PsychologyNow Team

Θεραπευτική ομάδα ενίσχυσης και υποστήριξης νέων και ανέργων

Θεραπευτική ομάδα ενίσχυσης και υποστήριξης νέων και ανέργων

PsychologyNow Team

Κατά την περίοδο της εφηβείας και της μετεφηβείας ολοκληρώνεται ο σχηματισμός της προσωπικότητας του ατόμου μέσα από την απαρτίωση των σχέσεών του με τον άλλο, μέσω μιας σειράς ταυτίσεων.


Για να μπορέσει να προσανατολιστεί προς το μέλλον το άτομο αναζητά μια «θεωρία ζωής», ένα σύστημα αξιών και ιδανικών χωρίς κενά κι εσωτερικές αντιφάσεις. Ερευνητές αναφέρουν ότι το κατά πόσον αυτή η περίοδος θα οδηγήσει σε ωριμοποιητικές διαδικασίες ή, αντίθετα, σε επώδυνα βιώματα, εξαρτάται τόσο από τη σταθερότητα των ψυχικών διεργασιών του ατόμου και από τα προσωπικά εφόδια που έχει αναπτύξει, όσο και από το στενό αλλά και ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον (συνθήκες διαβίωσης, καταπίεση, αποδοχή, δίκτυο στήριξης κτλ).

Οι νέοι ενήλικες καλούνται να βιώσουν ένα μεταβατικό στάδιο σε ένα εξαιρετικά δυσμενές κοινωνικό περιβάλλον, αντιμέτωποι με την κρίση αξιοπιστίας των θεσμών τον επαγγελματικό αποκλεισμό και την οικογενειακή αποδόμηση.

Σε μια περίοδο που το φάσμα της ανεργίας απειλεί το σύνολο του πληθυσμού, η κρίση της ελληνικής κοινωνίας καθρεφτίζεται και κορυφώνεται στους νέους ενήλικες, οι οποίοι καλούνται να επιτελέσουν τις απαραίτητες κινήσεις χειραφέτησης, εκπαιδευτικής κι επαγγελματικής δραστηριοποίησης σε μια σκληρή κοινωνική πραγματικότητα. Η διαπίστωση αυτής της ανάγκης, σε συνδυασμό με την «εκκωφαντική» απουσία δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας για νέους ενήλικες, οδήγησε τη διεπιστημονική ομάδα του Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. στην απόφαση δημιουργίας μιας θεραπευτικής ομάδας διάρκειας δύο ετών για νέους με χαμηλά εισοδήματα, ανέργους και φοιτητές ηλικίας 18-30 ετών.

Συγκεκριμένα, η θεραπευτική ομάδα απευθύνεται σε νέους ενήλικες 18-30 ετών, οι οποίοι επιθυμούν να διαχειριστούν ζητήματα ψυχολογικά που άπτονται των ενδοατομικών και των διαπροσωπικών τους σχέσεων και συντέλεσαν στη δυσκολία εύρεσης εργασίας ή προέκυψαν λόγω παρατεταμένης κατάστασης ανεργίας.

Στην ομάδα το κάθε άτομο έχει τη δυνατότητα

  • Να κατανοήσει και να διαχειριστεί καλύτερα το άγχος και τις συναισθηματικές του δυσκολίες
  • Να βελτιώσει την ικανότητα να ανταπεξέρχεται στα καθημερινά προβλήματα της ζωής
  • Να ανακαλύψει και να αποδεκτεί άγνωστες ή μη αποδεκτές πλευρές του εαυτού του
  • Να εκφράσει σκέψεις και συναισθήματα σε ένα περιβάλλον χωρίς επικρίσεις και λογοκρισία
  • Να αναγνωρίσει και να επιδείξει ανεκτικότητα σε διαφορετικές απόψεις, στάσεις και ιδέες
  • Να κατανοήσει την αξία του, να εκτίθεται, να ρισκάρει και να ανακαλύπτει την εικόνα του προς τους άλλους μέσω νέων τρόπων επικοινωνίας και διαπροσωπικών σχέσεων.

Οι θεραπευόμενοι της ομάδας βιώνουν στο εδώ και τώρα τα συναισθήματα και τους τρόπους επικοινωνίας τους, μέσω των σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ τους  και με τους θεραπευτές. Έτσι, ο καθένας αναζητά και ανακαλύπτει νέους  και πιο λειτουργικούς τρόπους  έκφρασης και προσέγγισης του εαυτού του και των άλλων.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

  • Η θεραπευτική ομάδα ενίσχυσης και υποστήριξης  στα πλαίσια της πρωινής ζώνης του Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. θα διεξάγεται κάθε Δευτέρα μεταξύ  11:00-12:30. Την ομάδα θα συντονίζουν δύο θεραπευτές εκπαιδευμένοι στην ομαδική και οικογενειακή θεραπεία.
  • Η ομάδα απευθύνεται σε νέους με χαμηλά εισοδήματα, ανέργους και φοιτητές ηλικίας 18-30 ετών. Η επιλογή των μελών που θα απαρτίζουν την ομάδα θα γίνει μετά από 1-2 προσωπικά διερευνητικά ραντεβού, με στόχο την ενημέρωση σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας της ομάδας και την καλύτερη δυνατή αλληλεπίδραση των μελών.
  • Το κόστος της συμμετοχής ανέρχεται στα 40 ευρώ μηνιαίως για 4-5 συνεδρίες αναλόγως του μηνός. Τα διερευνητικά ραντεβού έχουν το χαρακτήρα της προπαρασκευαστικής φάσης πριν την ένταξη στην ομάδα και είναι δωρεάν.
  • Ο αριθμός των μελών της ομάδας θα κυμαίνεται από 5-10 συμμετέχοντες. Το χρονικό διάστημα λειτουργίας της ομάδας θα είναι 2 έτη.
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...