PsychologyNow Team

Ἀλυπίας Τέχνη - Εκπαίδευση στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία (Συστημική, Υπαρξιακή, Πολιτισμική)

Ἀλυπίας Τέχνη - Εκπαίδευση στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία (Συστημική, Υπαρξιακή, Πολιτισμική)

PsychologyNow Team

Το Πρώτο Πλήρες Πρόγραμμα Ψυχοθεραπείας σε Πανεπιστημιακό Επίπεδο στην Ελλάδα.


KEDIBIM keim

Το Τετραετές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ἀλυπίας Τέχνη - Εκπαίδευση στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία» (240 ECTS) αρθρώνεται σε τέσσερεις αυτόνομους ετήσιους κύκλους (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ & ΙV), 610 ωρών και 60 ECTS ο καθένας. Οργανώνεται από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αντικείμενό του είναι η εκπαίδευση και εξειδίκευση στη «Συνθετική Ψυχοθεραπεία».

Η εκπαίδευση υπερκαλύπτει τα κριτήρια των Ελληνικών και Διεθνών Εταιρειών Ψυχοθεραπείας και με την ολοκλήρωση των τριών πρώτων κύκλων (Ι, ΙΙ και ΙΙΙ), οι απόφοιτοι αποκτούν επάρκεια για άσκηση Συνθετικής Συμβουλευτικής στο χώρο της ψυχικής υγείας, ενώ με την ολοκλήρωση και του ΙV κύκλου αποκτούν επάρκεια για άσκηση Συνθετικής Ψυχοθεραπείας.

Η Συνθετική Προσέγγιση συνδυάζει περισσότερες της μίας προσεγγίσεις και αναδύθηκε από ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν το συγκριτικό της πλεονέκτημα σε σχέση με τις μεμονωμένες προσεγγίσεις. Στο παρόν πρόγραμμα, παράλληλα με την ολοκληρωμένη εκπαίδευση στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία, δίνεται έμφαση στη σύνθεση και στη σε βάθος κατανόηση τριών σημαντικών Ψυχοθεραπευτικών Προσεγγίσεων:

α) Συστημική, β) Υπαρξιακή, γ) Πολιτισμική-Πολυπολιτισμική.

Δευτερευόντως δίνεται έμφαση στις Ψυχοδυναμικές και Γνωστικο-συμπεριφορικές Προσεγγίσεις, με στόχο την καλλιέργεια της ψυχολογικής σκέψης και της σφαιρικής/συνθετικής κατανόησης του ανθρώπινου ψυχισμού.

Το πρόγραμμα είναι μοριοδοτούμενο και η εκπαίδευση γίνεται σε θεωρητικό, εργαστηριακό, βιωματικό, πρακτικό και ερευνητικό επίπεδο.

Ιστοσελίδα Προγράμματος: alypias-tehni.ll-learning.uth.gr

E-mail: alypias-tehni@uth.gr & learning@uth.gr

Γραμματεία: 24210–06366 (9:00–15:00), 6945330772 (12:00–17:00).

Διεύθυνση: Γιαννιτσών & Λαχανά, Παλαιά, Συγκρότημα Τσαλαπάτα, Τ.Κ.: 38334, Βόλος

ΣΚΟΠΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στοχεύει, μέσα από ένα οργανωμένο περιβάλλον μάθησης και εκπαίδευσης, να οδηγήσει τους εκπαιδευόμενους στην βαθμιαία απόκτηση νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων, ώστε να αναπτύξουν σταδιακά τη ψυχολογική τους σκέψη και την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται ολοκληρωμένα τον ανθρώπινο ψυχισμό και να κατανοούν τη φιλοσοφία της Συνθετικής Ψυχοθεραπευτικής Προσέγγισης στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών δυσκολιών και προβλημάτων. Συγκεκριμένα αποσκοπεί:

