Super User

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης ΚΨΕΑ 2015-16

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης ΚΨΕΑ 2015-16

Ινστιτούτο του Φροϋδικού Πεδίου - Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών της Αθήνας ΛΑΚΑΝΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

 

 

Διδάσκουν: Δ. Βεργέτης, Ντ. Περτέση, Βλ. Σκολίδης

Γ. Φουντουλάκη, Μ. Φραγκιαδάκη

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016

 

«…Η κλινική δεν είναι μια επιστήμη, δηλαδή μια γνώση που αποδεικνύεται˙ είναι μια εμπειρική γνώση, αδιαχώριστη από την ιστορία των ιδεών. Διδάσκοντάς την, αναπληρώνουμε τα ελαττώματα μιας ψυχιατρικής, η οποία, από τότε που προόδευσε η χημεία, έχει συχνά την τάση να παραμελεί τους θησαυρούς της κλασικής εποχής…»  

Jacques-Alain Miller, 15.8.88

 

Η ψυχανάλυση, ένα από τα αδύνατα επαγγέλματα, όπως έλεγε ο Φρόυντ, γνώρισε νέα άνθιση και ευρύτερη εξάπλωση χάρη στην ανανεωτική επίδραση της διδασκαλίας του Λακάν. Κατά τη διάρκεια πολλών ετών, από το 1953 έως το 1981, τα Σεμινάριά του διαμόρφωσαν γενιές ψυχαναλυτών, ψυχιάτρων, ψυχολόγων, φιλοσόφων, παιδαγωγών, κτλ. Η προσφορά του Γάλλου ψυχαναλυτή είναι πλέον χαραγμένη για πάντα δίπλα σ’ εκείνη του ιδρυτή της ψυχανάλυσης, κτήμα ες αεί.

 

Το πρόγραμμα του Κέντρου Ψυχαναλυτικών Ερευνών εμπνέεται από το έργο της Section clinique, της κλινικής διδασκαλίας η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 στο Τμήμα Ψυχανάλυσης που ίδρυσε ο Ζακ Λακάν στο Πανεπιστήμιο Παρίσι VIII. Παρακολουθεί επίσης, στενά, τη διδακτική δραστηριότητα που συνεχίζει σήμερα ο Ζακ-ΑλαίνΜιλλέρ, κύριος σχολιαστής του λακανικού προσανατολισμού και διευθυντής του εν λόγω Τμήματος. Εντάσσεται, γενικότερα, στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που στεγάζονται στο «Φροϋδικό Πεδίο».

 

Το πρόγραμμα ψυχαναλυτικής εκπαίδευσης περιλαμβάνει θεωρητική και κλινική διδασκαλία. Τα θεωρητικά σεμινάρια αναφέρονται στη φροϋδική παρακαταθήκη, αλλά κυρίως αναπτύσσουν τις διάφορες εννοιολογικές κατηγορίες και αρθρώσεις που συγκροτούν τον λακανικό προσανατολισμό. Η κλινική διδασκαλία φέρνει σε επαφή τους σπουδαστές με το πραγματικό της κλινικής πρακτικής, εξοικειώνοντάς τους με κλινικές περιπτώσεις από τη νοσοκομειακή ή την ιδιωτική πρακτική και βοηθώντας τους να αναγνωρίζουν την υποκειμενική λογική της κάθε περίπτωσης, δηλαδή τον ιδιαίτερο τρόπο συνάρθρωσης του συμβολικού, του πραγματικού και του φαντασιακού. Η συμμετοχή στην Κλινική Ομάδα επιτρέπει στους νέους κλινικούς που έχουν εγκαθιδρυμένη σχέση με τη λακανική ψυχανάλυση να συνομιλήσουν σχετικά με την καθοδήγηση της θεραπείας. 

 

Ι.  ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Α) Θέμα: Το ασυνείδητο από τον Φρόυντ στον Λακάν.

Υπεύθυνη: Μαρίνα Φραγκιαδάκη

 

Το ασυνείδητο αποτελεί μια θεμελιακή έννοια της ψυχαναλυτικής θεωρίας που εισήγαγε ο Φρόυντ ως «μια υπόθεση θεμιτή και απαραίτητη» της ύπαρξης μιας ψυχικής διάστασης, η οποία ξεφεύγει από τη συνείδηση και την αυταπάτη ελέγχου των επιθυμιών και των ενορμήσεων. Μέσα από την αυτοανάλυση του, αλλά και την κλινική του εμπειρία, θεωρητικοποίησε την αποκρυπτογράφηση του ασυνειδήτου μέσω των διαφόρων μορφωμάτων του (παραδρομή, παραπραξία, όνειρα, ευφυολόγημα, συμπτώματα), καθιστώντας αυτή την αποκρυπτογράφηση απαραίτητη διαδικασία για την ψυχαναλυτική διαδικασία.

