PsychologyNow Team

Πιστοποιημένο Πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Κλινική Ύπνωση με εξειδίκευση στην Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία

Πιστοποιημένο Πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Κλινική Ύπνωση με εξειδίκευση στην Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία

PsychologyNow Team

Το πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαίδευσης στην Κλινική Ύπνωση – Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία του Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής είναι πιστοποιημένο σε επαγγελματικό επίπεδο (practitioner level) από το General Hypnotherapy Standards Council (GHSC).


To GHSC επιδοτείται από το βρετανικό Υπουργείο Υγείας και είναι ο επίσημος επαγγελματικός φορέας στον τομέα της Κλινικής Ύπνωσης στη  Βρετανία.

Υπεύθυνος Προγράμματος: Δρ. Ιωάννης Δόβελος

Ενάρξεις νέων τμημάτων: Αθήνα: 10 Φεβρουαρίου 2018 – Θεσσαλονίκη: 31 Μαρτίου 2018

 

Αντικείμενο εκπαίδευσης

Το πρόγραμμα παρέχει πλήρη επαγγελματική εκπαίδευση στην Κλινική Ύπνωση – με εξειδίκευση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία. Ξεκινάει με εκπαίδευση στις βασικές αρχές και τεχνικές της Κλινικής Ύπνωσης και συνεχίζεται με εκπαίδευση στις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές της Κλινικής Υπνοθεραπείας, με κύρια έμφαση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει επίσης ειδικές τεχνικές για τη θεραπεία διατροφικών διαταραχών και σωματικών προβλημάτων, καθώς επίσης και γνωστικά αντικείμενα όπως Νευροβιολογία του Συναισθήματος, Ψυχοπαθολογία και Ψυχοφαρμακολογία.

 

Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία

Το κύριο μέρος του προγράμματος αποτελείται από εξειδικευμένη εκπαίδευση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία. Ο όρος Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία αναφέρεται σε μία συγκεκριμένη βραχεία θεραπευτική προσέγγιση, μέθοδο και διαδικασία, η οποία απευθύνεται άμεσα σε όλα τα επίπεδα και υποστρώματα των νευροβιολογικών, των συγκινησιακών (θυμικών), των συναισθηματικών, αλλά και των γνωστικών και συμπεριφορικών λειτουργιών του ανθρώπου. Η Βιοθυμική δεν διαχωρίζει θεωρητικά ή πρακτικά το νευροβιολογικό από το θυμικό ή το συναισθηματικό ή ακόμη και το γνωστικό. Δεν θεωρεί απλά ότι οι λειτουργίες αυτές είναι αλληλένδετες, θεωρεί ότι στον ενήλικα είναι ένα και το αυτό σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας ή δράσης τους, περιλαμβανομένης και της εξωτερικής εκδήλωσης του συναισθήματος με τις συνακόλουθες νοητικές απεικονίσεις, σκέψεις και συμπεριφορές. Με λίγα λόγια, η Βιοθυμική βλέπει τον άνθρωπο από μια ολιστική, λειτουργική σκοπιά και όχι απλά σαν ένα σύνολο αλληλένδετων μεν, αλλά ανεξάρτητων λειτουργιών.

Η Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία αποτελεί την πιο σύγχρονη εξέλιξη των Θεραπειών του Υποσυνειδήτου (Subconscious-mind Therapies) ή Θεραπειών του Συναισθήματος (Affect or Emotion Therapies), με αναγνωρίσιμες καταβολές σε προσεγγίσεις στην κλινική ύπνωση όπως η ερικσονιακή και νεο-ερικσονιακή υπνοθεραπεία, η θεραπεία των καταστάσεων του εγώ, το συμβολόδραμα, η αναλυτική υπνοθεραπεία, η clinical affectology κ.α.. Η Βιοθυμική Θεραπεία παρέχει μια ευέλικτη δομή η οποία δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής της θεραπευτικής διαδικασίας στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε θεραπευόμενου, όπως αυτές διαμορφώνονται σε κάθε φάση κατά την εξέλιξη της θεραπείας. Η Βιοθυμική θεραπεία χρησιμοποιεί πρωτοποριακές τεχνικές οι οποίες έχουν αναπτυχθεί και τεκμηριωθεί μέσα από επισταμένη κλινική έρευνα, ιδιαίτερα όσον αφορά στην πολυεπίπεδη αποτελεσματικότητά τους. Σημαντικό στοιχείο αυτής της θεραπείας είναι και η προσαρμοσμένη χρήση κατάλληλα διαμορφωμένων μεθόδων της συμπεριφοριστικής, όπως η συστηματική απευαισθητοποίηση.

Μια σημαντική πτυχή της Βιοθυμικής προσέγγισης είναι η ψυχοεκπαίδευση, ή προετοιμασία του θεραπευόμενου σε συνειδητό επίπεδο. Βασικός στόχος της ψυχοεκπαίδευσης είναι η σταδιακή εστίαση της προσοχής (συνειδητής και ασυνείδητης) του θεραπευόμενου μέσω στοχευμένων συζητήσεων, στους εσωτερικούς μηχανισμούς οι οποίοι δημιουργούν και διατηρούν τις ανεπιθύμητες, αυτοματοποιημένες αντιδράσεις του ή τα ενοχλητικά συναισθήματα από τα οποία υποφέρει. Στοχεύει επίσης στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών οι οποίες εξασφαλίζουν τη συνεργασία του συνειδητού στη θεραπευτική διαδικασία. Ο τελικός θεραπευτικός στόχος της Βιοθυμικής Ψυχοθεραπείας είναι η βιωματική αναπλαισίωση ή επανακωδικοποίηση συγκινησιακών προδιαθέσεων σε προσυμβολικό και προλεκτικό επίπεδο. Η Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία εφαρμόζεται αποτελεσματικά στη θεραπεία όλων των ψυχοσυναισθηματικών και ψυχοφυσιολογικών διαταραχών.