  • Στην κατανόηση της σημασίας της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας και στην εμβάθυνση και εξοικείωση με τη φιλοσοφία της Συνθετικής Ψυχοθεραπείας,
  • Πρωτίστως, στην απόκτηση γνώσεων σχετικά με τη θεωρία και τις τεχνικές της Συνθετικής Προσέγγισης στην Ψυχοθεραπεία, δίνοντας έμφαση σε τρεις σημαντικές Ψυχοθεραπευτικές Προσεγγίσεις, την Υπαρξιακή, τη Συστημική και την Πολιτισμική/Πολυπολιτισμική, καθώς και στη σύνθεσή τους στην κλινική πράξη,
  • Δευτερευόντως, στην κατανόηση της θεωρίας και του τρόπου σκέψης των Ψυχοδυναμικών και Γνωστικο-συμπεριφορικών Προσεγγίσεων με στόχο την καλλιέργεια της ψυχολογικής σκέψης και της όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένης και σφαιρικής κατανόησης του ανθρώπινου ψυχισμού,
  • Στην κατανόηση των απαραίτητων δεξιοτήτων για την εφαρμογή των ψυχοθεραπευτικών μεθόδων και τεχνικών της Συνθετικής Προσέγγισης,
  • Στην ανάπτυξη της αυτογνωσίας και των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευόμενων,
  • Στην ευαισθητοποίηση σε θέματα δεοντολογίας σε σχέση με την ψυχοθεραπευτική πράξη,
  • Στην ανάπτυξη της ικανότητας, των δεξιοτήτων και των τεχνικών που απαιτούνται για παροχή ψυχοθεραπευτικής βοήθειας σε άτομα που παρουσιάζουν ψυχολογικές δυσκολίες και προβλήματα.

Οι παραπάνω επιμέρους σκοποί προσεγγίζονται σε ένα πρώτο επίπεδο στον «κύκλο Ι». Σταδιακά επιτυγχάνονται πλήρως με την ολοκλήρωση και των τριών επόμενων ετήσιων κύκλων ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV.

Διάρκεια - Σημαντικές ημερομηνίες

Χρονική Διάρκεια:
Ο κάθε ένας από τους τέσσερις ετήσιους κύκλους του Προγράμματος έχει διάρκεια 12 μήνες (ένα ακαδημαϊκό έτος).

Ημερομηνία Έναρξης Προγράμματος:
Οκτώβριος 2023

Ημερομηνία Λήξης Εγγραφών:
Σεπ 20, 2023

ΔΟΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ekpaid ALYPIAS TEXNH article 2Πρόκειται για ένα απαιτητικό τετραετές πρόγραμμα που στοχεύει στην σταδιακή εκπαίδευση στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία. Ο κάθε ετήσιος κύκλος είναι διάρκειας 12 μηνών (ένα ακαδημαϊκό έτος) και σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει περί τις 10 διδακτικές ενότητες, συνολικού φόρτου εργασίας 1500 περίπου ωρών, που αντιστοιχούν σε 60 πιστωτικές μονάδες ECTS. Η εκπαίδευση είναι εντατική, γίνεται με τη μεικτή μέθοδο και περιλαμβάνει εξ αποστάσεως και κυρίως δια ζώσης μαθήματα και σεμινάρια, που γίνονται ανά 15-20 ημέρες: Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο πρωί και απόγευμα και ορισμένες φορές Κυριακή πρωί. Με την ολοκλήρωση των τεσσάρων κύκλων (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV) του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι συμπληρώνουν περί τις 2000 ώρες εκπαίδευσης:

 

Θεωρητικά & Εργαστηριακά Μαθήματα
800-1000 ώρες

Κλινική Άσκηση
700 ώρες

Εποπτεία Κλινικής Άσκησης
200 ώρες

Προσωπική Ανάπτυξη/ Ατομική & Ομαδική Θεραπεία
250 ώρες

Προκειμένου να επιτευχθεί η σταδιακή εκπαίδευση στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία, η εκπαίδευση γίνεται ταυτόχρονα σε πέντε επίπεδα:

  • Θεωρητικό επίπεδο: 15 Θεωρητικά μαθήματα«Ψυχοθεραπευτικών Προσεγγίσεων»,
  • Εργαστηριακό επίπεδο: 8 Εργαστηριακά μαθήματα«Ψυχοθεραπευτικών Τεχνικών» και σειρά σεμιναρίων «Ψυχοθεραπείας»,
  • Βιωματικό επίπεδο: 250 ώρες προσωπικής ανάπτυξης μέσω«Ατομικής και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας»,
  • Πρακτικό επίπεδο: 700 ώρες άσκησης στην εφαρμογή της ψυχοθεραπείας μέσω «Κλινικής Άσκησης» με 200 ώρες «Ατομικής και Ομαδικής Εποπτείας»,
  • Ερευνητικό επίπεδο:Τελική Εργασία Ολοκλήρωσης Σπουδών.