 

Ο Λακάν ανέδειξε τη φροϋδική διάσταση του ασυνειδήτου δομημένου σαν γλώσσα, δηλαδή δομημένου στον τόπο του Άλλου, υπογραμμίζοντας τη πρωτοκαθεδρία του σημαίνοντος. Με τη μεταγενέστερη θεωρητικοποίηση του κύριου σημαίνοντος προσέγγισε τον λόγο του ασυνειδήτου ως λόγο του Κυρίου. Ο Ζακ-ΑλένΜιλέρ, με τη σειρά του, ανέδειξε το λακανικόπραγματικό ασυνείδητο που συνδέεται με τη διάσταση του γράμματος, σε αντιπαράθεση προς το μεταβιβαστικό ασυνείδητο.

 

Το παρόν σεμινάριο, για το ασυνείδητο από τον Φρόυντ στον Λακάν, στοχεύει να επικαιροποιήσει αυτή τη θεμελιακή για την ψυχανάλυση έννοια και να επιχειρήσει να αναδείξει, μέσω της εξέλιξης της, τις επιπτώσεις στην κατεύθυνση της ψυχαναλυτικής θεραπείας στην εποχή μας.

 

Πρώτη συνάντηση: Πέμπτη 22 Οκτωβρίου. Ώρα 21:00.

 

Β) Θέμα: Από τη συμβολική ερμηνεία στο διφορούμενο.

Υπεύθυνη: Ντόρα Περτέση

 

Ο Φρόυντ ερμήνευε το απωθημένο υλικό του ασυνειδήτου, ό,τι είχε να κάνει με την ευχή και την επιθυμία, υπενθυμίζοντας ότι το ασυνείδητο δεν είναι η επιθυμία καθεαυτή. Ενδιαφερόταν λοιπόν για το νόημα μιας παράστασης και ερμήνευε είτε συμβολικά είτε σύμφωνα με τον ήχο μιας λέξης. 

 

Ο Λακάν με τη σειρά του υπογράμμισε το συμβολικό καθεστώς της ερμηνείας ως πρωταρχική της ιδιότητα, αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Υποκειμενική ανατροπή,  αντήχηση, υπαινιγμός, τομή, αίνιγμα, παράθεμα, στίξη, διφορούμενο, βραχεία συνεδρία, ευφυολόγημα, ιδού ορισμένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ερμηνείας και κατ’ επέκταση της ψυχαναλυτικής πράξης. 

 

Πότε ερμηνεύουμε; Τι ερμηνεύουμε; Πώς ερμηνεύουμε; Τι επιλέγουμε προς ερμηνεία από το κείμενο του ελεύθερου συνειρμού του αναλυόμενου; Τι ακούμε; Τι διαβάζουμε; Τι αποκωδικοποιούμε; Τι αποκρυπτογραφούμε;

 

Ερμηνεύουμε τα κύρια σημαίνοντα που αφορούν τις συντεταγμένες του υποκειμένου.Ερμηνεύουμε τις άκρες της ενόρμησης, το αίτιο της επιθυμίας, την επιθυμία κατά γράμμα. Δεν ερμηνεύουμε την απόλαυση.

 

Το Σεμινάριο θα γίνεται δύο φορές κάθε μήνα, την πρώτη και την τρίτη Τετάρτη, εκτός του Ιανουαρίου που θα γίνει δεύτερη και τρίτη Τετάρτη. Έναρξη: Τετάρτη 4 Νοεμβρίου. Ώρα: 21:00-22:45. Επόμενες ημερομηνίες: 18 Νοεμβρίου, 2 και 16 Δεκεμβρίου, 12 και 19 Ιανουαρίου 2016, 2 και 17 Φεβρουαρίου. 

 

Γ) Θέμα: Από το υποκείμενο στο ομιλ-όν. Μετεξέλιξη της λακανικής προσέγγισης του σώματος.

