PsychologyNow Team

Εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικοθεραπείας

Εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικοθεραπείας

PsychologyNow Team

Όλες οι  εκδηλώσεις είναι δωρεάν και διοργανώνονται από τα μέλη μας το 15νθήμερο από 10 έως 25 Νοεμβρίου.


EurwpHmerMousik esΑθήνα

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικοθεραπείας 2018 στο Κέντρο Μουσικής Ψυχοθεραπείας «ηχώ»

Πότε: Σάββατο 10 Νοεμβριου 11:00–19:00

Πού: Κέντρο Μουσικής Ψυχοθεραπείας «ηχώ», Ναρκίσσων 13 Χαλάνδρι

Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες για τους εισηγητές: https://preview.mailerlite.com/h9k3o8 , στο 210 68 98 078 και στο info@nxw.gr

11:00-12:00 Μουσικοθεραπεία και προωρότητα
Ποιός: Χριστίνα Καλλιώδη μουσικοθεραπεύτρια MA, NICU
Μια παρουσίαση-επισκόπηση με κλινικά παραδείγματα για το πώς η μουσικοθεραπεία μπορεί να υποστηρίξει το πρόωρο νεογνό και την οικογένειά του κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, τη μετάβαση στο σπίτι και ενίοτε πριν τον τοκετό.

13:30–15:00 «Θέλω να γίνω μουσικοθεραπευτής»
Ποιός: Χριστίνα Καλλιώδη, μουσικοθεραπεύτρια ΜΑ, NICU-Χριστιάνα Αδαμοπούλου, μουσικοθεραπεύτρια PhD.
Μια συνάντηση για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη μουσικοθεραπεία και θέλουν πληροφορίες για τις απαιτούμενες σπουδές και το περιεχόμενό τους αλλά και ενημέρωση για το 5μηνο εκπαιδευτικό σεμινάριο εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία που διοργανώνει το «ηχώ».

17:30–19:00 Βιωματικό εργαστήριο μουσικοθεραπείας για εγκύους
Ποιός: Χριστίνα Καλλιώδη, μουσικοθεραπεύτρια ΜΑ, NICU
Μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν μουσική ακρόαση, κίνηση και μουσικό αυτοσχεδιασμό οι συμμετέχοντες θα έχουν μια πρώτη εμπειρία για το πώς η μουσικοθεραπεία μπορεί να υποστηρίξει το έμβρυο, την έγκυο, το ζευγάρι και την οικογένεια κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και να προετοιμάσει για τον τοκετό. Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να αναστοχαστούν πάνω στην δική τους εγκυμοσύνη και τις προσδοκίες τους για τη γονεϊκότητα. Μετά το τέλος του εργαστηρίου, θα συζητήσουμε για τους τρόπους που η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την επιλόχειο περίοδο αλλά και τις επιδράσεις της μουσικής στην έγκυο και το έμβρυο.

_____

H SONORA-Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας & Έρευνας  οργανώνει για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικοθεραπείας δύο παρουσιάσεις και μια ενημερωτική συνάντηση

Πότε: Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Πού: Χώρος Μουσικοθεραπείας Άννας Μπέμιχ, Κοσμά Μπαλάνου 11, Αθήνα 11636 (Μετς)

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, όμως η εγγραφή μέσω email είναι υποχρεωτική στο info@sonora.gr (όνομα, επάγγελμα, τηλέφωνο επικοινωνίας και τίτλος εκδήλωσης στην οποία επιθυμείτε να συμμετάσχετε)

11:00- 12:00 : Μουσικοθεραπεία στην περιγεννητική φροντίδα και στα πρόωρα νεογνά
Ποιός: Ελένη Τσόλκα-μουσικοθεραπεύτρια ΜΑ, NICU-trainee
Εισαγωγή και παρουσίαση του επίσημου εκπαιδευτικού προγράμματος τεχνικών μουσικοθεραπείας σε μονάδες νεογνών ΜΕΝΝ (ΝICU), το οποίο θα λάβει χώρα στην Αθήνα από Αμερικανούς εκπαιδευτές του Mount Sinai Hospital & του Louis Armstrong Center for Music & Medicine, τον Φεβρουάριο 2019.