Μαθήματα/διδακτικές ενότητες τετραετούς εκπαίδευσης:

  • Ψυχοθεραπευτικές Προσεγγίσεις & Θεωρίες Προσωπικότητας
  • Συνθετική Ψυχοθεραπεία Ι, ΙΙ, ΙΙΙ
  • Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία Ι, ΙΙ, ΙΙΙ
  • Συστημική Ψυχοθεραπεία Ι, ΙΙ, ΙΙΙ
  • Πολιτισμική/ Πολυπολιτισμική Ψυχοθεραπείας Ι, ΙΙ, ΙΙΙ
  • Ομαδική Ψυχοθεραπεία
  • Συνθετική Προσέγγιση της Θεωρίας Σχημάτων
  • Εργαστήριο I, ΙΙΙ: Στάση & Φιλοσοφία Ζωής του Ψυχοθεραπευτή Συνθετικής Προσέγγισης
  • Εργαστήριο ΙΙ, ΙV, V: Ψυχοθεραπευτικές Τεχνικές Συνθετικής Προσέγγισης
  • Εργαστήριο VI: Ψυχοπαθολογία & Συνθετική Ψυχοθεραπεία
  • Εργαστήριο VII: Τεχνικές Συστημικής Ψυχοθεραπείας
  • Εργαστήριο VIIΙ: Συνθετική Προσέγγιση στην Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία
  • Κλινική Άσκηση Ι, ΙΙ, ΙΙΙ: Προπαρασκευαστική
  • Κλινική Άσκηση IV, V: Στο Πεδίο
  • Εποπτεία Κλινικής Άσκησης Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV, V
  • Προσωπική Ανάπτυξη Ι – Ατομική Ψυχοθεραπεία
  • Προσωπική Ανάπτυξη ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV – Ομαδική Ψυχοθεραπεία
  • Σεμινάρια Ι, II, III, IV
  • Τελική Εργασία Ολοκλήρωσης Σπουδών

Ο τόπος διεξαγωγής των δια ζώσης μαθημάτων είναι η Αθήνα, όπου χρησιμοποιούνται οι εξαιρετικοί και κατάλληλα εξοπλισμένοι χώροι του «Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών» στην περιοχή της «Πλάκας» στο κέντρο της Αθήνας.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το Πρόγραμμα απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς και επαγγελματίες στο χώρο της υγείας και ειδικότερα της ψυχικής υγείας και υπό προϋποθέσεις και σε αποφοίτους άλλων Ανθρωπιστικών Επιστημών (π.χ. εκπαιδευτικούς, κοινωνιολόγους) που εργάζονται με άτομα ή ομάδες και ο επαγγελματικός τους ρόλος ενέχει μια συμβουλευτική ή/και ψυχοθεραπευτική διάσταση.

Κριτήρια Επιλεξιμότητας

  • Ηλικία εισαγωγής είναι το 23 έτος κατ’ ελάχιστο,
  • Ύπαρξη πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (AEI, TEI, Κολλέγια) της ημεδαπής ή της αλλοδαπής,
  • Γνώση της αγγλικής γλώσσας επιπέδου Β2 τουλάχιστον.

Προαπαιτούμενα

  • Γνώσεις ψυχολογίας στις βασικές σπουδές,
  • Βασικές γνώσεις Η/Υ και χρήσης του διαδικτύου.
  • Πρόσβαση στο διαδίκτυο
  • Κατοχή προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail)

Διαδικασία Επιλογής Εισακτέων

Η επιλογή των εισακτέων γίνεται με σύστημα μοριοδότησης σε συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν: α) τα ειδικά προσόντα των υποψηφίων με βάση το βιογραφικό τους (60 μόρια) και β) την απόδοσή τους στην προφορική συνέντευξη (40 μόρια). Η εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση και προσωπική δουλειά με κάθε άτομο ξεχωριστά, γεγονός που δεν επιτρέπει μεγάλο αριθμό εκπαιδευόμενων. Η επιλογή των εισακτέων γίνεται με τη μελέτη του βιογραφικού/φακέλου τους, καθώς και με προφορική συνέντευξη. Σε περίπτωση ισοβαθμίας τηρείται σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης υποψηφιότητας.

