Super User

Πρόγραμμα "Κοινωνικοποίηση Εφήβων" του ΙΨΥΠΕ

Πρόγραμμα "Κοινωνικοποίηση Εφήβων" του ΙΨΥΠΕ

Το πρόγραμμα αφορά εφήβους ηλικίας από 12 έως 18 χρονών με δυσκολίες στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Οι παθολογίες που άπτονται του θεραπευτικού πλαισίου του προγράμματος κυμαίνονται μεταξύ του αυτιστικού φάσματος , του συνδρόμου Asperger, της νοητικής ή οριακής νοητικής στέρησης  και των δυσκολιών στην επικοινωνία οι οποίες προέρχονται από  εξελικτικές διαταραχές του λόγου.

 

Η θεραπευτική παρέμβαση θα λειτουργήσει σε ομαδικό και ατομικό πλαίσιο βάσει των εξατομικευμένων αναγκών κάθε θεραπευόμενου/ης. Στόχος του προγράμματος είναι η μεθοδική συμβολή στη δημιουργική ένταξη του ατόμου στο κοινωνικό περιβάλλον, η άμεση μετάδοση και αφομοίωση των αναγκαίων κοινωνικών κανόνων και περιορισμών, καθώς και η καλλιέργεια της δυνατότητας έκφρασης των αναγκών και των δεξιοτήτων κάθε θεραπευόμενου/ης.

 

Το πρόγραμμα «Κοινωνικοποίηση Εφήβων» του Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. έρχεται να καλύψει ένα μείζον κλινικό και κοινωνικό κενό για τους θεραπευόμενους της συγκεκριμένης ηλικίας και παθολογίας και να προσφέρει ανακούφιση και ελπίδα στους φροντιστές τους. Εντός της επιστημονικής κοινότητας, είναι ευρέως αποδεκτή η αδυναμία που δημιουργείται για τους εφήβους θεραπευόμενους των ανωτέρω παθολογιών να ενταχθούν σε ένα δημιουργικό και βοηθητικό πλαίσιο μετά την ολοκλήρωση ενός πρώτου κύκλου αναγκαίων θεραπειών (λογοθεραπεία , εργοθεραπεία, ψυχοθεραπεία κτλ) σε νεότερη ηλικία. Δυστυχώς, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο οι εν λόγω έφηβοι να περιορίζονται στο σπίτι τους, με σκοπό την (αυτό)προστασία τους, χωρίς καμία ουσιαστική προοπτική βελτίωσης της ψυχοκοινωνικής τους ανάπτυξης και εξέλιξης της προσωπικότητάς τους. Εκεί, ακριβώς, εστιάζει το νεοσυσταθέν πρόγραμμα «Κοινωνικοποίηση Εφήβων» θέτοντας σταδιακούς, άμεσους και μεσοπρόθεσμους, στόχους αναλόγως των αναγκών κάθε μέλους του.

 

Αναλυτικά:

 

-Να μπορούν να βρουν τον δρόμο για το σπίτι τους, να γνωρίζουν και να αναγνωρίζουν τη γειτονιά τους (Προσανατολισμός, εξοικείωση με χώρους)

 

-Να μάθουν να χρησιμοποιούν χωρίς κίνδυνο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (τη συγκεκριμένη στάση, τη διαδικασία έκδοσης εισιτηρίου, την αρμόζουσα συμπεριφορά κτλ. (Μετακίνηση, συνδιαλλαγή)

 

- Να μπορούν να εξηγούν τα συναισθήματα τους, να δέχονται τις αναγκαίες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα τους, να συμμετέχουν στον διάλογο, να περιμένουν όταν χρειάζεται τη σειρά τους για να εξυπηρετηθούν, να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο και άλλα μέσα επικοινωνίας (Επικοινωνία - συμμετοχή)

 

- Να  αναπτύσσουν φιλίες και σχέσεις με συνομηλίκους (Προσωπικές σχέσεις)

 

-Να αποκτήσουν βασική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, να φέρονται με σεβασμό και υπευθυνότητα στις σχέσεις τους με το άλλο  φύλο (Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση)

 

- Να μπορούν να κάνουν τα βασικά ψώνια στο μαγαζί ή σουπερμάρκετ της γειτονιάς (Συναλλαγή, κοινωνική εξοικείωση)

 

Ως προϋπόθεση για τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια κάθε εφήβου από το πρόγραμμα είναι απαραίτητη η διενέργεια ενός κύκλου δύο-τριών αξιολογητικών-διερευνητικών συνεδριών με τον υπεύθυνο του προγράμματος. Επιπλέον, η διαδικασία διερεύνησης για την ένταξη του/της εφήβου στο πρόγραμμα περιλαμβάνει και ένα ραντεβού γνωριμίας με τους κηδεμόνες του με τους οποίους ούτως ή άλλως θα υπάρχει σταθερή ενημέρωση και συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκειά του. 

 

--------------------------------------------

 

Το πρόγραμμα «Κοινωνικοποίηση Εφήβων» του Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. θα λειτουργήσει εντός του φθινοπώρου του 2015, το απόγευμα της Παρασκευής και θα είναι διάρκειας μίας ή μιάμιση ώρας αναλόγως του πληθυσμού των συμμετεχόντων και του είδους της εκάστοτε δραστηριότητας (εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου). Έδρα του προγράμματος θα αποτελέσει ο χώρος του Τμήματος Παιδιών και Εφήβων του Ινστιτούτου, οδός Δημητρακοπούλου 94 στην Καλλιθέα (βλ. χάρτη) και το μηνιαίο κόστος συμμετοχής είναι εκατό ευρώ (100 €). Τα πρώτα αξιολογητικά ραντεβού (από 2 έως 3) θα προσδιορίζονται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη γραμματεία του Τμήματος Παιδιών και Εφήβων του Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. (210-9595314 και 210-9595317, καθημερινά 14.00 - 20.00), θα πραγματοποιούνται επίσης ημέρα Παρασκευή και κοστολογούνται με τριανταπέντε ευρώ (35€) το καθένα.

 

Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο λογοπεδικός Γιώργος Καλύβης

 

e-mail: info@inpsy.gr, Websitewww.inpsy.gr

 

Τμήμα Ενηλίκων, Ψ.Π.Σ.Α., Πρόγραμμα Κοινωνικοποίησης:  Εσπερίδων 85, 176 72 Καλλιθέα, Αθήνα. Τηλ: 210-9591000 – Fax  210 9520827e-mail: athens@inpsy.gr

 

Τμήμα Παιδιών & Εφήβων: Δημητρακοπούλου 94, 176 72 Καλλιθέα, Αθήνα. Τηλ: 210-9595314e-mail: athensip@inpsy.gr

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...