• Οδηγός Σπουδών
    Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας
    2020/21

Εκπαίδευση στην Συστημική Ψυχοθεραπεία

Γενική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Η Συστημική Ψυχοθεραπεία έχει τις ρίζες της στην δεκαετία του 1940, όπου οι θεραπευτές άρχισαν να πειραματίζονται με την οικογενειακή θεραπεία, εγκαταλείποντας το γνώριμο πεδίο της ατομικής ψυχοθεραπείας. Η δουλειά με την οικογένεια καθώς προχωρούσε έδειχνε να έχει τρομερές ομοιότητες με τη γενική θεωρία των συστημάτων, όπως την ανέπτυξε ο βιολόγος Ludwig von Bertalanffy. Η γενική θεωρία των συστημάτων διαμορφώθηκε από τη μελέτη των ζωντανών συστημάτων σε συνδυασμό με παρατηρήσεις από το χώρο της φυσικής και της βιολογίας.

Ο Bertalanffy επισήμανε και διατύπωσε γενικές αρχές και όρους (όπως ολότητα, διαφοροποίηση, ιεραρχική ταξινόμηση, σκοπός, όρια κ.α.) που μπορούν να εφαρμοστούν σε όλο σχεδόν το φάσμα των επιστημών για την μελέτη και κατανόηση όλων των συστημάτων και τα οποία έχει δανειστεί η ευρύτερη ψυχοθεραπεία.

Σύμφωνα με την Συστημική προσέγγιση στην Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία γεννιόμαστε και εξελισσόμαστε μέσα σε συστήματα, δηλαδή, ομάδες ισχυρής επιρροής, με κυρίαρχη την οικογένεια. Επομένως στην ψυχοθεραπεία μελετάμε το άτομο σε σχέση με τα συστήματα στα οποία εμπλέκεται (σύντροφο, οικογένεια, εργασία, φίλοι, κοινωνία κτλ) και θεωρούμε ότι η τυχούσα συμπτωματολογία είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργικών σχέσεων μέσα στα συστήματα του.

Με άλλα λόγια δεν στοχοποιούμε το άτομο ως υπεύθυνο για τα συμπτώματα του, αλλά επιχειρούμε να μελετήσουμε και να αλλάξουμε τον τρόπου που λειτουργεί ανάμεσα στους σημαντικούς του ανθρώπους. Επιπλέον θεωρούμε το σύμπτωμα αρωγό και βοηθό στην διερεύνηση της αλλαγής που πρέπει να επιτευχθεί.

Η συστημική θεραπεία έχει στην ιστορία της να επιδείξει πολλά διαφορετικά μοντέλα και πολλούς σπουδαίους δασκάλους. Μερικά από αυτά είναι το δομικό (Minuchin), το πολυγενεακό (Stierlin, Bowen), το βιωματικό (Satir, Whitaker), το στρατηγικό (Haley), το κυβερνητικό(Selvini, Palazzoli), το κονστρουκτιβιστικό (Boscolo, Checkin), την αναστοχαστική ομάδα (Andersen), και το αφηγηματικό (Αndersen & Goolishian).

Η χρήση της συστημικής θεραπείας και συμβουλευτικής σήμερα έχει εφαρμογή εκτός από την οικογένεια και στα ζευγάρια, στα άτομα άλλα και σε ευρύτερα πλαίσια, όπως εργασιακά περιβάλλοντα, κτλ.

Προθεσμία Δήλωσης Συμμετοχής: 30/9/2020

Λήξη Εγγραφών: 15/10/2020

Επιστημονικά υπεύθυνη - Νικολέτα-Νεκταρία Μπουλταδάκη Ψυχολόγος - Συστημική Θεραπεύτρια, μέλος EFTA, ΣΕΨ.

Υπηρεσίες:

Ψυχοθεραπεία
Ατομική – Ομαδική – Θεραπεία ζεύγους – Θεραπεία Οικογένειας – Γενεόγραμμα – Συστημική αναπαράσταση – Συστημικό Ψυχόδραμα.

Εκπαίδευση
Τετραετής εκπαίδευση Συστημικών Ψυχοθεραπευτών (Οικογενειακών Θεραπευτών) – Τριετής εκπαίδευση Συμβούλων Ψυχικής Υγείας – Εκπαίδευση στη Θεραπεία ζεύγους – Εκπαίδευση στην Επιστήμη της Ευτυχίας - Εποπτεία Θεραπευτών

Επικοινωνία:
Θα μας βρείτε στην οδό : 1η πάροδος Σοφοκλή Βενιζέλου
ΤΚ:73300, Χανιά Κρήτη.
Τηλ. επικοινωνίας : 2821500158
email : systemicedu@gmail.com, info@systemic-education.com

ΣΚΟΠΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ο σπουδαστής μετά το πέρας του προγράμματος θα είναι σε θέση να ασκεί το λειτούργημα του συστημικού θεραπευτή τόσο με άτομα, όσο και με ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

1350€ ετησίως για 3 έτη (συμπεριλαμβάνει θεωρία και ομαδική ψυχοθεραπεία)

10% έκπτωση για άνεργους, φοιτητές.

15% έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή

Το ΄Δ έτος γίνεται η πρακτική άσκηση και ο σπουδαστής χρεώνεται μόνο την εποπτεία του

Φωτογραφίες Φορέα:

Επικοινωνία με Φορέα

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στον φορέα εκπαίδευσης.

Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομά σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το επώνυμό σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το email σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το θέμα σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το μηνυμά σας.
Invalid Input

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...