ekpaid ALYPIAS TEXNH article 1

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η εκπαίδευση που προσφέρει το Πρόγραμμα εναρμονίζεται και υπερκαλύπτει τα κριτήρια/στάνταρντ των Ελληνικών και Διεθνών Εταιρειών Ψυχοθεραπείας και με την ολοκλήρωση των τριών πρώτων κύκλων (Ι, ΙΙ και ΙΙΙ), οι απόφοιτοι αποκτούν επάρκεια για άσκηση Συνθετικής Συμβουλευτικής στο χώρο της ψυχικής υγείας, ενώ με την ολοκλήρωση και του ΙV κύκλου αποκτούν επάρκεια για άσκηση Συνθετικής Ψυχοθεραπείας. Με την ολοκλήρωση της τετραετούς ή της τριετούς εκπαίδευσής τους οι απόφοιτοι μπορούν να γίνουν τακτικά μέλη των Ελληνικών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Εταιρειών Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής και ειδικότερα Συνθετικής Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής

Το Πρόγραμμα Σπουδών του Εκπαιδευτικού Προγράμματος, μετά από εξέταση, έχει συμπεριληφθεί μεταξύ των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία της «Society for the Exploration of Psychotherapy Integration» (SEPI) και πρόκειται να αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Εταιρείας.

Το Κέντρο Επιμόρφωσης & Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαθέτει πιστοποίηση ISO 9001:2015 και αξιολογείται από την «Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας» (ΜΟ.ΔΙ.Π.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ η εξωτερική αξιολόγηση και η πιστοποίηση της ποιότητας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, πραγματοποιείται από την «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης» (ΕΘ.Α.Α.Ε.), όπως γίνεται και για τα Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Οι απόφοιτοι/ες του Προγράμματος Συνθετικής Ψυχοθεραπείας μπορούν να εργαστούν ως Ψυχοθεραπευτές και Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας Συνθετικής Προσέγγισης. Συγκεκριμένα, πέρα από τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν από το βασικό τους πτυχίο, οι απόφοιτοι μπορούν να εγγραφούν άμεσα στις αντίστοιχες ελληνικές Εταιρείες και μέσω του Εμπορικού Επιμελητηρίου, να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος στην εφορία.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Τα ετήσια δίδακτρα του προγράμματος ανέρχονται περίπου στο ποσό των 2300 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται:

  • Μαθήματα, Εργαστήρια, Σεμινάρια, Κλινική Άσκηση,
  • Ομαδική Εποπτεία Κλινικής Άσκησης (Προπαρασκευαστική και Πεδίου),
  • Ατομική Εποπτεία Προπαρασκευαστικής Κλινικής Άσκησης (συνεδρίες προσομοίωσης 1ου, 2ου και 3ου έτους),
  • Πρόσβαση στην έντυπη και ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (online),
  • Πρόσβαση στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του "Αλυπίας-Τέχνη" με εξειδικευμένα βιβλία, ψυχομετρικά εργαλεία, εκπαιδευτικά βίντεο και βιντεοσκοπημένες ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες,
  • Εκπαιδευτικό Υλικό που δίνουν οι καθηγητές, εφόσον αυτό μπορεί να αναπαραχθεί ηλεκτρονικά ή έντυπα,
  • Παροχή προσωπικού e-mail Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
  • Παροχή Microsoft Office 365,
  • Παροχή 1 Terabyte στο OneDrive του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
  • Πρόσβαση στο λογισμικό λογοκλοπής «Turnitin» και στην εκπαιδευτική πλατφόρμα «Moodle».

Επιπλέον, οι εκπαιδευόμενοι επιβαρύνονται με το κόστος της προσωπικής τους ψυχοθεραπείας και της ατομικής εποπτείας της Κλινικής τους Άσκησης στο Πεδίο, που μπορεί να γίνει:

  1. Είτε με ψυχοθεραπευτή της επιλογής τους, οπότε το Πρόγραμμα δεν εμπλέκεται στο ύψος της αμοιβής και στον τρόπο καταβολής της,
  1. Είτε με ψυχοθεραπευτή/συνεργάτη του Προγράμματος με συγκεκριμένο χαμηλό ύψος αμοιβής, που καταβάλλεται απευθείας στον ίδιο.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...