• Οδηγός Σπουδών
    Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας
    2022/23

Κλινική Εκπαίδευση στην Ψυχαναλυτική/Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία Παιδιών & Ενηλίκων

Γενική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Το πρόγραμμα της κλινικής εκπαίδευσης του ΔΙΚΕΨΥ στη Ψυχοδυναμική/ Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Ενηλίκων είναι ένα εντατικό τετραετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την εξάσκηση της ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας (5 χρόνια για όσους εκπαιδευόμενους επιθυμούν να χαρακτηριστούν ως ψυχοθεραπευτές παιδιών). Απευθύνεται σε επαγγελματίες στον τομέα ψυχικής υγείας (ψυχολόγοι, ψυχίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί) που επιθυμούν να ειδικευτούν στην ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία.

Η ψυχοδυναμική εκπαίδευση του ΔΙΚΕΨΥ αποτελεί μια πλουραλιστική εκπαίδευση μέσα στον χώρο της ευρύτερης σχολής των αντικειμενότροπων σχέσεων. Η εκπαίδευση υποστηρίζεται από ένα θεωρητικό πλαίσιο που προέρχεται από τις ψυχαναλυτικές παραδόσεις των Freud, Klein, Winnicott, Bion και της  Βρετανικής Σχολής Σχέσεων Αντικείμενου.

Ο κοινός άξονας της σχολής των σχέσεων αντικειμένου περιστρέφεται γύρω από την ιδέα ότι οι πρώτες συναισθηματικές εμπειρίες που έχει σχηματίσει ένας άνθρωπος μέσα από τις πολύ πρώιμες σχέσεις του με τα σημαντικά πρόσωπα της βρεφικής και παιδικής του ηλικίας, αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα της μετέπειτα ζωής του. Ως επίκεντρο αυτής της οπτικής είναι η ανάγκη του ανθρώπου να σχετιστεί με τους άλλους ανθρώπους, που με την σειρά της πηγάζει από την ανάγκη και τις προσπάθειες του βρέφους να σχετιστεί με την μητέρα του. Οι συναισθηματικές εμπειρίες που γεννιούνται από την αρχαϊκή αυτή σχέση, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή ενός ανθρώπου και επηρεάζουν όλες τις μετέπειτα σχέσεις του.

Ημερομηνία Έναρξης: Οκτώβριος 2022

Προθεσμία Δήλωσης Συμμετοχής: Από 1/4/22 έως 10/9/22

Ο φορέας έχει δικαίωμα να τερματίσει τη διαδικασία συνεντεύξεων νωρίτερα αν συμπληρωθεί ο κατάλληλος αριθμός συμμετεχόντων.

Γνωρίστε περισσότερα για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη συνέντευξη που έδωσε ο κος Θεόδωρος Παπαγαθονίκου στο PsychologyNow.gr:"H Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι ανακάλυψης του εαυτού"

Κέντρο ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ
Σοφ. Βενιζέλου 16 & Ρόδων, Ν. Ηράκλειο Αττικής, 14122
Τηλ: 210 2830100
http: www.dikepsy.gr
Email: info@dikepsy.gr

Αίθουσα Εκπαιδεύσεων ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ
Λεωφ. Ηρακλείου 353, 4ος όροφος, Ν. Ηράκλειο Αττικής, 14122
Τηλ: 210 2831100 & 698 8080383
Email: dikepsy@dikepsy.gr

Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Οργάνωσης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Παπαδοπούλου Βίκυ, MSc, Κλινική Ψυχολόγος
Τηλ: 698 8080383
Email: dikepsy@dikepsy.gr
training.dikepsy@outlook.com

ΣΚΟΠΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Βασική αρχή της ψυχοθεραπείας αποτελεί το γεγονός ότι η προσωπικότητα του κάθε ατόμου είναι μοναδική. Αν και είναι αρκετές οι επιστημονικές θεωρίες που μπορεί να προάγουν ένα πρότυπο ανθρώπου, η συγκεκριμένη εκπαίδευση ενθαρρύνει τους εκπαιδευόμενους να εκτιμούν κυρίως αυτό που οι θεραπευόμενοι τους μεταφέρουν ως προσωπικά τους βιώματα, και όχι αυτό που η θεωρητική τους κατάρτιση τους έχει υπαγορεύσει.

Αν και η εκπαίδευση βασίζεται στη θεωρία των αντικειμενότροπων σχέσεων, πιστεύουμε ότι καμία θεωρία δεν είναι περισσότερο σημαντική από μία άλλη. Οι εκπαιδευόμενοι ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν μια κριτική προσέγγιση σε όλες τις ψυχοδυναμικές θεωρητικές προσεγγίσεις ώστε να μπορούν να σχηματίσουν τη δική τους προσωπική σύνθεση. Ο απώτερος στόχος είναι οι εκπαιδευόμενοι να διαμορφώσουν τη δική τους τελική σύνθεση των ψυχαναλυτικών θεωριών τόσο μέσα από τη θεωρητική τους κατάρτιση όσο και από την κλινική τους εμπειρία.

Η εκπαίδευση στοχεύει στην προετοιμασία ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας να εργαστεί κλινικά με θεραπευόμενους σε διαφορετικά πλαίσια.

Στο πρόγραμμα εκπαίδευσης δίνεται μεγάλη έμφαση στη βιωματική μάθηση τόσο στο κομμάτι της θεωρητικής κατάρτισης και της επεξεργασίας κλινικών περιπτώσεων, όσο και της προσωπικής ανάπτυξης.

Το ΔΙ.ΚΕ.ΨΥ. στοχεύει στην παροχή μιας ολοκληρωμένης εκπαίδευσης βιωματικού χαρακτήρα υψηλών προδιαγραφών, σύμφωνη με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας (ΕΑΡ) και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας (ΕΕΨΕ), των οποίων αποτελεί μέλος.

Φωτογραφίες Φορέα:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΦΟΡΕΑ

Βρείτε μας στα...