PsychologyNow Team

6ο Τουρνουά Bowling Ατόμων με ΔΑΦ

6ο Τουρνουά Bowling Ατόμων με ΔΑΦ

PsychologyNow Team

Γράφει ο Παναγιώτης Παυλόπουλος, Ειδικός Παιδαγωγός του Εξειδικευμένου Κέντρου Διάγνωσης και Αποκατάστασης Ατόμων με ΔΑΦ «Ηλίανθος» της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου».

Χορηγός Επικοινωνίας: PsychologyNow.gr.


TournouaBowlDAF esΣ’ ένα διαφορετικό τουρνουά μπόουλινγκ, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού (2/4), συμμετέχουν τα άτομα με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος για 6η συνεχόμενη χρονιά. Το τουρνουά, θα διεξαχθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του ROYAL BOWLING ( Τεύθιδος 7, Περιστέρι), από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου». Η ιδέα μας για την διοργάνωση προέκυψε από το ότι «Αν το παιδί δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που το διδάσκουμε, τότε πρέπει να το διδάξουμε με τον τρόπο που μπορεί να μάθει». Δεν υπάρχει θεραπεία για τον Αυτισμό. Μόνο υποστήριξη, εκπαίδευση και αγάπη.

Οι Leo Kanner το 1943 και ο Hans Asperger το 1944 δημιούργησαν και περιέγραψαν τον όρο: Aυτισμός. Για τον Kanner τα παιδιά με αυτισμό διακρίνονται για την «αυτιστική μοναχικότητα και την καταθλιπτική επιθυμία για διατήρηση της ομοιότητας» (Κanner & Einsenberg,1956). Τα ελλείματα εντοπίζονται στην κοινωνική αλληλεπίδραση, στην επικοινωνία και τη δημιουργική φαντασία αλλά και τη μικρή γκάμα δραστηριοτήτων και ενδιαφερόντων. Όλα τα παραπάνω εμφανίζονται με διαφορετικούς τρόπους στα παιδιά και ποικίλουν από άτομο σε άτομο, γι’ αυτό και καλείται φάσμα (Wing, 1988). Ειδικότερα τα άτομα με αυτισμό αντιλαμβάνονται τα πράγματα διαφορετικά από εμάς, θα λέγαμε πως «ο αυτισμός είναι ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης και ύπαρξης». Διαπιστώνουμε λοιπόν πως τα παιδιά με αυτισμό, δεν είναι σαν ένα κέλυφος μέσα από το οποίο θα ξεπηδήσει ένα υγιές παιδί, αλλά δεν παραμένουν και στάσιμα. Αξίζουν λοιπόν μια παιδεία, που να εκτιμά το πλαίσιο στο οποίο ζουν.

Οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως ένα τουρνουά μπόουλινγκ, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής ενός παιδιού με αυτισμό. Η επιτυχής εισαγωγή παιδιών σε νέες δραστηριότητες αποτελεί ένα τεστ για τις προτιμήσεις και τις ικανότητες τους. Το παιδί με αυτισμό έχει λίγα να χάσει και πολλά να κερδίσει από την ανακάλυψη νέων τρόπων ανάπτυξης και ψυχαγωγίας. Η σωματική δραστηριότητα είναι συχνά ευεργετική. Το κατάλληλο είδος εξωτερικών δράσεων μπορεί να μετριάσει το άγχος, την επιθετικότητα καθώς και να βελτιώσει τις κινητικές δεξιότητες και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Συγχρόνως, μέσα από δραστηριότητες που παρέχουν υψηλό κίνητρο μπορούν να αναπτυχθούν νέα δεξιότητες και να δοθεί ευκαιρία για κοινωνική αλληλεπίδραση. Όμως και για τους γονείς η συμμετοχή είναι σημαντική. Η ενεργός συμμετοχή τους, τόσο στη διαγνωστική όσο και στην θεραπευτική διαδικασία συγκροτεί αξιόλογο παράγοντα στη μακροχρόνια έκβαση των βασικών δυσκολιών. Η αλληλεπίδραση με τους γονείς και η δημιουργία ποιοτικής σχέσης, η ανοιχτή στάση και η απόλυτη ειλικρίνεια αποτελούν τη βάση της σχέσης εμπιστοσύνης η οποία είναι κεντρικής σημασίας στη διαδικασία παροχής κατάλληλης βοήθειας.

