PsychologyNow Team

Περίπου 60 χώρες αλυσοδένουν και κακοποιούν τους ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές

Περίπου 60 χώρες αλυσοδένουν και κακοποιούν τους ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές

PsychologyNow Team
Φωτογραφία: Humans Rights Watch

Ακόμα και σήμερα, σε κάποιες χώρες, οι άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα και διαταραχές αντιμετωπίζονται βάναυσα από την πολιτεία. Σε περίπου 60 χώρες οι άνθρωποι με διαταραγμένη ψυχική υγεία αλυσοδένονται, παρά τη θέλησή τους και αντιμετωπίζονται με απάνθρωπο τρόπο, όπως αποκαλύπτει σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).


Οι χώρες όχι μόνο δεν προσφέρουν ψυχική υποστήριξη στους ανθρώπους αυτούς αλλά χωρίς τις κατάλληλες γνώσεις, τους δένουν με αλυσίδες, αφήνοντάς τους να τρώνε, να κοιμούνται, να ουρούν και να αφοδεύουν στον ίδιο πολύ μικρό χώρο, επισημαίνει το Παρατηρητήριο σε έκθεσή του.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου, το HRW τεκμηριώνει στην έκθεσή του, μέσω σχεδόν 800 συνεντεύξεων από ανθρώπους με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες σε χώρες όπως η Κίνα, η Νιγηρία και το Μεξικό, που ζουν για χρόνια αλυσοδεμένοι σε δέντρα, κλειδωμένοι σε κλουβιά ή φυλακισμένοι σε στάβλους.

Βρήκαμε την πρακτική του δεσίματος με αλυσίδες να χρησιμοποιείται ασχέτως θρησκείας, κοινωνικού στρώματος, οικονομικής τάξης, κουλτούρας και εθνοτικής ομάδας, είναι μια πρακτική, η οποία απαντάται ανά τον κόσμο, αποκάλυψε η Κρίτι Σάρμα, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου για τα δικαιώματα των ηλικιωμένων με αναπηρία σε συνέντευξη που παραχώρησε. Σε πολλές χώρες πιστεύουν ότι «οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι μάγοι ή δαιμονισμένοι ή έχουν αμαρτήσει και ως αποτέλεσμα έχουν την πάθηση αυτή», συμπλήρωσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας και το υπουργείο Υγείας του Μεξικού δεν έχουν απαντήσει μέχρι στιγμής ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Νιγηρίας δήλωσε ότι το υπουργείο δεν έχει δει την έκθεση και αρνήθηκε να σχολιάσει.

Φαίνεται πως η τακτική του αλυσοδέματος είναι γνωστή στις νιγηριανές αρχές, αφού πέρυσι είχαν γίνει πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο, μετά τις μαρτυρίες αγοριών και ανδρών, εξαρτημένους από ναρκωτικά ή με προβλήματα συμπεριφοράς, ότι τους κρατούσαν αλυσοδεμένους, γυμνούς, τους ξυλοκοπούσαν και τους κακοποιούσαν σεξουαλικά.

Ακόμα και στο σύγχρονο δυτικό κόσμο, σε κρατικά και ιδιωτικά κέντρα και σε παραδοσιακά και θρησκευτικά θεραπευτικά ιδρύματα, στερούν από τους ασθενείς την τροφή, τους χορηγούν παρά τη θέλησή τους φαρμακευτικές αγωγές και θεραπείες από βότανα και τους υποβάλλουν σε σωματική και σεξουαλική βία, σύμφωνα με το Human Rights Watch.

XwresAlysodenoun e

Δύο γυναίκες δεμένες σε ένα δωμάτιο στην Κοπτική Εκκλησία Mamboleo, στην πόλη Kisumy, στη δυτική Κένυα, όπου κρατούνται πάνω από 60 άνδρες, γυναίκες και παιδιά με ψυχικές διαταραχές. Στην τουαλέτα πάνε ο ένας μπροστά στο άλλον, σε ένα κουβά στο δωμάτιο.
Φωτογραφία: Human Rights Watch

Σε πολλές χώρες, τα συγκεκριμένα κέντρα, έχουν μετατραπεί σε «πολύ επικερδείς επιχειρήσεις», σύμφωνα με την Σάρμα.

To HRW επισημαίνει επίσης ότι ακόμα και οι οικογένειες δένουν με αλυσίδες τα αγαπημένα τους πρόσωπα, φοβούμενοι ότι θα φύγουν και θα βλάψουν τους εαυτούς τους ή άλλους. Είμαι δεμένος με αλυσίδες για πέντε χρόνια, μένω σε ένα μικρό δωμάτιο μαζί με 7 άνδρες, δεν μου επιτρέπεται να φοράω ρούχα, μόνο εσώρουχα. Τρώω χυλό το πρωί και, αν είμαι τυχερός, βρίσκω ψωμί το βράδυ, δήλωσε ένας Κενυάτης, ο Πολ, στο HRW. Οι αλυσίδες του Πολ ήταν τόσο βαριές που μόλις και μετά βίας μπορούσε να κουνηθεί, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.ert.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...