Υπεύθυνος: Βλάσης Σκολίδης

 

Η φαντασιακή συνεκτικότητα του σώματος μέσα από το «στάδιο του καθρέφτη» αποτελεί πλέον μια κλασική ψυχαναλυτική θέση. Δεν αποτελεί ωστόσο την τελευταία λέξη του Λακάν επί του θέματος. Οι διαδοχικές επαναπροσεγγίσεις της έννοιας της απόλαυσης, τις οποίες έχει αναδείξει με αξιοθαύμαστο τρόπο ο Ζακ-Αλέν Μιλέρ, απομάκρυναν βαθμιαία τη λακανική διδασκαλία από το υποκείμενο ως συμβολικό μόρφωμα και την έστρεψαν προς μια πιο σύνθετη διάσταση της υποκειμενικότητας. Η έννοια του ομιλ-όντος (leparlêtre) συμπυκνώνει την επικέντρωση του τελευταίου Λακάν στο υποκείμενο ως απάντηση του πραγματικού. Θα εξετάσουμε τους χαρακτηριστικούς σταθμούς αυτής της πορείας και την ανανεωμένη προσέγγιση που απορρέει σε ό,τι αφορά το σώμα.

 

Πρώτη συνάντηση: Πέμπτη 12 Νοεμβρίου. Ώρα 21:00-22:45.

 

Δ) Θέμα: Από τις κλασικές στις σύγχρονες «κοινότοπες ψυχώσεις». Διαγνωστικά κριτήρια.

Υπεύθυνος: Δημήτρις Βεργέτης

 

Η συμπτωματολογία των σύγχρονων  ψυχώσεων και το προφίλ του ψυχωτικού υποκειμένου έχουν υποστεί δραστικές μεταμορφώσεις την εποχή που «ο Άλλος δεν υπάρχει». Δεν είναι πλέον αναγώγιμες στα πρότυπα της σχιζοφρένειας και της παράνοιας. Αυτές τις μεταμορφώσεις επιχειρεί να αποτυπώσει η κλινική έννοια των κοινότοπων ψυχώσεων (psychoses ordinaires), που θα συνεξετάσουμε σε αντιπαραβολή με την κλινική των κλασικών ψυχώσεων, δίνοντας έμφαση στα διαγνωστικά κριτήρια, αναγκαία για την ανίχνευση νέων ψυχωτικών συμπτωμάτων, ανεντόπιστων υπό το κλασικό διαγνωστικό πρίσμα  της ψυχιατρικής και της ψυχανάλυσης.

 

Σημείο εκκίνησης της διαδρομής μας, στο πρώτο εξάμηνο, θα είναι το κείμενο του  Ζ.-Α. Μιλλέρ,«Σχιζοφρένεια και Παράνοια», και για την ακρίβεια το δεύτερο μέρος που είναι εξαιρετικά πλούσιο και σε πολλά σημεία δύσβατο. Η λεπτομερής εξήγησή του θα γίνει στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Μελέτης Κειμένων (βλ. παρακάτω) και θα χρησιμεύσει ως προκαταρτικό στάδιο για τη μετάβαση στις κοινότοπες ψυχώσεις.

 

Το Σεμινάριο θα είναι δεκαπενθήμερο και θα διεξαχθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο. Οι ημερομηνίες θα δοθούν προσεχώς.

 

Ε) Θέμα: Χαρακτηριστικά της κανονικόμορφης ψύχωσης.

Υπεύθυνη: Γεωργία Φουντουλάκη

 

Το Σεμινάριο θα γίνεται Πέμπτη, ώρα 19:00-21:00. Οι ημερομηνίες θα δοθούν προσεχώς.

 

ΣΤ) Θέμα: Η ψυχανάλυση αντιμέτωπη με τα παιδιά και τους εφήβους.

Υπεύθυνοι: Μαρίνα Φραγκιαδάκη – Βλάσης Σκολίδης

 

Συνεχίζουμε τη θεωρητική και κλινική προσέγγιση παιδιών και εφήβων, με γνώμονα τη διδασκαλία του Φρόιντ και του Λακάν. Έχοντας μελετήσει κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος τον «μικρό Χανς» του Φρόιντ, θα επικεντρωθούμε εφέτος στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί αυτή την περίπτωση ο Λακάν, στο τέταρτο σεμινάριο, προκειμένου να στοιχειοθετήσει θεωρητικά την έννοια της Πατρικής Μεταφοράς, κορωνίδα της νευρωτικής δομής.

