PsychologyNow Team

Δικαιώματα κρατουμένων: Κύκλος συζητήσεων από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Δικαιώματα κρατουμένων: Κύκλος συζητήσεων από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

PsychologyNow Team

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σας προσκαλεί σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα: “Η έκτιση των ποινικών κυρώσεων σήμερα. Δικαιώματα κρατουμένων, στόχοι και αστοχίες του εγκλεισμού και η προοπτική των εναλλακτικών μέτρων στην Ελλάδα” στις 14 Απριλίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18.00.


Τοποθεσία: Αίθουσα εκδηλώσεων ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, Αθήνα, 1ος όροφος

Η συζήτηση αυτή είναι μέρος ενός κύκλου συζητήσεων που θα πραγματοποιήσει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο επιτήρησης της συμμόρφωσης της Ελλάδας προς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην ομάδα υποθέσεων Νησιώτης κατά Ελλάδος. Η Eπιτροπή επισημαίνει το δομικό πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις ελληνικές φυλακές και εκφράζει την ανησυχία της για τις πρόσφατες αλλαγές στον ποινικό κώδικα οι οποίες, με σκοπό την επιβολή αυστηρότερων ποινών, σε συνδυασμό με την αναστολή εφαρμογής της κοινωφελούς εργασίας, μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση του αριθμού των κρατουμένων.

Η ΕλΕΔΑ παρακολουθεί διαχρονικά τα ζητήματα, διατηρεί έντονους προβληματισμούς για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές και τις επιπτώσεις που έχουν στα δικαιώματα των κρατουμένων σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων και πρωτοβουλιών στο χώρο του σωφρονιστικού και ποινικού δικαίου τα τελευταία χρόνια. Εκφράζει τους φόβους της για μεγαλύτερη απομάκρυνση από τον στόχο της ομαλής επανένταξης και την εν πολλοίς διατήρηση του εγκλεισμού, ως μοναδικής απάντησης της Πολιτείας στην ποινική μεταχείριση.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕλΕΔΑ ανακοινώνει ότι θα πραγματοποιήσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεύτερη συζήτηση με θέμα την επανένταξη των κρατουμένων και το πως αυτή μπορεί και πρέπει να ξεκινά μέσα από τη φυλακή.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

  • Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πρώην Πρόεδρος ΕλΕΔΑ
  • Νικόλαος Κ. Κουλούρης, Αν. Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 
  • Σοφία Σπυρέα, Κοινωνιολόγος – Εγκληματολόγος, Δρ. Σωφρονιστικής Πολιτικής
  • Θεοδώρα Αδαμάκη, Κοινωνιολόγος DEA, Επιμελήτρια Κοινωνικής Αρωγής
  • Χαρά Γαλανού, Νομικός – Εγκληματολόγος, Επιμελήτρια Ανηλίκων
  • Βασίλης Παπαστεργίου, Δικηγόρος, Πρώην Αντιπρόεδρος ΕλΕΔΑ

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Έλενα Μάρκου, Νομικός, Αντιπρόεδρος της ΕλΕΔΑ.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της ΕλΕΔΑ, Γιάννης Φ. Ιωαννίδης.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...