Super User

2η Επιστημονική Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας από το Psychologynow.gr

2η Επιστημονική Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας από το Psychologynow.gr

Το Psychologynow.gr, το επιστημονικό site της Ψυχολογίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Ψυχολογικό Θεραπευτικό Κέντρο «Συναίσθηση», διοργανώνουν το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 11:00-16:00 στη «Στοά του Βιβλίου» (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, www.stoabibliou.gr), για δεύτερη χρονιά, Επιστημονική Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής  Υγείας, το θέμα της οποίας φέτος είναι «Αξιοπρέπεια στην Ψυχική Υγεία».


 Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου και έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την ψυχική ασθένεια.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές της επιστημονικής ημερίδας, το πρόγραμμα της οποίας θα ανακοινωθεί σύντομα, είναι διακεκριμένοι επιστήμονες-επαγγελματίες από αναγνωρισμένους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με βαθιά θεωρητική γνώση και εμπειρία στις εφαρμογές της ψυχικής υγείας. Μέσα από τις τοποθετήσεις τους, θα αποτυπώσουν την πραγματικότητα σχετικά με τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών, τη θεραπευτική αγωγή, την κοινωνική επανένταξη και την υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής ημερίδας, θα υπάρξουν διαδραστικές δραστηριότητες όπως ο «Τοίχος της Αξιοπρέπειας» στον οποίο οι καλεσμένοι θα κληθούν να γράψουν το μήνυμά τους υπέρ της ψυχικής υγείας. Επίσης, ο ΚΟΙΣΠΕ «Ηλιοτρόπιο» θα υποστηρίξει το coffee break με τη βοήθεια των ωφελούμενων του από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, με σκοπό το μήνυμα της ψυχικής υγείας να αγγίξει τις ψυχές όλο και περισσότερων ανθρώπων.

 

Η Ψυχική Υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.

Όσον αφορά στη χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού. Ένα 10% με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.

 

Σχετικά με την Αξιοπρέπεια στην Ψυχική Ασθένεια

Η αντιμετώπιση της κοινωνίας προς τους ψυχικά ασθενείς, μια προσέγγιση βασισμένη στο κοινωνικό στίγμα και την περιθωριοποίηση, παρά τις ουσιαστικές προσπάθειες που έχουν γίνει, δυστυχώς δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί. Η επίσημη τοποθέτηση πλέον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας είναι ότι οι ψυχικές ασθένειες αξίζουν την ίδια ανθρωποκεντρική φροντίδα με τις σωματικές.

Η Αξιοπρέπεια προς τους ανθρώπους με ψυχική ασθένεια είναι αναγκαία, τόσο για την ψυχική τους υπόσταση, όσο και για την επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Με γνώμονα αυτή την κατάσταση, κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης στα σχολεία, στους εργασιακούς  χώρους, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε κάθε πολιτισμένο περιβάλλον.

Για το σκοπό αυτό, σας καλούμε να παρευρεθείτε στην επιστημονική ημερίδα υπερασπιζόμενοι την Αξιοπρέπεια των ψυχικά ασθενών.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Δείτε το βίντεο από την Επιστημονική Ημερίδα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας 2014 «Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια».

Κατεβάστε την αφίσα της ημερίδας

Δείτε περισσότερα στο Δελτίο Τύπου της ημερίδας

Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...