PsychologyNow Team

Συνέντευξη Γρηγόρης Σίμος: «Η ΓΣΨ είναι η περισσότερο μελετημένη μορφή ψυχοθεραπείας για μια μεγάλη σειρά από ψυχοπαθολογικά φαινόμενα»

Συνέντευξη Γρηγόρης Σίμος: «Η ΓΣΨ είναι η περισσότερο μελετημένη μορφή ψυχοθεραπείας για μια μεγάλη σειρά από ψυχοπαθολογικά φαινόμενα»

PsychologyNow Team
ο ψυχίατρος ψυχοθεραπευτής Γρηγόρης Σίμος

Ο Γρηγόρης Σίμος, είναι Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής, Καθηγητής Ψυχοπαθολογίας στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας και αποδέχθηκε την πρόσκλησή του PsychologyNow.gr να παραχωρήσει μία αποκλειστική συνέντευξη στην οποία διατυπώνεται ξεκάθαρα το πλαίσιο, η εφαρμοστικότητα και η αποτελεσματικότητα της Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας.


1. Καλησπέρα κύριε Σίμο, γνωρίζουμε ότι είστε ενεργό μέλος της Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεραπευτικής Κοινότητας στην Ελλάδα, με πολυσχιδή δραστηριότητα. Μπορείτε να μας δώσετε έναν ορισμό της Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεραπείας

Φοβάμαι ότι σήμερα- με την εμφάνιση του Τρίτου Κύματος των Γνωστικών Συμπεριφορικών Ψυχοθεραπειών δεν είναι πολύ εύκολο. Θα ξεκινήσω με τον πολύ περιεκτικό ορισμό των Roth, Eng και Heimberg από την Encyclopedia of Psychotherapy (Hersen & Sledge, 2002). Περιγράφουν λοιπόν τη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΨ) ως «... μια απαρτιωτική θεραπευτική προσέγγιση που υποθέτει ότι οι σκέψεις (γνωσίες) μας, το σώμα μας και οι συμπεριφορές μας αλληλο-συνδέονται με έναν λειτουργικό τρόπο.

Το μοντέλο αυτό υποστηρίζει ότι η συναισθηματική και συμπεριφορική δυσφορία των πελατών/ασθενών μας επηρεάζεται από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται, χειραγωγούν και ανταποκρίνονται σε πληροφορίες μέσα στο πλαίσιο του γνωστικού τους συστήματος. Η θεραπεία έχει ως στόχο την αναγνώριση και τροποποίηση των προκατειλημμένων και διαστρεβλωμένων σκεπτικών διαδικασιών, στάσεων και εννοιολογικών αποδόσεων, καθώς και προβληματικών συμπεριφορών μέσα από τεχνικές που εμπλέκουν ενεργά τη συμμετοχή του πελάτη. Τέτοιες τεχνικές περιλαμβάνουν την αυτό-παρατήρηση, τη γνωστική αναδόμηση και τον έλεγχο των υποθέσεων.

Με άλλα λόγια, ο θεραπευτικός στόχος είναι η ανάπτυξη μιας περισσότερο λογικής και προσαρμοστικής γνωστικής δομής, η οποία με τη σειρά της θα λειτουργήσει ως ο δρόμος για τη βελτίωση τόσο του συναισθήματος, όσο και των δυσπροσαρμοστικών μοτίβων της συμπεριφοράς».

Σήμερα, θα είχα επίσης να προσθέσω πως η ΓΣΨ είναι η περισσότερο μελετημένη μορφή ψυχοθεραπείας και γι αυτό η πλέον evidence-based προσέγγιση σε μια πολύ μεγάλη ποικιλία ψυχικών και σωματικών διαταραχών. Ταυτόχρονα η ΓΣΘ, και μέσα από την πορεία των χρόνων, έχει ενσωματώσει τεχνικές επίλυσης προβλημάτων (Problem solving), βιωματικές τεχνικές (Experiential), τεχνικές ενσυνειδητότητας (Μindfulness), ρύθμισης του συναισθήματος (Affect regulation), αποδοχής (Acceptance) και συμπόνιας (Compassion).

