PsychologyNow Team

Ετήσιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Ετήσιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

PsychologyNow Team

Ανακοινώνουμε τη διεξαγωγή του ετήσιου, διεπιστημονικού, εκπαιδευτικού προγράμματος για επαγγελματίες ψυχικής υγείας, με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, βασισμένο σε όλα τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, την αποπαθολογιοποίηση, την κοινοτική ψυχολογία και τη διαθεματική προσέγγιση.


ORLANDOf logΣτόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, με τρόπο ώστε οι υπηρεσίες που παρέχουν να είναι πλήρως ασφαλείς και μη κακοποιητικές, και ταυτόχρονα η βελτίωση των δεξιοτήτων τους στη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ανακαλύπτοντας τυφλά σημεία που μπορεί να εμπόδιζαν ή να καθυστερούσαν τη θεραπευτική διαδικασία.

Ενδεικτικές θεματικές που θα καλυφθούν από το πρόγραμμα είναι:

- Ορολογία, σωστή χρήση όρων και αποσαφήνισή τους, ιστορία παθολογιοποίησης και αποπαθολογιοποίησης ταυτοτήτων, παθολογιοποίηση ίντερσεξ ταυτοτήτων, ιστορία των ΛΟΑΤΚΙ+ κινημάτων

- Κατευθυντήριες γραμμές στη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία, σύγχρονη βιβλιογραφία, αρχές κοινοτικής ψυχολογίας, διασύνδεση με οργανώσεις και υπηρεσίες

- Δουλειά του/της ειδικού με τον εαυτό του/της: εσωτερικευμένα στερεότυπα και φραγμοί, προσωπικές δυσκολίες αλλά και διευκολυντικά εργαλεία, αναστοχασμός και προσωπική ενδυνάμωση

- Μοντέλο επίδρασης των διακρίσεων και minority stress model, προστατευτικοί και προωθητικοί παράγονες, συνέπειες στην ψυχική υγεία, ψυχική ανθεκτικότητα.

- Διαδικασία coming out (γνωστοποίηση ταυτότητας) σε διαφορετικά πλαίσια και ο ρόλος του/της ειδικού ψυχικής υγείας, coming out στην εφηβεία και υποστήριξη ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών και περιβάλλοντος

- Συντροφικές και σεξουαλικές ομόφυλες σχέσεις: ομοκανονικότητα-ετεροκανονικότητα στις σχέσεις, επίδραση ομοφοβίας/αμφιφοβίας, προκλήσεις και τυφλά σημεία των θεραπευτ(ρι)ών, διαφορετικές μορφές σχέσεων (relationship diversity), ασέξουαλ φάσμα, kink/BDSM σχέσεις, ανοιχτές σχέσεις, πολυσυντροφικότητα, πολυγαμία-μονογαμία κ.α.

- ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς, ομόφυλα ζευγάρια και κοινή ανατροφή παιδιών/παιδοθεσία, παιδιά ΛΟΑΤΚΙ+ γονέων

- Τρανς άτομα και καλές πρακτικές στην παροχή υπηρεσιών σε ζητήματα ταυτότητας φύλου, τρανς παιδιά και έφηβα άτομα –στήριξη των ίδιων και του οικογενειακού συστήματος, νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και ιατρικές παρεμβάσεις επαναπροσδιορισμού του φύλου

- Oμοφοβικό και τρανσφοβικό bullying και ζητήματα σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο: πρόληψη, παρέμβαση, αντιμετώπιση

- ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες, τραύμα και πένθος: αναπτυξιακή και κοινωνική προσέγγιση.

- Έμφυλη βία και ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες: τραύμα και ενδυνάμωση

- Διαθεματική προσέγγιση και πολλαπλές στιγματισμένες ταυτότητες: ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και εργασία στο σεξ, οροθετικότητα (HIV+), chemsex κ.α.

- Εκπαιδευτές-ριες του προγράμματος θα είναι όλα τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Orlando LGBT+ και οι περισσότεροι-ες από τους/τις συνεργάτες και συνεργάτιδές μας (ψυχολόγοι, ψυχοθεραπεύτριες-τές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχαναλυτές, κοινωνικοί επιστήμονες, εκπαιδευτικοί).

Ως ξεχωριστοί προσκεκλημένοι-ες θα συμμετέχουν άτομα με σημαίνουσα εμπειρία στο πεδίο ή/και ακαδημαϊκή δουλειά από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι βασικές αρχές στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα είναι η επίγνωση της ισχύος του/της ειδικού ψυχικής υγείας και η δέσμευση για την καλύτερη δυνατή και δεοντολογικά ορθή χρήση της, η αναγνώριση και παραδοχή διαφορετικών προνομίων αλλά και διαφορετικών περιθωριοποιημένων ταυτοτήτων μας (στο βαθμό που κάθε άτομο επιθυμεί να το κάνει), και η αλληλεπίδραση όλων μας σε ένα ασφαλές πλαίσιο διεύρυνσης της επιστημονικής γνώσης, αλλά και εμβάθυνσης της κοινοτικής μας δουλειάς.