 

Δομή προγράμματος

Το πρόγραμμα αποτελείται από δέκα εντατικά εκπαιδευτικά σεμινάρια σε προκαθορισμένες ημερομηνίες. Τα δύο πρώτα σεμινάρια διεξάγονται Σάββατο και Κυριακή από 10.00 έως 18.00 και τις δύο ημέρες. Τα υπόλοιπα οκτώ, εκτός από Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 18.00, περιλαμβάνουν και Παρασκευή απόγευμα από 18.00 έως 22.00.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ομαδική εποπτεία και προσωπική θεραπεία.

 

Τρόπος διδασκαλίας

H εκπαίδευση περιλαμβάνει πλήρη θεωρητική εισήγηση, παρουσίαση και επίδειξη τεχνικών από τους εισηγητές, πρακτική - βιωματική εξάσκηση στις εφαρμογές των μεθόδων και τεχνικών με συμμετοχή του εισηγητή και των σπουδαστών, παρουσίαση και ανάλυση κλινικών περιστατικών καθώς και προβολή βίντεο. Η βιωματική εκπαίδευση περιλαμβάνει την προσομοίωση συνεδριών ανάμεσα στους σπουδαστές σε χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο για διεξαγωγή συνεδριών. Οι προσομοιώσεις παρακολουθούνται, με την πλήρη συναίνεση των σπουδαστών, από το υπόλοιπο τμήμα και τον συντονιστή του μαθήματος μέσα από μονόδρομο καθρέφτη. Για κάθε θεματική ενότητα παρέχονται εκτενείς, αναλυτικές σημειώσεις και προτεινόμενη βιβλιογραφία. Οι σπουδαστές μας συνδέονται με τον προσωπικό τους κωδικό στην ειδικά διαμορφωμένη, ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κέντρου μας προκειμένου να μελετήσουν το υλικό του τμήματός τους, να ενημερωθούν για το πρόγραμμα ή για τις υποχρεώσεις τους, καθώς και για να επικοινωνήσουν άμεσα με το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό του Κέντρου. 

 

Πιστοποίηση

Στους αποφοίτους του προγράμματος απονέμεται το Δίπλωμα Ανώτερης Πρακτικής στην Κλινική Ύπνωση – Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία (Advanced Practitioner Diploma in Clinical Hypnotherapy and Biothymic Psychotherapy): του Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας &  Συμβουλευτικής (αναγνωρισμένο και πιστοποιημένο από το GHSC), καθώς και το βρετανικό δίπλωμα Advanced Qualification in Hypnotherapy Practice του GHSC.  Οι απόφοιτοι του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να γίνουν τακτικά μέλη του GHSC και να συμπεριληφθούν στο Επαγγελματικό Μητρώο Κλινικών Υπνοθεραπευτών (General Hypnotherapy Register). Οι απόφοιτοι του προγράμματος έχουν επίσης τη δυνατότητα να λάβουν πιστοποίηση και να περιληφθούν στο Επαγγελματικό Μητρώο του Complementary & Natural HealthCare Council (CNHC). Το CNHC έχει ορισθεί από τη βρετανική κυβέρνηση ως ο ρυθμιστικός φορέας ο οποίος μέσω πιστοποίησης εξασφαλίζει σε εθνικό επίπεδο τις υψηλές προδιαγραφές των επαγγελματιών σε δεκατέσσερις ειδικότητες / επαγγέλματα υγείας, μεταξύ των οποίων και η Κλινική Υπνοθεραπεία.

 

Διάρκεια Προγράμματος

Ένα έτος (208 ώρες).

 

Προϋποθέσεις εγγραφής

Στο πρόγραμμα γίνονται αποκλειστικά δεκτοί ειδικοί ψυχικής υγείας, όπως ψυχολόγοι, ψυχίατροι, ειδικευόμενοι ψυχίατροι, κοινωνικοί  λειτουργοί, ψυχιατρικοί νοσηλευτές με ειδική εκπαίδευση, πιστοποιημένοι σύμβουλοι ψυχικής υγείας, καθώς επίσης και τελειόφοιτοι φοιτητές των παραπάνω κλάδων. 

 

Δίδακτρα

Ιδιώτες - 1900 ευρώ

Φοιτητές/ Άνεργοι/ Εφάπαξ πληρωμή - 1700 ευρώ

Η καταβολή του κόστους συμμετοχής γίνεται εφάπαξ ή σε 10 μηνιαίες δόσεις σε τραπεζικό λογαριασμό ή με χρέωση πιστωτικής κάρτας. Στο ποσόν περιλαμβάνονται επίσης ορισμένα βασικά βιβλία και εκτενείς σημειώσεις των μαθημάτων σε ηλεκτρονική μορφή.

Δεν υπάρχει πρόσθετη χρέωση για την εξέταση της αίτησης και την εγγραφή στο τμήμα.

Επί πλέον χρεώσεις:

Προσωπική Θεραπεία (υποχρεωτική): 40 Ευρώ η συνεδρία

Ατομική Εποπτεία (προαιρετική): 35 Ευρώ η συνεδρία

Ομαδική Εποπτεία: Περιλαμβάνεται στα δίδακτρα κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Χρέωση 20 Ευρώ η τετράωρη συνάντηση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος

Για την ενδεικτική ύλη εκπαίδευσης πατήστε εδώ

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...