PsychologyNow Team

Θεωρητικές και βιωματικές εκπαιδευτικές ομάδες | Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας & Ανάλυσης του Χαρακτήρα

Θεωρητικές και βιωματικές εκπαιδευτικές ομάδες | Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας & Ανάλυσης του Χαρακτήρα

PsychologyNow Team

Οι θεωρητικές και βιωματικές εκπαιδευτικές ομάδες για τους εκπαιδευόμενους Ψυχοθεραπευτές και Συμβούλους Ψυχικής Υγείας ξεκινούν την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Οκτώβρη. Για περισσότερες πληροφορίες  μπορείτε να επισκεφτείτε το site της Σχολής στο kentroraix.gr


Οι ομάδες είναι κατά το ένα ήμισυ θεωρητικές και κατά το άλλο ήμισυ βιωματικές. Διεξάγονται μια φορά το μήνα και συγκεκριμένα Σάββατο, ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν εργαζόμενοι επαγγελματίες.

Στο δεύτερο έτος γίνεται εκμάθηση Τεχνικών της Ομαδικής Σωματικής Ψυχοθεραπείας. Συνοπτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 Σχέδιο ομάδας σε 4 χρόνους: Εργασία με το σώμα, τα συναισθήματα, τη σχέση μεταξύ των μελών, τη δημιουργική δραστηριότητα.

 Ασκήσεις γείωσης, ψυχοδραματικές τεχνικές, οδηγημένος οραματισμός (Desoille), χαλάρωση, ασκήσεις Gestalt, κ.α.

 Θεωρίες άλλων προσεγγίσεων για την Ομάδα (Gestalt, Foulkes, ψυχόδραμα, Συστημική προσέγγιση κ.α.)

Στο τρίτο έτος γίνεται εκμάθηση της Δυναμικής της Ομάδας και του τρόπου με τον οποίο ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει θεραπευτικά το «υλικό» που αναδύεται από την ομάδα. Συνοπτικά:

 Θεωρία της Δυναμικής της Ομάδας: Συγκρότηση, κανόνες και πλαίσιο (setting), leadership στην ομάδα, υποομάδες, μεταβίβαση και αντιμεταβίβαση, κλπ.

 Πως επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις σχέσεις που διακινούνται στην ομάδα μέσα από τα εργαλεία της Σωματικής Ψυχοθεραπείας και όχι μόνο.

Η εκπαίδευση είναι θεωρητική (3 ώρες) και βιωματική (4 ώρες) ανά ολοήμερη συνάντηση. Στο βιωματικό κομμάτι διεξάγονται δυο δίωρες ομάδες ψυχοθεραπείας που αποτελούνται από τα άτομα του δεύτερου και τρίτου έτους (μικτό τμήμα). Η οδήγηση όλης της ομάδας γίνεται κάθε φορά από δυο εκπαιδευόμενους του τρίτου έτους με την εποπτεία (και την προηγούμενη προετοιμασία των φοιτητών) του καθηγητή.

Έτσι, οι εκπαιδευόμενοι του δεύτερου έτους βιώνουν όλες τις τεχνικές και την πορεία της ομάδας, ενώ του τρίτου έτους έχουν πολλαπλές ευκαιρίες στη διάρκεια του έτους να εκπαιδευτούν στην οδήγηση μιας ψυχοθεραπευτικής ομάδας.

Στο τέταρτο έτος γίνεται εκπαίδευση στη θεωρία και στις τεχνικές της ατομικής ψυχοθεραπείας, ραϊχικής προσέγγισης σε ολοήμερες ομαδικές συναντήσεις. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος γίνεται προσομοίωση της ατομικής ψυχοθεραπείας (με έναν από τους εκπαιδευόμενους να έχει τη θέση του ψυχοθεραπευτή και έναν άλλο τη θέση του αναλυόμενου), υπό την εποπτεία του καθηγητή. Ακολουθεί συζήτηση και διδασκαλία των τεχνικών της ατομικής ψυχοθεραπείας. Αυτό το σχήμα επαναλαμβάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ομάδας, που επίσης συντελείται μια φορά το μήνα.

Έτσι, ο εκπαιδευόμενος, τελειώνοντας τις σπουδές του, έχει πρακτική εμπειρία της οδήγησης τόσο μιας ψυχοθεραπευτικής ομάδας, όσο και μιας ατομικής συνεδρίας.

Για το τμήμα των Συμβούλων Ψυχικής Υγείας προβλέπεται ένα επιπλέον θεωρητικό και βιωματικό ομαδικό μάθημα (μια Παρασκευή το μήνα). Συνοπτικά διδάσκονται τεχνικές και δεξιότητες στη Συμβουλευτική, όπως η στήριξη στη λήψη αποφάσεων, η ψυχοεκπαιδευτική καθοδήγηση στην επίλυση προβλημάτων και η ενίσχυση της επίγνωσης και της συνδιαλλαγής με τις απαιτήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος. Στη Σωματική Συμβουλευτική χρησιμοποιούνται επίσης τεχνικές όπως το grounding, η αναπνοή, η χαλάρωση, η ενεργοποίηση της σωματικής μνήμης κ.α.

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ «ΒΙΛΧΕΛΜ ΡΑΪΧ»
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΥΡΟΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (Ε.Ι.Ν.Α.)
Αθηνάς 12, Αθήνα 10551 Τηλ. 210 8812139 & 210 8812104
Fax. 211 7155232
e-mail: info@kentroraix.grwww.kentroraix.gr


 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...