2. Που μπορεί να εφαρμοστεί η ΓΣΘ στην ψυχοπαθολογία και την ψυχοθεραπεία;

Πολλές και πρόσφατες ανασκοπήσεις της βιβλιογραφίας και μετα-αναλύσεις επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα της ΓΣΘ σε πολλές διαταραχές και βέβαια θα χρειαζόταν ολόκληρο βιβλίο για να τις παραθέσει μια-προς μια κάποιος (Hofmann, Asmundson, Beck, 2013)1: μονοπολική κατάθλιψη, διαταραχή γενικευμένου άγχους, διαταραχή πανικού με και χωρίς αγοραφοβία, διαταραχή κοινωνικού άγχους, διαταραχή μετά ψυχοτραυματικό στρες, ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή. Κατάθλιψη και διαταραχές άγχους σε παιδιά και εφήβους. Ψυχογενής βουλιμία, σχιζοφρένεια, συζυγικά προβλήματα, χρόνιος πόνος, αϋπνία.

Ταυτόχρονα, η ΓΣΨ φαίνεται να αποδίδει και σε άλλα προβλήματα της παιδικής ηλικίας, όπως οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, η ΔΕΠΥ, η διαταραχή διαγωγής ή προβλήματα της ενήλικης ζωής, όπως το άγχος υγείας ή το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως μορφές της ΓΣΨ, όπως η Θεραπεία Σχημάτων ή η Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία-DBT, αποτελούν θεραπεία εκλογής για τη Μεταιχμιακή (Οριακή) Διαταραχή Προσωπικότητας.

3. Σε πόσες συνεδρίες, εφαρμόζονται οι τεχνικές της ΓΣΘ;

Η ΓΣΘ θεωρείται γενικώς μια βραχεία θεραπεία, διάρκειας μερικών εβδομάδων έως μερικών μηνών. Υπάρχει ένα σχετικό πρωτόκολλο για κάθε επιμέρους διαταραχή και βεβαίως ποικίλει ως προς τη διάρκεια του. Από την άλλη, για χρόνια, βαθιά ριζωμένα προβλήματα, όπως οι διαταραχές της προσωπικότητας, θα ήταν απλοϊκό να υποστηρίξει κάποιος ότι μπορεί να τα αντιμετωπίσει σε 12 ή 16 συνεδρίες. Εδώ χρειάζεται δουλειά, και υπομονή, πολλών μηνών, έως και 2-3 χρόνων.

4. Ποια είναι η αποτελεσματικότητα της ΓΣΘ; Υπάρχουν ερευνητικά αποτελέσματα που την υποστηρίζουν;

Όπως ήδη σας ανέφερα, η εκτεταμένη μελέτη της αποτελεσματικότητας της ΓΣΨ είχε και έχει ως αποτέλεσμα να θεωρείται η ΓΣΨ ως η θεραπεία εκλογής για μια μεγάλη σειρά από ψυχοπαθολογικά φαινόμενα από επιστημονικούς οργανισμούς, όπως στις ΗΠΑ από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία και την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, από το National Institute for Health and Care Excellence (NICE) στη Μεγάλη Βρετανία ή από αντίστοιχους επιστημονικούς οργανισμούς του Καναδά και της Αυστραλίας.

Μετά και από τα παραπάνω, στη Μεγάλη Βρετανία υλοποιείται ένα κολοσσιαίο θεραπευτικό πρόγραμμα (με 10.000 επί τούτου εκπαιδευμένους θεραπευτές), το Improving Access To Psychological Therapies-IAPT, στο οποίο με βάση τη ΓΣΨ επιχειρούνται να αντιμετωπισθούν σε μαζική κλίμακα διαταραχές άγχους ή κατάθλιψη.

Αν και φαίνεται να προκαλεί, οι της ΓΣΨ υποστηρίζουν ότι Η ΓΣΨ είναι το χρυσό στάνταρ (golden standard) της ψυχοθεραπείας για πολλούς λόγους , όπως το ότι η ΓΣΘ είναι η περισσότερο μελετημένη μορφή ψυχοθεραπείας και ότι καμιά άλλη μορφή ψυχοθεραπείας δεν φάνηκε να είναι συστηματικά ανώτερη της ΓΣΨ (David, Cristea, & Hofmann, 2018)2. Αναγνωρίζουν όμως ταυτόχρονα την ανάγκη για βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ΓΣΨ και την ανάπτυξη ίσως ενός περισσότερο απαρτιωτικού μοντέλου βασισμένου στη ΓΣΨ.