12:15-13.15 : Γνωριμία με τη Νευρολογική Μουσικοθεραπεία (ΝΜΤ)
Ποιός: Ουρανία Λιαρμακοπούλου-μουσικοθεραπεύτρια, ΜA, NMT

13.30-14.30: Ενημέρωση για την εκπαίδευση στη Μουσικοθεραπεία GIM
Ποιός: Ευαγγελία Παπανικολάου, Υπ. Δρ. Μουσικοθεραπείας, εκπαιδεύτρια μουσικοθεραπείας GIM

Πάτρα

Μουσικοθεραπεία και αναπτυξιακές διαταραχές  στην πρώιμη παρέμβαση

Πότε: Δευτέρα 12.11.2018 , 10:00 – 11:30

Που: Murmur, Μαιζώνος 16, 26221 Πάτρα

Ποιός: Γιώτα Ανδρεοπούλου

Για φοιτητές παιδαγωγικών σχολών, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές

 

Μουσικοθεραπεία και ψυχική υγεία, ένας τρόπος να ζήσουμε το παρόν

Πότε: Τρίτη 13.11.2018, 20:30 – 22:00

Πού: Murmur, Μαιζώνος, 26221 Πάτρα

Ποιος: Γιώτα Ανδρεοπούλου

Για θεραπευτές ψυχικής υγείας

 

Μουσικοθεραπεία και ψυχική υγεία, ένας τρόπος να ζήσουμε το παρόν

Πότε: Τρίτη 13.11.2018, 20:30 – 22:00

Πού: Murmur, Μαιζώνος, 26221 Πάτρα

Ποιος: Γιώτα Ανδρεοπούλου

Για θεραπευτές ψυχικής υγείας

 

Βιωματικό Εργαστήρι Μουσικοθεραπείας για μουσικούς

Πότε: Πέμπτη 15.11.2018 , 19:30 – 21:00

Που: Murmur, Μαιζώνος 16, 26221 Πάτρα

Ποιος: Γιώτα Ανδρεοπούλου

Για μουσικούς

 

Μουσική Performance ελεύθερου αυτοσχεδιασμού

Πότε: Πέμπτη 15.11.2018 , 21:00 – 22:30

Που: Murmur, Μαιζώνος 16, 26221 Πάτρα

Ποιος: Γιώτα Ανδρεοπούλου

Για μουσικούς και κοινό

Καβάλα

Ημερίδα με θέμα: Μουσικοθεραπεια. Η χρήση και τα οφέλη της

(Μουσικοθεραπεία σε: εγκυμοσύνη, νοσηλευόμενα βρέφη σε ΜΕΝΝ, αυτισμός, σύνδρομο Down, ιδρυματοποίηση, ομαδική, νευρολογικές παθήσεις, άνοια, χρήστες ουσιών.) 

Πότε:Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 10:00

Πού: Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας

Ποιός: Δρ. Θεοδώρα Ψαλτοπουλου - Καμίνη, Φαίυ Αν. Ευαγγέλου, Κατερίνα Κάργιου, Αντιγόνη Καντούρη, Αναστάσιος Παπαδόπουλος, Απόστολος Λάσχος, Παυλίνα Τσακαλακίδου. Όλια Παμπουκίδου

Πληροφορίες: Φαίυ Αν. Ευαγγέλου faiyev@gmail.com

 

_____

Στις 15 Νοεμβρίου γιορτάζουμε την 5η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικοθεραπείας!

Οι μουσικοθεραπευτές ως ειδικοί στο χώρο της μουσικής στην υγεία θα οργανώσουν παρουσιάσεις, δράσεις, και δημιουργικά εργαστήρια, με ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό. Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών www.musictherapy.gr καθώς και στο www.musictherapyday.com

                                               

Η Μουσική με Συν-κινεί!