Όπως ισχύει με κάθε παιδί, το καλύτερο άθλημα είναι αυτό με το οποίο διασκεδάζει περισσότερο. Ωστόσο, όσον αφορά τον αυτισμό υπάρχουν ελλείματα κοινωνικά και επικοινωνιακά καθώς επίσης και δυσκολίες στον συντονισμό κινήσεων. Τα καταλληλότερα αθλήματα για ένα παιδί στο φάσμα είναι, η κολύμβηση, ο στίβος, η ιππασία, οι πολεμικές τέχνες και η ποδηλασία. Πολύ βοηθητικές επίσης είναι οι τέχνες και η μουσικοθεραπεία.

Το «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου» λειτουργεί τρεις κλινικές δομές στην Χίο και άλλες τέσσερις στην Αθήνα, δύο από τις οποίες ο «Ηλίανθος» και «Η Αυλή του Κόσμου» στην Αθήνα εξειδικεύονται στην Διάγνωση και Παρέμβαση ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Οι δύο αυτές δομές διοργανώνουν και το Τουρνουά Μπόουλινγκ. Τα θεραπευτικά μας προγράμματα έχουν ως κεντρικό άξονα την κοινωνικοποίηση, την επικοινωνία και τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αυτονομίας των εξυπηρετούμενων. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ηλίανθου, λειτουργεί από το 2011 η δράση Ναυτίλος, το Σαββατοκύριακο που στοχεύει στην ψυχαγωγία και την κοινωνικοποίηση καθώς και Πρόγραμμα Εκπαίδευσης σε Θέματα Αυτόνομης Διαβίωσης. Επιπλέον στις δομές μας εκτός από τις ειδικές θεραπείες ατομικές και ομαδικές, υπάρχουν προγράμματα supermarket και λαϊκής αγοράς, ομάδα φωτογραφίας, κοινωνικές λέσχες, εξωτερικά προγράμματα σε πάρκα, κούνιες και καφετέριες καθώς και εκδρομές για μπάνιο τους καλοκαιρινούς μήνες.

΄΄Δεν μπορείς να κρίνεις κάποιον από την εμφάνιση του. Αλλά όταν γνωρίζεις τον εσωτερικό κόσμο ενός ανθρώπου, μπορείτε να έρθετε πιο κοντά.΄΄.

Περισσότερα για το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου στο www.kpechios.gr


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Βογινδρούκας, Ιωάννης. (2005). Οδηγός εκπαίδευσης παιδιών με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές / Ι. Βογινδρούκας, D. Sherratt. - 1η έκδ. - Αθήνα : Ταξιδευτής.
  • Faherty, Catherine. (2003). Τι σημαίνει για μένα; : Ένα βιβλίο εργασίας που εστιάζει στην αυτογνωσία και σε μαθήματα ζωής για το παιδί ή το νέο άτομο με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας ή σύνδρομο Asperger / Catherine Faherty · μετάφραση Βάγια Παπαγεωργίου. - Αθήνα : Ελληνικά Γράμματα.
  • Frith, U. (μετ. Καλομοίρης Γ.) (1994). Αυτισμός. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
  • Happe, F. (μετ. Στασινός, Δ.) (1998). Αυτισμός. Ψυχολογική θεώρηση. Αθήνα: Gutenberg.
  • Higashida, Naoki. (μετ. Μυρσίνη Γκανά.) (2014). Γιατί χοροπηδώ : Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού / Naoki Higashida. Αθήνα: Μεταίχμιο.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

  • Λούκουτου, Ε. (2013). Εξωτερικές δραστηριότητες για παιδιά με αυτισμό.
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...