5. Αν και έχει να επιδείξει τέτοιο εύρος αποτελεσματικότητας στη θεραπεία η ΓΣΘ, τότε γιατί πιστεύετε ότι δεν έχει επικρατήσει των άλλων ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων;

Δύσκολη ερώτηση. Καταρχάς δεν ξέρω ότι δεν έχει επικρατήσει η ΓΣΘ. Για παράδειγμα, στη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία, και ίσως και στις ΗΠΑ, η ΓΣΨ είναι πάρα πολύ δημοφιλής. Στη Γαλλία με τη μακρά ψυχαναλυτική παράδοση, όντως δεν έχει επικρατήσει. Άρα, μάλλον διαφοροποιείται ο βαθμός στον οποίο επικρατεί η ΓΣΨ από δύο, όπως πιστεύω, παράγοντες.

Ο πρώτος παράγοντας έχει να κάνει με το ποιο είναι το επικυρίαρχο ρεύμα που επηρεάζει την επιστημονική κοινότητα του χώρου της ψυχικής υγείας, τις πολιτικές επιλογές και τη φιλοσοφία των χρηστών της ψυχικής υγείας. Των ψυχιάτρων ή των ψυχολόγων; Οι ψυχίατροι, νομίζω αγαπάνε πιο πολύ τη φαρμακοθεραπεία (δικαιολογημένα γιατί αποτελούν το ένα συνθετικό της βιο-ψυχο-κοινωνικής προσέγγισης στην ψυχοπαθολογία), αλλά μάλλον και τις ψυχοδυναμικού τύπου ψυχοθεραπείες. Οι ψυχολόγοι εξορισμού στρέφονται στην ψυχοθεραπεία γενικώς, αν και δεν λείπουν κι εδώ οι λάτρεις της ψυχοδυναμικής.

Ο δεύτερος λόγος για την ευρύτητα ή μη της εφαρμογής της ΓΣΘ έχει να κάνει με το νομικό καθεστώς που διέπει τη δουλειά του ψυχολόγου ή του ψυχοθεραπευτή. Στην Ελλάδα όπου-λυπάμαι που το λέω- οι ψυχολόγοι δεν διεκδικούν και ο καθένας (ακόμη και ο απόφοιτος λυκείου) μπορεί να προσφέρει όποια ψυχοθεραπεία θεωρεί εαυτόν ικανό να προσφέρει κάτω από τον σεβαστό κατά τα άλλα τίτλο του συμβούλου ψυχικής υγείας , τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να ορίσουμε το ποιος μπορεί να είναι «ψυχοθεραπευτής», και δυστυχώς εδώ δεν ξέρουμε ούτε να μιμούμαστε.

Όταν στις αρχές του 1990 έγινα Πιστοποιημένος ΓΣΨ ψυχοθεραπευτής από την Βρετανική Εταιρεία ΓΣΨ (BABCP), το πρώτο που έκανα ήταν να γραφτώ στο United Kingdom Council of Psychotherapy (αντιγράφω σήμερα από την ιστοσελίδα τους «We are the leading organisation for the education, training, accreditation and regulation of psychotherapists and psychotherapeutic counsellors in the UK», έναν ημι-κρατικό οργανισμό του οποίου η δουλειά ήταν, μεταξύ των άλλων, και να κρατάει μητρώο των ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ψυχοθεραπευτών (από όλες τις επίσημες σχολές σκέψης) της Μ. Βρετανίας, μητρώο το οποίο μπορούσε να συμβουλεύεται κάθε πολίτης της Μ. Βρετανίας.

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ακόμη και σήμερα για την πατρίδα μας και ένας καλός λόγος που οι ασθενείς μας λαμβάνουν ακόμη φανταχτερές και αναποτελεσματικές ψυχοθεραπείες από αυτόκλητους και αυτο-δίδακτους ψυχοθεραπευτές.

6. Ποια ήταν η ανάγκη για την δημιουργία της Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας από τον Aaron Beck;

Νομίζω πως η Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, αν και κατήργησε τη μονοκρατορία της Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, έδειξε μέσα από την εφαρμογή της ότι είχε και αυτή τους περιορισμούς της. Το μοντέλο «ερέθισμα-απάντηση» έμοιαζε πολύ απλοϊκό για να χωρέσει την πολυπλοκότητα του ανθρώπου. Τι έλειπε; Μα φυσικά το «μυαλό», οι σκέψεις. Βέβαια, όπως και πολλές από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις, έτσι και η Γνωστική Θεραπεία ανακαλύφθηκε κατά λάθος.

