock

2) Ατομικές και ομαδικές θεραπευτικές προσεγγίσεις εφαρμοσμένης ψυχοθεραπείας.

Κανονισμός διαδικτυακής παρακολούθησης

  • Οι εκπαιδευόμενοι που έχουν επίσημα κατοχυρώσει τη συμμετοχή τους ενημερώνονται 2 ημέρες πριν την έναρξη της εκπαίδευσης στο προσωπικό τους email σχετικά με τον τρόπο σύνδεσης.
  • Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής παρακολούθησης είναι απαραίτητο οι κάμερες να παραμένουν ανοιχτές και να κλείνουν μόνο σε συνθήκη διαλείμματος.
  • Είναι απαραίτητη η χρησιμοποίηση ακουστικών όταν κάποιος δεν βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο λόγω σεβασμού των προσωπικών δεδομένων όλης της ομάδας και προστασίας του απορρήτου των κλινικών περιστατικών που αναλύονται.
  • Σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευόμενος έχει κλειστή την κάμερα θα θεωρείται απών/απούσα και δεν θα μπορεί να λάβει τη βεβαίωση παρακολούθησης εάν δεν έχει παρακολουθήσει το 80% των συνολικών ωρών της εκπαίδευσης.
  • Σε περίπτωση απουσίας χρειάζεται να ενημερώνετε στο email dikepsy@dikepsy.gr σχετικά με την ημερομηνία και τις ώρες που θα χρειαστεί να απουσιάσετε.
  • Δεν επιτρέπεται η μαγνητοσκόπηση των σεμιναρίων.

Ολοκλήρωση εκπαίδευσης

Στο τέλος της εκπαίδευσης όλοι οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης. Για τη χορήγηση της βεβαίωσης είναι απαραίτητη η παρακολούθηση του 80% των συνολικών ωρών της εκπαίδευσης, καθώς και η αποπληρωμή του συνόλου των διδάκτρων.

Κόστος σεμιναρίου
Για εγγραφές έως 08/04         90€
Για εγγραφές έως 09/04         110€

Στις αναγραφόμενες τιμές δεν περιλαμβάνεται το νόμιμο ποσοστό Φ.Π.Α 24%.

Για εγγραφές, παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε την αίτηση εγγραφής στο link
https://dikepsy.gr/etn/eisagogiko-seminario-stin-psychotherapeftiki-ergasia-me-goneis-kai-vrefi/ και το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ θα σας αποστείλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.

Επισκέπτεστε συχνά την ιστοσελίδα μας www.dikepsy.gr για νέες ανακοινώσεις σχετικά με το σεμινάριο.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ 698 8080383.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;

Συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά

Τα προσωπικά σας στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για την επικοινωνία του φορέα μαζί σας, ακολουθώντας τους κανόνες του GDPR (*)

Βρείτε μας στα...