Το πρόγραμμα, αναλυτικότερα, θα διεξαχθεί από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2020 και περιλαμβάνει:

α) 10 διήμερες εκπαιδευτικές συναντήσεις, κάθε μία από τις οποίες θα γίνεται
1 Σαββατοκύριακο το μήνα και συγκεκριμένα:
Σάββατο: 09.30-16.30 και
Κυριακή 10.00-15.00

β) Και 10 ομαδικές εποπτείες, κάθε μία από τις οποίες θα γίνεται
μία Παρασκευή το μήνα και συγκεκριμένα
Παρασκευή απόγευμα 18.30-20.30

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 180 ευρώ/μήνα X 10 μήνες εκπαιδευτικών συναντήσεων (στο ποσό συμπεριλαμβάνονται και οι ομαδικές μηνιαίες εποπτείες).

Τόπος διεξαγωγής: Βασ. Κωνσταντίνου 26, 11635, Αθήνα (Μετρό: Ευαγγελισμός)

Στο τέλος του προγράμματος και με την ολοκληρωμένη φοίτηση (συμμετοχή κατ' ελάχιστο στο 90% των παραπάνω εκπαιδευτικών συναντήσεων), θα δοθεί Βεβαίωση Ολοκλήρωσής του.

Απαραίτητη συμμετοχή για την υλοποίηση του προγράμματος: τουλάχιστον 10 άτομα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, συμβούλους, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές-τριες, ψυχαναλυτές-τριες, ψυχιάτρους, κοινωνικούς-ές λειτουργούς με συμβουλευτική ή/και ψυχοθεραπευτική εμπειρία κ.α.

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να στείλετε mail στο contact@orlandolgbt.gr με θέμα «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ», τα στοιχεία σας και ένα σύντομο βιογραφικό.

Η θέση κατοχυρώνεται αρχικά μετά από δική μας επιβεβαίωση και σε δεύτερο στάδιο μετά την προκαταβολή του ποσού συμμετοχής των 2 πρώτων μηνών.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

*Αναγνωρίζοντας και υποστηρίζοντας την κοινοτική δουλειά αλλά και την ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ειδικών ψυχικής υγείας ή/και όσων έχουν προσφέρει μακρόχρονη εθελοντική δουλειά στο πεδίο βασισμένοι-ες στις παραπάνω αρχές, μετά τη συμπλήρωση των (κατ'ελάχιστο) 10 συμμετοχών, θα δοθεί μία ολόκληρη και μία μερική υποτροφία για την παρακολούθηση του προγράμματος σε ΛΟΑΤΚΙ+ ειδικούς ψυχικής υγείας ή/και συναδέλφους με αποδεδειγμένη εθελοντική (pro bono) δουλειά στο πεδίο. Για πληροφορίες και σχετική αίτηση επικοινωνήστε μαζί μας.

Επιστημονικά Υπεύθυνες του Προγράμματος:

Δρ. Νάνσυ Παπαθανασίου, Διδάκτορας Κλινικής Ψυχολογίας (ΕΚΠΑ), Επιστημονικά Υπεύθυνη Orlando LGBT+ και Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης 11528-Δίπλα Σου, Διδάσκουσα και σχεδιάστρια των προπτυχιακών μαθημάτων για τις Έμφυλες Ταυτότητες, το Σεξουαλικό Προσανατολισμό και την Ταυτότητα Φύλου στο Τμήμα Ψυχολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (ΠΑΔΑ), μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Επαγγελματιών για την υγεία των Τρανς Aτόμων (WPATH), έχει λάβει την ανώτατη πιστοποίηση ειδικών ψυχικής υγείας για παροχή υπηρεσιών σε ζητήματα ποικιλομορφίας φύλου, σεξουαλικότητας και διαπροσωπικών σχέσεων από τον αναγνωρισμένο φορέα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Μ. Βρετανία (Advanced Accreditation for working with Gender, Sexuality & Relationship Diversities -AAGSRDT, Pink Therapy, UK).

Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, MSc., Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη Orlando LGBT+, επόπτρια Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης 11528-Δίπλα Σου, σχεδιάστρια και συνδιδάσκουσα των προπτυχιακών μαθημάτων για τις Έμφυλες Ταυτότητες, το Σεξουαλικό Προσανατολισμό και την Ταυτότητα Φύλου στο Τμήμα Ψυχολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (ΠΑΔΑ), μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Επαγγελματιών για την υγεία των Τρανς Aτόμων (WPATH). Έχει λάβει την ανώτατη πιστοποίηση ειδικών ψυχικής υγείας για παροχή υπηρεσιών σε ζητήματα ποικιλομορφίας φύλου, σεξουαλικότητας και διαπροσωπικών σχέσεων από τον αναγνωρισμένο φορέα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Μ. Βρετανία (Advanced Accreditation for working with Gender, Sexuality & Relationship Diversities -AAGSRDT, Pink Therapy, UK). 

Επιστημονική Επιτροπή του Προγράμματος και Επόπτριες/Επόπτης στις ομαδικές εποπτείες:

 Δρ. Νάνσυ Παπαθανασίου

Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, MSc.

Δρ. Αλεξάνδρα Βασιλείου, Διδάκτορας Κοινωνικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, επαγγελματίας του Process Work (ProcessWork Hub), Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Orlando LGBT+, επόπτρια Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης 11528-Δίπλα Σου. 

Αντώνης Πούλιος, PhD (c), Κλινικός Ψυχολόγος, Ψυχαναλυτής, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Orlando LGBT+, επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Red Umbrella Athens, επιστημονικός συνεργάτης Θετικής Φωνής σε ζητήματα οροθετικότητας, εργασίας στο σεξ και chemsex.

Βενετία Μπουρονίκου, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια και Πιστοποιημένη Processworker, επιστημονική συνεργάτιδα Orlando LGBT+.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...