• Οδηγός Σπουδών
    Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας
    2019/20

Μετεκπαίδευση στην Ψυχοδυναμική Γιουγκιανή Προσέγγιση μέσω της χρήσης της Θεραπείας μέσω των Εικαστικών Τεχνών στην εκπαίδευση και την υγεία

Γενική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Η θεραπεία μέσω των εικαστικών αφορά τη δημιουργική συνάντηση της επιστήμης (ψυχιατρική, ψυχολογία) με την τέχνη (εικαστικές τέχνες).

«Η εικόνα είναι ένα μέσο πιο δυνατό από τα λόγια»

Οι τεχνικές της Εικαστικής Θεραπείας βασίζονται στη γνώση ότι κάθε άτομο, εκπαιδευμένο ή μη στο χώρο της Τέχνης, έχει μία ευρισκόμενη σε λανθάνουσα κατάσταση ικανότητα να προβάλει τις εσωτερικές του συγκρούσεις σε μία παραστατική μορφή.

Χρησιμοποιώντας διαφορετικές μορφές έκφρασης (εικόνα, γλυπτό κ.λ.π) εκείνοι που αρχικά έχουν μπλοκαριστεί στο λεκτικό επίπεδο συχνά αρχίζουν να εκφράζουν με λέξεις την περαιτέρω ερμηνεία (σκέψεις, προβληματισμό) γύρω από το καλλιτεχνικό τους έργο

Margaret Naumburg, Ψυχαναλύτρια, (Η πρώτη θεραπεύτρια μέσω των εικαστικών)

EllhnoBretan Eikastess1Η θεραπεία μέσω των εικαστικών τεχνών, διεθνώς γνωστή ως Art Therapy, αξιοποιώντας τη θεραπευτική δύναμη της εικαστικής δημιουργικής πράξης σε χώρους θεραπευτικούς, κέντρα Συμβουλευτικής, ομάδες αυτογνωσίας κ.λ.π. εξυψώνει την έννοια της δημιουργίας και της προσφοράς ως δυναμικό πεδίο ίασης και αυτοπραγμάτωσης.

Με την ενθάρρυνση και την καθοδήγηση των εικαστικών θεραπευτών, εκατομμύρια άνθρωποι (παιδιά, έφηβοι, ενήλικες) σε όλο τον κόσμο, έχουν την δυνατότητα να εκφρασθούν σε ένα καινούργιο πεδίο ύπαρξης πέρα από το σύνορο της διάγνωσης, της αναπηρίας, της ειδικής ανάγκης.

Η τέχνη γίνεται μέσα από την παγκόσμια εικαστική της γλώσσα, αρωγός στην οικουμενική της διάσταση δημιουργώντας άνοιγμα ψυχής και ορίζοντα για νόημα ζωής.

Η Art Therapy, αγκαλιάζοντας τις έννοιες της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης, είναι ένας ύμνος στην αφυπνιστική δύναμη της συμβολικής, μη λεκτικής έκφρασης και επικοινωνίας.

Η θεραπεία μέσω των εικαστικών τεχνών αξιοποιεί την δημιουργική διαδικασία και το δημιούργημα ως μέσο έκφρασης και προβολής και προάγει μία μέθοδο συμβολικής επικοινωνίας μεταξύ ασθενούς και θεραπευτή.

Η θεραπεία μέσω των Εικαστικών τεχνών βασίζεται στη γνώση ότι ο κάθε άνθρωπος έχει την ικανότητα να προβάλει μέσω των εικαστικών δημιουργημάτων του τις ασυνείδητες πτυχές του εαυτού του, τις εσωτερικές του συγκρούσεις, αναμνήσεις, σκέψεις, φαντασιώσεις.

Η θεραπεία μέσω των Εικαστικών τεχνών χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά έκφρασης πέρα από τους παραδοσιακούς μαρκαδόρους, κηρομπογιές, ακρυλικά κλπ και αφορά σε υλικά της καθημερινότητας ετερόκλητα ή/και ανακυκλώσιμα αλλά και αναρίθμητες τεχνικές από τον χώρο της τέχνης (collage, frottage, mixed media κατασκευές κλπ) πάντα με στόχο θεραπευτικό.

Μέσα από την κάθε καλλιτεχνική δημιουργία ο άνθρωπος μπορεί και εκφράζεται ασυνείδητα και συμβολοποιεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Το σχέδιο, το ίχνος σε μία επιφάνεια είναι ένας τρόπος εικαστικής γραφής, Στα πλαίσια της Art Therapy τα σύμβολα, οι αλληγορίες και η μεταφυσική διάσταση της κατά τα άλλα πεζής πραγματικότητας, παίζουν καθοριστικό ρόλο ως πεδίο διαλόγου ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο αλλά και ευρύτερα ως πεδίο αυτογνωσίας για τον σύγχρονο σκεπτόμενο άνθρωπο.

Ημερομηνία Έναρξης:
14 Οκτωβρίου 2019
15 Φεβρουαρίου 2020

Ελληνοβρετανική Εκπαιδευτική Α.Ε
Τομέας : Τέχνες & Ψυχοθεραπεία
Τηλ.επικ.: 210-8217710,
Mail : contact@bhc.gr
Site: www.ellinovretaniko.gr
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ειρήνη Χρυσικοπούλου

ΣΚΟΠΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Στο πρόγραμμα χρήσης της Θεραπείας μέσω των Εικαστικών στην, οι σπουδαστές διδάσκονται σε βάθος Εικαστικά, Χρωματοθεραπεία, Ιστορία της Τέχνης, Ψυχολογία, Αναλυτική προσέγγιση του Carl G.Jung, γλώσσα ανάγνωσης & ερμηνείας των συμβόλων, τις ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις που συνδέονται με την θεραπευτική διαδικασία μέσω των Εικαστικών. Τα μαθήματα γίνονται θεωρητικά και βιωματικά. Στην ολοκλήρωση του προγράμματος είναι σε θέση να εφαρμόσουν τη Θεραπεία μέσω των Εικαστικών στην πράξη στους τομείς της Υγείας & Εκπαίδευσης σε ατομικό ή ομαδικό πλαίσιο.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Α’ έτος: 2.500 E

B’ έτος: 1.500 E

Γ’ έτος: 1500 Ε

Φωτογραφίες Φορέα:

Επικοινωνία με Φορέα

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στον φορέα εκπαίδευσης.

Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομά σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το επώνυμό σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το email σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το θέμα σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το μηνυμά σας.
Invalid Input

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...