Ο Aaron Tim Beck ήταν ψυχαναλυτικά εκπαιδευμένος και αυτό που τον ενδιέφερε στη διατριβή του ήταν να μελετά ψυχαναλυτικά τους καταθλιπτικούς ασθενείς του για να επιβεβαιώσει θέματα σαδισμού-μαζοχισμού σε αυτούς. Εκεί πρόσεξε «τις αυτόματες σκέψεις» τους και έγινε έτσι ο πατέρας μιας από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις του αιώνα.

7. Στην ημερίδα σχετικά με την Ψυχοθεραπεία που διοργανώθηκε πριν λίγους μήνες με εκπροσώπους όλων των προσεγγίσεων, παρατηρήσαμε ότι ακόμη και ίδιες προσεγγίσεις έχουν διαφορετικό εκπαιδευτικό πλαίσιο αλλά και εκπαιδευόμενους. Γιατί παρατηρείται τέτοια ποικιλία στην εκπαίδευση και στα κριτήρια εισαγωγής των εκπαιδευόμενων;

Νομίζω πως αυτό που λέτε ισχύει για τις ψυχοδυναμικού τύπου εκπαιδεύσεις και όχι τόσο απόλυτα για τη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Είμαστε τυχεροί που η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμπεριφορικής και Γνωστικής Θεραπείας (EABCT) μετά από μια εικοσαετή μελέτη των προγραμμάτων εκπαίδευσης στη ΓΣΨ στην Ευρώπη, καθόρισε με ακρίβεια τα κριτήρια που απαιτεί μια αξιόπιστη και επαρκής εκπαίδευση στη ΓΣΨ.

Χαίρομαι που στη Γενική Συνέλευση της EABCT που έγινε πριν λίγες μέρες στη Σόφια, εκλέχθηκα στην τριμελή Ομάδα Εργασίας για την Εκπαίδευση (Working Group on Training), η οποία συνεχίζει ακόμη να επεξεργάζεται αυτά τα κριτήρια με βάση την τρέχουσα κάθε φορά επιστημονική πραγματικότητα στην Ευρώπη.

8. Εσείς ποια εκπαιδευτικά κριτήρια έχετε θεσπίσει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας;

Καταρχάς στην διαμόρφωση του τριετούς προγράμματος εκπαίδευσης στη ΓΣΨ που έχουμε αναπτύξει και λειτουργούμε από το 2008 στην Ελληνική Εταιρεία Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας ακολουθούμε τα κριτήρια της EABCT μιας και είναι αυτή η οποία θα πιστοποιήσει ως ΓΣΨ θεραπευτές τους αποφοίτους του εκπαιδευτικού μας προγράμματος. Η EABCT είναι ένας ευρωπαϊκός οργανισμός-ομπρέλα στον οποίο συμμετέχουν 53 εταιρείες ΓΣΨ από 39 διαφορετικά κράτη με συνολικά 25.000 μέλη, κάτι που την καθιστά ένα από τους μεγαλύτερους οργανισμούς ψυχοθεραπείας στον κόσμο.

Πρώτο κριτήριο βέβαια για να δεχθούμε κάποιον στο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα είναι το τι καθορίζεται από τους νόμους του ελληνικού κράτους. Η ίδια η EABCT, κατανοώντας την πολυμορφία των νομικών καθεστώτων που διέπουν το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή στα διαφορετικά ευρωπαϊκά κράτη, διατυπώνει την επιλογή αυτή με βάση τα ισχύοντα σε κάθε κράτος. Αν και δυστυχώς χρειάσθηκε να αποκλείσουμε νέους οι οποίοι είχαν πολύ όρεξη να συμμετέχουν και να μάθουν, μέχρι σχεδόν πρόσφατα κάναμε δεκτούς μόνο ψυχολόγους, ψυχιάτρους και ψυχίατρους παιδιών και εφήβων, αφού ρητά μόνο αυτοί μπορούν να ασκούν την ψυχοθεραπεία για τα ελληνικά δεδομένα.

Πρόσφατα και με αφορμή το ότι άρχισαν να αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα και ψυχολόγων που έχουν αποφοιτήσει από κολλέγια, αρχίσαμε να δεχόμαστε κι αυτούς. Με βάση το ότι το πρώτο έτος της εκπαίδευσης είναι κυρίως θεωρητικό, δεχόμαστε κατ’ εξαίρεση και τελειόφοιτους φοιτητές Ψυχολογίας. Όταν όμως έρθει η ώρα να αναλάβουν θεραπευτικά τα περιστατικά τους, θα πρέπει να έχουν πάρει το πτυχίο τους και την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του ψυχολόγου.