 

Το παρόν σεμινάριο διατηρείτον αυτοτελή χαρακτήρα του. Σε κάθε συνάντηση επιδιώκεται να υπάρχει ένα θεωρητικό μέρος καθώς και συζήτηση κλινικού υλικού. Βασικός άξονας της προσέγγισης μας παραμένει η άρθρωση των τριών πεδίων συγκρότησης του υποκειμένου: συμβολική έδραση στον λόγο του Άλλου· φαντασιακή συνεκτικότητα του σώματος· ενορμητική έκφραση του πραγματικού της απόλαυσης.

 

Το Σεμινάριο είναι μηνιαίο και διεξάγεται τη δεύτερη Δευτέρα κάθε μήνα, μέχρι τον Ιούνιο. Πρώτη συνάντηση: 2 Νοεμβρίου (κατ’ εξαίρεση, η πρώτη Δευτέρα του μήνα).

 

Επόμενες ημερομηνίες: 14 Δεκεμβρίου, 11 Ιανουαρίου, 8 Φεβρουαρίου, 7 Μαρτίου, 11 Απριλίου, 9 Μαΐου, 13 Ιουνίου.

 

ΙΙ. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ

Υπεύθυνος: Βλάσης Σκολίδης

 

Οι Κλινικές βραδιές φιλοδοξούν να δώσουν τη δυνατότητα στους νέους κλινικούς να συνομιλήσουν για τα προβλήματα της πρακτικής τους με εμπειρότερους συναδέλφους. Κινητοποιούν ερωτήματα με τα οποία έρχεται συστηματικά αντιμέτωπος ο νέος θεραπευτής: Πώς τιθασεύεται το πληροφοριακό υλικό της αφήγησης του αρρώστου; Πώς «κατασκευάζεται» ψυχαναλυτικά μια κλινική περίπτωση;

 

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει Κλινικές βραδιές που είχαν ως θέμα είτε περιπτώσεις μη εκδηλωμένης ψύχωσης είτε εκφάνσεις της γυναικείας σεξουαλικότητας. Νέες θεματικές θα εμπλουτίσουν σταδιακά το περιεχόμενό τους.

 

Οι Κλινικές βραδιές απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε γιατρούς, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και στους φοιτητές των αντίστοιχων κλάδων. Μπορούν να τις παρακολουθήσουν και άτομα που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ύστερα από συνεννόηση με τον υπεύθυνο, και με την προϋπόθεση να είναι σε προσωπική ανάλυση.

 

Ημέρα και Ώρα: Η ημερομηνία της επόμενης Κλινικής βραδιάς θα ανακοινωθεί προσεχώς.

 

 

ΙΙΙ. ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Υπεύθυνος: Δημήτρις Βεργέτης

 

Θέμα του πρώτου εξαμήνου:Οι ψυχώσεις και ο Άλλος.

 

Θα διαβάσουμε διεξοδικά το κείμενο του  Ζ.-Α. Μιλλέρ, «Σχιζοφρένεια και Παράνοια» (από το βιβλίο Λακανική κλινική των ψυχώσεων, εκδ. Πατάκη), και ειδικότερα το δεύτερο μέρος που οικοδομεί μια αμιγώς λακανική οπτική για τις δύο θεμελιώδεις ψυχώσεις και ειδικότερα για τη σχιζοφρένεια. Πρόκειται για κείμενο εξαιρετικά πυκνό και σε σημαντικά σημεία του απαιτεί μεθοδική εξήγηση. Θα χρησιμεύσει και ως προκαταρτικό στάδιο για τη μετάβαση στο θεωρητικό σεμινάριο με θέμα τις κοινότοπες ψυχώσεις (βλ. παραπάνω).

 

Θέμα του δευτέρου εξαμήνου: Οι διαστροφές και το αντικείμενο α.

 

Από την ενόρμηση  στη διαστροφή: Θα εξετάσουμε τη μετάβαση από την βλεπτική ενόρμηση στις παράγωγες διαστροφές, στις επιδειξιομανείς και τις ηδονοβλεπτικές  εκβλαστήσεις της.  Κείμενο αναφοράς: τα κεφάλαια 14 και 15 του ενδέκατου σεμιναρίου.

 

Πρώτη συνάντηση:Δευτέρα 9 Νοεμβρίου. Επόμενες ημερομηνίες: 23 Νοεμβρίου, 7 Δεκεμβρίου.

