PsychologyNow Team

Eργαστήριο Aνάγνωσης από την Αντα Κλαμπατσέα τη Δευτέρα 26-3-2018

Eργαστήριο Aνάγνωσης από την Αντα Κλαμπατσέα τη Δευτέρα 26-3-2018

PsychologyNow Team

Eργαστήριο Aνάγνωσης της «ΤΡΙΤΗΣ» του J. Lacan, από τη θεωρητικό τέχνης και ψυχαναλύτρια Αντα Κλαμπατσέα Στα γραφεία του Ψυχαναλυτικού Συλλόγου Freud-Lacan, Nεόφρονος 3 ΙΛΙΣΙΑ τη Δευτέρα 26-3-2018 στις 21.00. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.


lacanesw263

ΠΕΡΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΣ

Eχω μιλήσει αρκετά για  τις κωδωνοκρουσίες  τού συμπτώματος ως εχέγγυου ζωής (Ερως) ούτως ώστε τώρα να είμαι σε θέση  να υπογραμμίσω , αντιστικτικά , εντεύθεν αναμφίβολα τού είναι-τού-συμπτώματος,  δια τού οποίου κάθε υποκείμενο διακρίνεται και ξεχωρίζει από τον κοινωνικό  και γονεϊκό Αλλο , την απαίτηση  ενός σεβασμού τού γενεαλογικού είναι , του περίφημου Ονόματος-τού-Πατέρα, το οποίο, ακόμα και αν  πρέπει να απαμβλύνουμε, πρέπει να έχουμε στη διάθεση μας για να ανακουφιζόμαστε,  να εξασφαλίζουμε  μια επούλωση του συμπτώματος και να προφυλάσσουμε το υποκείμενο από το να είναι ένα υποκείμενο γδαρμένο.  PIERRE BRUNO (Aπό το ΛΑΚΑΝ ΠΕΡΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΞ. H ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΣ. Μτφ. Αντα Κλαμπατσέα. www.psychoanalysis.net.gr (Βιβλιοθήκη)

Και   Α ν ά π ο δ α :

Ενα σημαίνον (S1) έχει  δύο  όψεις : αρθρωμένο στον τόπο του ολοποιητικού Αλλου επενδύεται ως ιδεώδες  '  εύσχημο  κατεταγμένο και με τη χάρη τού φαλλού,  νοηματοδοτεί.

Τούτη η ιδεώδης φορεσιά  της αλήθειας και της ομορφιάς κρύβει την άλλη όψη τού σημαίνοντος (S1) : σημαίνον γδυτό  γρατζούνισμα και γράμμα ουλή α -σχημη ακατάτακτη' αξίας μοναδικής  φορέας καθώς είναι κι ενθύμημα, απομεινάρι απόλαυσης ενικής από την  ανεκλάλητη  συγκροτητική μας συνάντηση'  σημαίνον

τού​ τελεσίδικα εκτός λόγου  αλλά για πάντα  γ ρ α μ μ έ ν ο υ   συγκροτητικού αποολοποιητικού τραύματος. Εκτός λόγου απόρριμα , κατι σαν το κλωντελικό σπασμό στο πρόσωπο της Sygne ’ συγκίνηση και πάθος του σώματος που ως  πάσχον ,μοναδικό, ενικό  και συγκινούμενο  απολαμβάνει και ζει.    ΑΝΤΑ ΚΛΑΜΠΑΤΣΕΑ. (Από το δοκίμιο Η ΑΝΑΠΟΔΗ ΠΤΩΣΗ Ή Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΠΟΛΑΥΣΗ  ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΗΔΟΝΗΣ  )

----------------------------

Ο  PIERRE BRUNO μιλά για Είναι ΓενεαλογίαςΕίναι Συμπτώματος (ETRE DE FILIATION,ETRE DE SYMPTOME σε πρόσφατη σχετική παρέμβαση  του στο σεμινάριο LA REHABILITATION DU SYMPTOME/ H AΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΣ ,παρέμβαση που ξεκίνησε με την ερώτηση γιατί να το αποκαταστήσουμε;  

-----------------------------

Είναι ΓενεαλογίαςΕίναι Συμπτώματος

Την ένταση αυτής της  συγκροτητικής μας  δι α φ ο ρ ά ς ο ποιητής  PAUL CELAN τη διατυπώνει ως εξής: “Δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που θα μπορούσε να κάνει έναν ποιητή να σταματήσει να γράφει. Ακόμα και αν αυτός ο ποιητής είναι Εβραίος κι η γλώσσα που γράφει τα ποιήματά του είναι τα Γερμανικά».

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...