PsychologyNow Team

Διήμερο Σεμινάριο-Εργαστήριο με θέμα: «Το Πένθος στην Ψυχοθεραπεία»

Διήμερο Σεμινάριο-Εργαστήριο με θέμα: «Το Πένθος στην Ψυχοθεραπεία»

PsychologyNow Team

Το Ψυχολογικό Κέντρο Χανίων-Κέντρο Δια Βίου Μάθησης σε συνεργασία με την Καθηγήτρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Leiden της Ολλανδίας οργανώνουν ένα διήμερο Σεμινάριο-Εργαστήριο με θέμα: «Το Πένθος στην Ψυχοθεραπεία».


Το Σεμινάριο-Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Μαρτίου 2017 και θα έχει διάρκεια 16 ωρών (Σάββατο 18/03: 10:00 π.μ. – 18:00 π.μ. & Κυριακή 19 Μαρτίου: 10:00 π.μ. – 18:00 π.μ.).

Σκοπός του σεμιναρίου-εργαστηρίου είναι να επιμορφώσει ειδικούς ψυχικής υγείας στην αποτελεσματική θεραπεία των ατόμων που υποφέρουν από (έντονο) πένθος και/ή είναι προσκολλημένοι στο πένθος.

Στο σεμινάριο-εργαστήριο, θα δοθεί έμφαση σε πρακτικά ζητήματα και σε ασκήσεις που μπορεί ένας θεραπευτής να χρησιμοποιήσει, προκειμένου να βοηθήσει τη διαδικασία του πένθους να ακολουθήσει τη φυσική της πορεία.

Περιεχόμενο του σεμιναρίου:

Οι απώλειες που μπορεί να οδηγήσουν σε διαδικασία πένθους είναι, για παράδειγμα: απώλεια λόγω θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου, απώλεια λόγω χωρισμού, απώλεια της υγείας/ζωής του ατόμου, απώλεια της προσωπικότητας του ατόμου, απώλεια μελλοντικών σχεδίων / προοπτικών, απώλεια ασφάλειας/προστασίας. Οι απώλειες συμβαίνουν σε κάθε ηλικία και όσο περισσότερο έντονες, πρώιμες και καταστροφικές είναι, τόσο πιο περίπλοκο το πένθος και η προσκόλληση σε αυτό.

Η Ματθαία Σπαθαράκη έχει υιοθετήσει θεραπευτικά την οπτική ότι η διαδικασία του πένθους είναι μια διαδικασία που μπορεί να καθοδηγήσει το θεραπευόμενο να μάθει να σχετίζεται με ό,τι έχασε (άνθρωπο/αντικείμενο απώλειας) σε ένα διαφορετικό επίπεδο, μέσα από μία εσωτερική σχέση. Η σχέση αυτή, από συνηθισμένη και απτή, μετασχηματίζεται σε μία σχέση άλλης μορφής, εσωτερικής. Ο τρόπος που ο θεραπευόμενος σχετίζεται και δένεται με τους ανθρώπους γενικά, αλλά και ειδικά με το άτομο/αντικείμενο της απώλειας, παίζει σημαντικό ρόλο στα προβλήματα που μπορεί να συναντήσει στη διαδικασία του πένθους. Την ίδια στιγμή, ο τρόπος του «σχετίζεσθαι» μπορεί να αποτελέσει και μία πολύ σημαντική πηγή στρατηγικών για να ανταπεξέλθει κανείς στην μεταβατική διαδικασία του πένθους.

Όταν κάποιος υποφέρει λόγω απώλειας ενός κομματιού του δικού του εαυτού (λόγω ασθένειας, επικείμενου θανάτου, ψυχικής ασθένειας), τότε η διαδικασία του πένθους αφορά στον αποχαιρετισμού του εαυτού που φεύγει αλλά και στον επαναπροσδιορισμό του εαυτού που συνεχίζει να υπαρχει και αλλάζει.

Τι θα κάνουμε στο σεμινάριο:

  • Ανασκόπηση κάποιων θεωρητικών προσεγγίσεων σχετικά με την απώλεια / Απώλεια και δεσμός / Πηγαίνοτας μπρος - πίσω στα στάδια του πένθους

  • Τι μπορούμε να κάνουμε σε πρακτικό επίπεδο για τους θεραπευόμενούς μας (ποιες ασκήσεις / τεχνικές) ανά τα διάφορα στάδια του πένθους

  • Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα άτομα με τραυματική/επαναλαμβανόμενη/πολλαπλή απώλεια;

  • Διαγενεακά σχήματα πένθους: γενιές της (Αγάπης και της) Απώλειας

  • Πώς να βοηθήσουμε τους θεραπευόμενους να αναπτύξουν το δικό τους προσωπικό μονοπάτι πένθους

  • Όταν το πένθος πρέπει να γίνει σιωπηλά: Ο ρόλος της υποστήριξης και της απουσίας υποστήριξης

  • Ο ρόλος του αυτόπτη μάρτυρα (θεραπευτή): ουσιαστική ακρόαση, ιστορίες και ασκήσεις

  • Βοηθητικές συμβουλές για τη διαδικασία του αποχαιρετισμού αλλά και για το καλωσόρισμα της νέας, εσωτερικής σχέσης με το αντικείμενο της απώλειας

Λοιπές Πληροφορίες

Εισηγήτρια
Δρ. Ματθαία Σπαθαράκη
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Leiden της Ολλανδίας

Η γλώσσα διεξαγωγής του σεμιναρίου θα είναι η Ελληνική. 

Το Σεμινάριο-Εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα που εργάζονται στο χώρο της Ψυχικής Υγείας.

Στο τέλος του Σεμιναρίου θα δοθεί Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Επιμόρφωσης από το Moving Balance του Leiden και το Ψυχολογικό Κέντρο Χανίων, καθώς και 16 ώρες προσωπικής ανάπτυξης (για τους σπουδαστές του ΨΚΧ). 

Κόστος Σεμιναρίου: 300Ευρώ (για εγγραφή ως τις 31/01/2017*)

340 Ευρώ (για εγγραφή από 01/02/2017)

Δυνατότητα δύο δόσεων (Καταβολή 50% ως 23/12/17 & το υπόλοιπο ποσό ως τις 31/01/2017)

Διεξαγωγή Σεμιναρίου-Εργαστηρίου:

Ψυχολογικό Κέντρο Χανίων, Μεταξάκη Μελετίου 11-13

Τηλ. Επικοινωνίας: 28210-70830 (Καθημερινά 11:00-15:00)

Πληροφορίες: κ. Ξεκαρδάκη Χρυσούλα

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...