Η δομή και το περιεχόμενο του προγράμματος ακολουθεί τα βασικά προαπαιτούμενα από την EABCT, αλλά και όσα επίσης ταιριάζουν με την αγάπη και την εμπειρία που έχουμε γι’ αυτό που κάνουμε, αλλά και τις όποιες σύγχρονες εξελίξεις. Σε ότι αφορά τη διάρκεια του προγράμματος, μιας και η EABCT δεν έχει τέτοιο κριτήριο, είχαμε να αποφασίσουμε ανάμεσα στα 3 ή 4 χρόνια. Καταλήξαμε πως το τριετές πρόγραμμα είναι καλύτερο για μας, αφού θεωρούμε πως δεν κουράζει, κρατά το ενδιαφέρον σε εγρήγορση και χωράει όσα θεωρητικά και κλινικά απαιτούνται για την αξιόπιστη και επαρκή εκπαίδευση στη ΓΣΨ.

9. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον της ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα;

Το μέλλον της ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα θα ακολουθεί το μέλλον της ψυχοθεραπείας στον πολιτισμένο κόσμο. Θεωρώ ότι η ΓΣΨ θα εδραιωθεί περισσότερο, ελπίζω πως το κράτος ή κάποιος άλλος σχετικός οργανισμός θα διαμορφώσει τα κριτήρια για αυτούς που δικαιούνται να ασκούν την ψυχοθεραπεία, αλλά και το περιεχόμενο μιας αποτελεσματικής εκπαίδευσης.

Ο Aaron Beck είναι παρών στα 97 του χρόνια, και κανείς δεν ξέρει πότε μπορεί να αρχίσει-αν αρχίσει- ο χορός των επιγόνων. Μέχρι σήμερα κανένα κίνημα δεν διέσπασε τον ευρύτερο χώρο της ΓΣΨ, και ίσα ίσα μπορώ να πω ότι τα διάφορα ρεύματα επιβιώνουν αρμονικά, χάρις στον Beck που απέφυγε τις αντιπαραθέσεις και κατάφερε να τους χωρέσει όλους στη μεγάλη αγκαλιά /φωλιά της Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας. Κάθε εξέλιξη σε αυτό το χώρο θα έχει την αντανάκλαση της και στο χώρο της ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα.

10. Γνωρίζουμε ότι η οικονομική κρίση που βιώνουμε, έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχική μας υγεία, με την κατάθλιψη, τις αγχώδεις διαταραχές και την κατανάλωση ψυχοφαρμάκων να αυξάνονται. Από την κλινική εμπειρία σας αλλά και την ακαδημαϊκή έρευνα που έχετε διεξάγει, τι δεδομένα υπάρχουν για την ψυχοπαθολογία των Ελλήνων αυτή την περίοδο;

Νομίζω πως είναι αυτονόητο πως όταν η ποιότητα της ζωής μας πτωχαίνει, χωλαίνει και η ψυχική μας υγεία. Ανεργία, ανέχεια και αποκλεισμός είναι το δεύτερο συνθετικού που μοντέλου «stress-diathesis» που είναι απαραίτητο για την εμφάνιση των ψυχικών διαταραχών. Δεν αρκεί μόνο η προδιάθεση, αλλά απαιτείται το κατάλληλο και αναγκαίο ποσό ψυχοκοινωνικού στρες για να ανθίσει η ψυχοπαθολογία.

Δυστυχώς, τα πράγματα στην Ελλάδα γίνονται χειρότερα, γιατί στο πλαίσιο αυτό έγιναν φτωχότερες λόγω υποχρηματοδότησης και οι δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αλλά και λόγω οικονομικής δυσχέρειας οι χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στερούνται αναγκαστικά και των υπηρεσιών του ιδιωτικού συστήματος υγείας.