 

IV. ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ – ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Θέμα: Εισαγωγή στις βασικές ψυχαναλυτικές έννοιες

Υπεύθυνη: Ντόρα Περτέση

 

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται μια σειρά διαλέξεων για ευρύτερο ακροατήριο, που στόχο έχουν την εισαγωγή σε βασικές φροϋδικές και λακανικές έννοιες. Διεξάγονται στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους, ώστε να διευκολύνουν τους αμύητους να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το αντικείμενο, πράγμα που θα τους παρακινήσει ενδεχομένως να παρακολουθήσουν όλο το ετήσιο πρόγραμμα.

 

Η συμμετοχή ανέρχεται σε 50 ευρώ για έξι διαλέξεις κατανεμημένες σε τρεις συναντήσεις, και θα συμψηφιστεί με την ετήσια εγγραφή για όσους επιλέξουν να συνεχίσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εισαγωγικών μαθημάτωνείναι το ακόλουθο:

 

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, ώρα 19:30-22:30

Φραγκιαδάκη Μαρίνα:«Το σύμπτωμα, από τον Φρόυντ στον Λακάν»

ΒεργέτηςΔημήτρις: «Το πένθος και οι ψυχικοί μηχανισμοί του στον Φρόυντ και τον Λακάν»

 

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, ώρα 19:30-22:30

Κατσογιάννη Νατάσα: «Ανάγκη, αίτημα, επιθυμία. Η διαλεκτική του υποκειμένου στον πρώτο Λακάν»

Σκολίδης Βλάσης: «Εισαγωγή στην έννοια της ενόρμησης»

 

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, ώρα 19:30-22:30

Περτέση Ντόρα: «Η Επανάληψη και το Πέραν της αρχής της ευχαρίστησης»

Φουντουλάκη Γεωργία: «Η έννοια του φαλλού και ηδιάκλειση του Ονόματος του Πατρός»

 

V. ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Ψυχαναλυτικών Ερευνών συμπεριλαμβάνει Ελληνογαλλικές Ημερίδες, που αποσκοπούν να φέρουν σε επαφή το ελληνικό κοινό με τη σκέψη και την πρακτική αλλοδαπών συναδέλφων ψυχαναλυτών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη Σχολή του Λακάν και ανήκουν στην Παγκόσμια Εταιρεία Ψυχανάλυσης. Ο κάθε προσκεκλημένος δίνει μια διάλεξη ανοικτή στο ευρύ κοινό και κάνει ένα θεωρητικό και κλινικό σεμινάριο προοριζόμενο για τους σπουδαστές του προγράμματος ψυχαναλυτικής εκπαίδευσης.  Φετινοί προσκεκλημένοι, Pierre Naveau, ψυχαναλυτή, μέλους της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου, της Νέας Λακανικής Σχολής και της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Bénédicte Julien , μέλος της ΣΦΑ και της ΠΕΨ

 

 

VI. ΚΛΙΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Υπεύθυνη: Μαρίνα Φραγκιαδάκη

 

Στο Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών έχει εγκαθιδρυθεί από το ακαδημαϊκό έτος 2012-13 μια ομάδα κλινικής εκπαίδευσης. Η ομάδα λειτουργεί σαν κλειστό σεμινάριο και απευθύνεται αποκλειστικά σε κλινικούς (ψυχολόγους, ψυχιάτρους, ειδικευόμενους ψυχιάτρους, θεραπευτές) οι οποίοι έχουν ισχυρή μεταβίβαση στον λακανικό προσανατολισμό και είναι σε διαδικασία προσωπικής ανάλυσης και εποπτείας.

 

Σκοπός της κλινικής ομάδας είναι να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να κάνουν κλινικές παρουσιάσεις δικών τους περιστατικών, να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από την πρακτική τους και να προχωρήσουν, με τη βοήθεια των διδασκόντων του Κέντρου, στην άρθρωση της πρακτικής με τη θεωρία. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή δεν ανανεώνεται αυτόματα, αλλά απαιτείται νέα αίτηση κάθε χρονιά, σε συνάρτηση με την προηγούμενη ενεργό παρουσία του κάθε υποψηφίου.

 

Η κλινική ομάδα θα συναντιέται ένα Σάββατο κάθε μήνα, με πρώτη συνάντηση το Σάββατο 7 Νοεμβρίου.

Πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής: frangiadaki@yahoo.fr, τηλ. 211 700 96 11.

