Super User

Εισαγωγικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (Applied Behavior Analysis)

Εισαγωγικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (Applied Behavior Analysis)

Στον Εκπαιδευτικό Πολυχώρο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα Εισαγωγικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (Applied Behavior Analysis), που αφορά στη βελτίωση των δεξιοτήτων των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού.

 

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες Ψυχολόγους, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Ειδικούς παιδαγωγούς και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, καθώς και σε γονείς, και αποτελεί την Εισαγωγική Ενότητα του ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (Applied Behavior Analysis), που θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη του 2015 στον Εκπαιδευτικό Πολυχώρο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ».

 

Στόχος του σεμιναρίου είναι η Εκπαίδευση Εγγεγραμμένων Θεραπευτών Συμπεριφοράς (Registered Behavior Technician) σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές του Συμβουλίου Πιστοποίησης Αναλυτών Συμπεριφοράς (Behavior Analyst Certification Board®).

 

Οι εκπαιδευόμενοι θα διδαχτούν τα Θεραπευτικά Εργαλεία των Συμπεριφορικών Διαδικασιών και Μεθόδων, όπως:

  • Shaping (Διαδοχική διαμόρφωση της συμπεριφοράς)
  • Chaining (δημιουργία συντελεστικής αλυσίδας)
  • Social Stories (κοινωνικές ιστορίες)
  • Video modelling (επίδειξη συμπεριφοράς προς μίμηση με χρήση βίντεο)
  • Token Economy Systems (συστήματα των ανταλλάξιμων αμοιβών)
  • Functional Communication Training (εκπαίδευση στη λειτουργική επικοινωνία) κ.α.

 

Τι είναι η Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (Applied Behavior Analysis)

Η Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (Applied Behavior Analysis) ορίζεται ως ο σχεδιασμός, η αξιολόγηση και η εφαρμογή των περιβαλλοντικών μετατροπών με σκοπό την παραγωγή κοινωνικά σημαντικής βελτίωσης στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Περιλαμβάνει τη χρήση της άμεσης παρατήρησης, μέτρησης και λειτουργικής ανάλυσης της σχέσης μεταξύ περιβάλλοντος και συμπεριφοράς. Επιπλέον, αξιοποιεί τις αλλαγές των περιβαλλοντικών μεταβλητών συμπεριλαμβανομένων των προγενέστερων ερεθισμάτων και συνεπειών με σκοπό να παραχθούν πρακτικές και λειτουργικές αλλαγές στη συμπεριφορά.

Αυτοί οι σχετικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες συνήθως εντοπίζονται μέσα από μία ποικιλία εξιδεικευμένων μεθόδων αξιολόγησης. Πιο συγκεκριμένα, η προσέγγιση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι η ατομική συμπεριφορά καθορίζεται από παρελθοντικούς αλλά και παροντικούς περιβαλλοντικούς  παράγοντες σε συνδυασμό με οργανικούς παράγοντες όπως γενετική προδιάθεση και εν εξελίξει φυσιολογικούς παράγοντες. 

Με άλλα λόγια, η προσέγγιση αυτή στοχεύει στο να θεραπεύσει δυσκολίες συμπεριφοράς αλλάζοντας τις περιβαλλοντικές συνθήκες που περιστοιχίζουν το άτομο και όχι εστιάζοντας σε παράγοντες, που είναι τουλάχιστον στο παρόν, πέρα από τις δυνατότητες παρέμβασής μας.

Η επιτυχής αποκατάσταση των βασικών ελλειμμάτων του Φάσματος του Αυτισμού και η ανάπτυξη ή επαναφορά των δυνατοτήτων, έχει καταγραφεί σε εκατοντάδες έρευνες τα τελευταία 50 χρόνια, και έχει διαμορφώσει την Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς ως το βασικό επιστημονικό μοντέλο για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του Φάσματος του Αυτισμού.

 

Δομή του Σεμιναρίου:

  • Παρουσίαση των χαρακτηριστικών που ορίζουν την Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς.
  • Επισκόπηση ενός προγράμματος Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς για άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και παρουσίαση διαφορετικών συμπεριφορικών τεχνικών διδασκαλίας όπως:
    • Συστηματική διδασκαλία (Discrete Trial Training ,DTT)
    • Λεκτική συμπεριφορά (Verbal Behavior)
    • Εκπαίδευση στο φυσικό περιβάλλον (Natural Environment Training)
    • Προγραμματισμός για γενίκευση συμπεριφοράς (Programming for generalization)
    • Παραδείγματα τεχνικών παρέμβασης με βάση το μοντέλο της Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς μέσα από τη διδασκαλία δεξιοτήτων επικοινωνίας, κοινωνικής προσαρμογής, παιχνιδιού και  λειτουργικότητας στην καθημερινή ζωή
    • Αναγνωρίζοντας τις αιτίες (λειτουργίες) των προκλητικών (δύσκολων) συμπεριφορών
    • Καταρρίπτοντας τους μύθους/ εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με την Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς

 

 

Εισηγητής

Dr. Χρήστος Νικόπουλος, PhD, BSc(Hons), BCBA-D, MBPsS, CSci, FHΕΑ.

Ο Dr. Χρήστος Νικόπουλος είναι Διδάκτωρ Ψυχολογίας, Διεθνής Αντιπρόσωπος του Συμβουλίου Πιστοποιημένων Αναλυτών Συμπεριφοράς, με έδρα τις Η.Π.Α (BACB® International Representative USA) και πιστοποιημένος εκπαιδευτής συνεχούς εκπαίδευσης, από το Συμβούλιο Πιστοποίησης Αναλυτών  Συμπεριφοράς (BACB Type 2 Approved Continuing Education (ACE) Provider). Είναι Ιδρυτής του Autism Consultancy Services Ltd, με έδρα το Λονδίνο ενώ υπηρέτησε ως λέκτορας, στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου.

 

Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης από το BCBΑ® Behavior Analyst Certification Board®, (ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΛΥΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ), μοναδικός φορέας πιστοποίησης αναλυτών συμπεριφοράς στον κόσμο, με έδρα τις Η.Π.Α.

 

Πληροφορίες Σεμιναρίου

Ημερομηνία: 13 Iουνίου

Ώρα: 10:00 - 13:00

Χώρος Διεξαγωγής: Εκπαιδευτικός Πολυχώρος «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», Σουλίου 32, Ηλιούπολη (πλησίον του Μετρό – στάση Ηλιούπολη). www.syz.gr

Κόστος συμμετοχής: 50 €

 

Πληροφορίες & Εγγραφές:

Email: info@syz.gr

Τηλ. 210 9912484

 Κιν. 6976601101

 

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...