«Η Μουσική με Συν-κινεί» είναι η θεματική ενότητα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικοθεραπείας 2018. Ένα θέμα που συνδέεται τόσο με τα συναισθήματα που προκαλεί σε όλους μας η μουσική όσο και με τη σωματική κίνηση η οποία προκαλείται αυθόρμητα με τη μουσική. Στη Μουσικοθεραπεία χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση με τους θεραπευόμενους και τα δύο αυτά στοιχεία. Για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικοθεραπείας στέλνουμε θερμή πρόσκληση προς όλους να έρθουν να «συν-κινηθούν και να συγκινηθούν μαζί μας» με βασικό όχημα τη μουσική. Ως μουσικοθεραπευτές, θέλουμε να γίνει γνω­στή σε όλους η δύναμη της διασύνδεσης μέσω της μουσι­κής αλλά και το πώς αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθή­σει θεραπευτικά τους ανθρώπους ώστε να προχωρήσουν στη ζωή τους.

 

Μουσικοθεραπεία

Η μουσικοθεραπεία είναι ένα κατοχυρωμένο και ερευνη­τικά τεκμηριωμένο επάγγελμα υγείας. Σήμερα στην Ευρώ­πη εργάζονται περισσότεροι από 6.000 μουσικοθεραπευ­τές σε δημόσια και ιδιωτικά πλαίσια, νοσοκομεία, ειδικά σχολεία, κέντρα ημέρας, κέντρα ψυχικής υγείας κ.α. Το φάσμα των πληθυσμών που μπορούν να ωφεληθούν από τη μουσικοθεραπεία είναι ευρύ: παιδιά και ενήλικες με μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές, ψυχικές διαταραχές, νευρολογικές παθήσεις, χρόνιες παθήσεις, γη­ριατρικοί ασθενείς κ.α.

Οι μουσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν τις ιδιότητες των στοιχείων της μουσικής (του ρυθμού, της μελωδίας, της αρμονίας κ.λπ.) για να δημιουργήσουν ένα μέσο αλληλεπί­δρασης και επικοινωνίας στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής σχέσης. Σε μια συνεδρία μουσικοθεραπείας, οι συμμετέ­χοντες χρησιμοποιούν ποικιλία μουσικών οργάνων και τη φωνή τους, δημιουργώντας μια μουσική γλώσσα που αντανακλά τη ψυχοσυναισθηματική και σωματική τους κα­τάσταση. Η διαδικασία αυτή τους δίνει τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τον εσωτερικό τους κόσμο αλλά και με τους άλλους γύρω τους.

Οι μουσικοθεραπευτές είναι καταρτισμένοι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει ένα αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών (πτυχίο ή μεταπτυ­χιακό), προκειμένου να ανταποκρίνονται με ασφάλεια και υπευθυνότητα στις ανάγκες των θεραπευόμενων.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικοθεραπείας είναι να γνωρίσει το ευρύτερο κοινό τις δυνατότητες, τις προο­πτικές και τη συμβολή της Μουσικοθεραπείας σε ένα πιο διευρυμένο και ολιστικό σύστημα υγείας και φροντίδας.

 

EMTC

H Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Μουσικοθεραπείας (European Music Therapy Confederation- EMTC), είναι η συνομοσπονδία συλλόγων επαγγελματιών μουσι­κοθεραπευτών στην Ευρώπη. Στοχεύει στην προώθηση της Μουσικοθεραπείας, καθώς και στην καλλιέργεια αμοι­βαίου σεβασμού, κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μελών. Ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια, στις 15 Νοεμ­βρίου 1991 και έκτοτε σύλλογοι από σχεδόν 30 Ευρωπαϊ­κές χώρες έχουν γίνει μέλη της. Με αφετηρία το 2014, η 15η Νοεμβρίου ορίστηκε ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικοθε­ραπείας. Ιστοσελίδα EMTC: www.emtc-eu.com

 

ΕΣΠΕΜ

Ο Ελληνικός Σύλλογος Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μου­σικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ) ιδρύθηκε το 2004 με κύριο στό­χο τη δημιουργία υψηλών προτύπων παροχής υπηρεσιών μουσικοθεραπείας στην Ελλάδα. Είναι μέλος της Ευρωπαϊ­κής Συνομοσπονδίας Μουσικοθεραπείας από το 2008.

Ιστοσελίδα ΕΣΠΕΜ: www.musictherapy.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...