 

VIΙ. ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Η ψυχανάλυση επηρεάστηκε από πολλούς γνωστικούς τομείς, και με τη σειρά της επηρέασε και εξακολουθεί να συνδιαλέγεται με πολλούς άλλους. Είτε πρόκειται για τη λογική, την ιστορία, την επιστήμη, τη φιλοσοφία, την εγκληματολογία, τη γλωσσολογία, τα μαθηματικά, την τέχνη, την πολιτική, την ανθρωπολογία, ο διάλογος συνεχίζεται εξαιρετικά γόνιμος. Οι διδάσκοντες του Κέντρου Ψυχαναλυτικών Ερευνών συμμετέχουν στην ανταλλαγή αυτή με διαλέξεις και ομιλίες σε συνεργασία με άλλους, κυρίως πανεπιστημιακούς, φορείς.

 

Εφέτος έχουν προγραμματιστεί τρεις δίωρες ομιλίες σε συνεργασία με το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών, Διευθυντής Νέστωρ Κουράκης).

 

Υπεύθυνη: Ντόρα Περτέση. Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

 

Προϋποθέσεις εγγραφής

στο Πρόγραμμα Ψυχαναλυτικής Εκπαίδευσης

 

Το πρόγραμμα ψυχαναλυτικής εκπαίδευσης απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε λειτουργούς της ψυχικής υγείας καθώς και σε άτομα που ενδιαφέρονται για τη μελέτη της ψυχανάλυσης. Για την παρακολούθηση του προγράμματος απαιτείται τουλάχιστον ένα επίπεδο σπουδών δεύτερου έτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αιτήσεις κατ’ εξαίρεση αυτής της προϋπόθεσης μπορούν να συζητηθούν. Η εγγραφή γίνεται σε συνεννόηση με ένα από τα μέλη της διδακτικής ομάδας. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το ετήσιο ποσό εγγραφής είναι 150 ευρώ για φοιτητές και 250 ευρώ για επαγγελματίες. Το ποσό αυτό δεν καλύπτει τα έξοδα συμμετοχής στις Ελληνογαλλικές Ημερίδες.  

Προσοχή: Ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στις ημερομηνίες, ένεκα εορτών και απεργιών των μέσων μαζικής μεταφοράς. Θα λαμβάνετε ειδοποίηση μέσω της ηλεκτρονικής σας αλληλογραφίας. Η αλλαγή της ημερομηνίας θα ανακοινώνεται επίσης στην ιστοσελίδα του Κέντρου.

 

Πληροφορίες και εγγραφές: pertesi@otenet.gr

καθώς και στην Ιστοσελίδα του Κέντρου : www.centrerepsy.gr

Η αίτηση εγγραφής πρέπει να συνοδεύεται από την ηλεκτρονική αποστολή των εξής στοιχείων: ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail.

 

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ :

Δημήτρις Βεργέτης, 5dim@otenet.gr , ψυχαναλυτής, μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής (ΝΛΣ) και της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης (ΠΕΨ), υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού αληthεια.

Ντόρα Περτέση, pertesi@otenet.gr , ψυχολόγος, ψυχαναλύτρια, διδάκτωρ ψυχανάλυσης, μέλος τη ΝΛΣ και της ΠΕΨ, υπεύθυνη σύνταξης του περιοδικού αληthεια.

Βλάσης Σκολίδης, v.skolidis@gmail.com , ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, μέλος της ΝΛΣ και της ΠΕΨ, υπεύθυνος σύνταξης του ψυχαναλυτικού περιοδικού Fort-Da.

Γεωργία Φουντουλάκη, georgia.fountoulaki@gmail.com , ψυχαναλύτρια, μέλος της ΝΛΣ και της ΠΕΨ, υπεύθυνη σύνταξης του ψυχαναλυτικού περιoδικού Fort-Da.

Μαρίνα Φραγκιαδάκη, frangiadaki@yahoo.fr, ψυχολόγος, ψυχαναλύτρια, μέλος της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου, της ΝΛΣ και της ΠΕΨ, υπεύθυνη σύνταξης του ψυχαναλυτικού περιοδικού Fort-Da.

 

Πληροφορίες:

Διεύθυνση: Ρεθύμνου 5, 1ος όροφος

(Μετρό Βικτωρία, πλησίον Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου)

Πληροφορίες: pertesi@otenet.gr

Ιστοσελίδα του Κέντρου : www.centrerepsy.gr

Facebook : Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...