PsychologyNow Team

Ιστοδιάλεξη κλάδου Γνωστικής Ψυχολογίας: Χρονισμός & χρονική αντίληψη κατά τη διάρκεια της COVID-19

Ιστοδιάλεξη κλάδου Γνωστικής Ψυχολογίας: Χρονισμός & χρονική αντίληψη κατά τη διάρκεια της COVID-19

PsychologyNow Team

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην Ιστοδιάλεξη που διοργανώνει ο Κλάδος Γνωστικής Ψυχολογίας την Τετάρτη 26 Μαΐου στις 18:30-20:00 με θέμα “Ο χρονισμός και η χρονική αντίληψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19”, με εισηγήτρια την Αργυρώ Βατάκη (Επίκουρη Καθηγήτρια Πειραματικής-Γνωστικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας - Πάντειο Πανεπιστήμιο) και συντονίστρια της συζήτησης την Σταυρούλα Σαμαρτζή (Καθηγήτρια Ψυχολογίας της Γνωστικής Ανάπτυξης, Τμήμα Ψυχολογίας - Πάντειο Πανεπιστήμιο).


Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη (χωρίς προεγγραφή) στο σύνδεσμο Zoom:
https://upatras-gr.zoom.us/j/97927701390...
(Meeting ID: 979 2770 1390 - Passcode: 123515)

Θα χαρούμε ιδιαιτέρως με τη συμμετοχή σας.
Οι συντονίστριες του Κλάδου Γνωστικής Ψυχολογίας,
Ειρήνη Σκοπελίτη & Νατάσσα Κυριακοπούλου
--------
«Ο χρονισμός και η χρονική αντίληψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19»

Πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που η COVID-19 πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα; Πόσο γρήγορα κυλάει ο χρόνος κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων; Αν δυσκολεύεστε να απαντήσετε άμεσα σε αυτές τις ερωτήσεις, δεν είστε οι μόνες/οι. Αυτήν την περίοδο βιώνουμε μια κατάσταση πανδημίας, η οποία έχει αλλάξει ριζικά τόσο την παρούσα πραγματικότητα μας, όσο και την αίσθηση του χρόνου μας.

Η τελευταία αυτή αίσθηση είναι κρίσιμη δεδομένης της εμπλοκής της σε κάθε διάσταση της ζωής μας, από καθημερινά έργα όπως ο συντονισμός των άκρων μας για περπατήσουμε με ασφάλεια, μέχρι τον προγραμματισμό του μέλλοντος των παιδιών μας.

Η διακοπή της ροής του χρόνου δημιουργεί αντιληπτικές παραμορφώσεις, όπως την αίσθηση αχρονικότητας, την σύγχυση της χρονικής σειράς γεγονότων και ημερών, καθώς και την αίσθηση ενός συμπτυγμένου μέλλοντος. Αυτές οι αλλοιώσεις του χρονισμού μπορεί να έχουν σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες στην κοινότητα και σε κλινικούς πληθυσμούς.

Οπότε δημιουργείται το ερώτημα για το πως η παρούσα κατάσταση των πραγμάτων επιδρά στην τρέχουσα και στη μακροπρόθεσμη αίσθηση του χρόνου. Στην ομιλία αυτή θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το ερώτημα αυτό: α) θεωρητικά, με την ανασκόπηση προηγούμενων ερευνών που σχετίζονται με κάποιο είδος απομόνωσης ή αποστασιοποίησης και αναλύοντας το πώς η παρούσα κατάστασή μας μπορεί να σχετίζεται με τη νόηση και β) εμπειρικά, με την παρουσίαση αποτελεσμάτων από μια μελέτη από 18 διαφορετικές χώρες σχετικά με το χρόνο και την αντίληψη του ως συνάρτηση διαφορετικών γνωστικών και άλλων παραγόντων (π.χ. πρότυπα ύπνου) σε διαφορετικά χρονικά ορόσημα κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19.

Η μελέτη αυτή αποτελείται από μεγάλο αριθμό ερωτηματολογίων και πειραματικών έργων που μας επιτρέπουν να ποσοτικοποιήσουμε διαχρονικά την εμπειρία του ατόμου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δείτε λιγότερα

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...