11. Κινδυνεύουμε να παραμείνουμε σε αυτή την καταθλιπτική κατάσταση ή θα μπορούσαμε να δούμε κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον δημιουργία και ελπίδα, πέρα από ψυχοπαθολογία;

Λέω μερικές φορές «… και ξανά προς τη δόξα τραβά!», αλλά δεν είναι αυτονόητο. Δεν μπορούμε δυστυχώς να διαβάσουμε το μέλλον. Εντούτοις, ας μην ξεχνάμε ότι η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία ξεκίνησε με τη δουλειά σε καταθλιπτικούς ασθενείς, τους οποίους βοήθησε να βλέπουν πιο καθαρά και ρεαλιστικά- και όχι απαραίτητα πιο θετικά- το παρόν και το μέλλον τους. Μην ξεχνάμε επίσης πως όπου η άποψη για ένα δύσκολο και θεωρητικά δυσεπίλυτο πρόβλημα ήταν ρεαλιστική, η ΓΣΨ τους δίδασκε τεχνικές επίλυσης προβλημάτων.

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Μαζικά προγράμματα αντιμετώπισης ή, ακόμη καλύτερα, πρόληψης της κατάθλιψης; Ένα από τα πολλά δημοφιλή πεδία της ΓΣΨ είναι και οι παρεμβάσεις για την πρόληψη της κατάθλιψης στου εφήβους, καθώς κάτι τέτοιο όχι μόνον ανακουφίζει τον έφηβο, αλλά προλαμβάνει την κατάθλιψη στον μελλοντικό ενήλικα. Χαίρομαι γιατί τρέχουμε αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο μιας διδακτορικής διατριβής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ένα πρόγραμμα ΓΣΨ προαγωγής της υγείας-και κυρίως πρόληψης της κατάθλιψης- σε Έλληνες εφήβους.

Βιογραφικό

Ο Γρηγόρης Σίμος είναι Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής και Καθηγητής Ψυχοπαθολογίας στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και Ψυχοθεραπεία στο Πρόγραμμα της Β Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ. Μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και τα διασυνδεδεμένα νοσοκομεία Maudsley και Royal Bethlem σε θέματα Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας, Θεραπείας Σεξουαλικών Διαταραχών και Συζυγικής Θεραπείας, καθώς και των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής. Διετέλεσε μέλος της British Association for Behavioural and Cognitive Psychotherapies (BABCP), πιστοποιήθηκε από την BABCP ως Γνωστικός Συμπεριφορικός Ψυχοθεραπευτής και ήταν μέλος της United Kingdom Council for Psychotherapy (UKCP).

Ο Γρηγόρης Σίμος μετεκπαιδεύτηκε, επίσης, και στη Γνωστική Θεραπεία στο Center for Cognitive Therapy του καθηγητή Aaron T. Beck στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Pennsylvania των Η.Π.Α. Το 1996 προσκλήθηκε και έγινε Ιδρυτικό Μέλος της Academy of Cognitive Therapy, από την οποία πιστοποιήθηκε ως Διπλωματούχος Γνωστικός Θεραπευτής, καθώς και αργότερα ως Εκπαιδευτής / Επόπτης (Trainer / Consultant) της Γνωστικής Ψυχοθεραπείας. To 2008-2011 εκλέχθηκε και υπηρέτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο της International Association of Cognitive Psychotherapy-IACP ως International Representative.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΓΣΨ, 1994), Πρόεδρός της και Υπεύθυνος του Πιστοποιημένου από την EABCT Τριετούς Προγράμματος Εκπαίδευσης στη ΓΣΨ. Είναι και ο ίδιος πιστοποιημένος ΓΣΨ θεραπευτής από την EABCT.

Ο Γρηγόρης Σίμος έχει ένα μεγάλο διδακτικό, ερευνητικό και δημοσιευμένο έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε και διατελεί επίσης μέλος των συντακτικών επιτροπών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Είναι Διευθυντής των Σειρών «Βιβλιοθεραπεία» και «Βιβλιοθήκη της Ψυχοθεραπείας» (Εκδόσεις Πατάκη) που περιλαμβάνουν βιβλία γνωστικο-συμπεριφορικής κατεύθυνσης για το κοινό και τους θεραπευτές αντίστοιχα.


Βιβλιογραφία

  1. Hofmann, S. G., Asmundson, G. J., & Beck, A. T. (2013). The science of cognitive therapy. Behavior therapy, 44(2), 199-212.
  2. David, D., Cristea, I., & Hofmann, S. G. (2018). Why cognitive behavioral therapy is the current gold standard of psychotherapy. Frontiers in psychiatry, 9, 4.

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...