PsychologyNow Team

80χρονος πιανίστας κατάφερε να ξαναπαίξει πιάνο με τη βοήθεια βιονικών γαντιών

80χρονος πιανίστας κατάφερε να ξαναπαίξει πιάνο με τη βοήθεια βιονικών γαντιών

PsychologyNow Team

Ένας διάσημος πιανίστας που έχασε την επιδεξιότητα στα χέρια του, είναι σε θέση να παίξει ξανά το πιάνο του, χάρη σε βιονικά γάντια.


Το γεγονός ότι κατάφερε να απασχοληθεί και πάλι με το πάθος του μετά από δύο δεκαετίες περιορισμών, ήταν αναμφίβολα μια έντονα συναισθηματικά στιγμή για τον 80χρονο μαέστρο ο João Carlos Martins, καθώς όλο αυτό το διάστημα τραυματισμοί και ασθένειες τον εμπόδιζαν.

Ωστόσο, νωρίτερα μέσα στη χρονιά ο μαέστρος από τη Βραζιλία, εφοδιάστηκε με ένα ζευγάρι βιονικών γαντιών με νεοπρένιο, που τον βοηθούν να κινήσει τα δάχτυλά του. Ο ίδιος μάλιστα δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται να κατασυγκινείται, ενώ παίζει Μπαχ στο πιάνο.

Ο Martins θεωρούνταν ένας απίστευτα καταρτισμένος πιανίστας, αλλά το 1965 άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας όταν υπέστη νευρική βλάβη στο χέρι του μετά από τραυματισμό στο ποδόσφαιρο. Τα προβλήματά του μάλιστα επιδεινώθηκαν όταν έπεσε θύμα ληστείας στη Βουλγαρία με τον δράστη να τον χτυπά στο κεφάλι με έναν μεταλλικό σωλήνα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, βρέθηκε αντιμέτωπος και με μία εκφυλιστική ασθένεια, και όλα αυτά τα χρόνια έχει υποβληθεί σε 24 χειρουργικές επεμβάσεις.

Από το 2000 αποσύρθηκε από το πιάνο, καθώς μπορούσε να παίξει μόνο αργά με τους αντίχειρές του, και από τότε εργάζεται ως μαέστρος. Ωστόσο, στα τέλη του 2019, ο σχεδιαστής και καινοτόμος Ubiratã Bizarro Costa δημιούργησε βιονικά γάντια για τον Martins. Τα γάντια χτυπούν τα δάχτυλά του προς τα πάνω αφού πιέζουν τα πλήκτρα. Και αν και τα νέα γάντια ήταν σίγουρα ένας λόγος για τον Martins για να γιορτάσει, χρειάστηκε λίγο χρόνο μέχρι να τα συνηθίσει.

Ίσως να μην ανακτήσω την ταχύτητα του παρελθόντος. Δεν ξέρω ποιο αποτέλεσμα θα έχω. Ξεκινάω σαν να είμαι ένα 8χρονο που μαθαίνει, είπε στο Associated Press.

Στο νέο βίντεο που δημοσίευσε ωστόσο την περασμένη εβδομάδα στον λογαριασμό του στο Instagram ο διάσημος πιανίστας, δείχνει να τα πηγαίνει πολύ καλά. Το βίντεο έχει προβληθεί πάνω από 139.000 φορές, και έχει ακόμα περισσότερες προβολές στο Reddit. Αφού έχασα τα εργαλεία μου, τα χέρια μου και δεν μπορούσα να παίξω πιάνο, ήταν σαν να υπήρχε ένα πτώμα μέσα στο στήθος μου, είχε πει στο AP τον Ιανουάριο.

80xronosPianistas e1

Ξέρω ότι υπάρχει πολύς δρόμος, ανάφερε σε ανάρτηση του στο Instagram. Μόνο το μέλλον θα δείξει αν κατάφερα να πετύχω τους στόχους μου, αλλά η χαρά να μπορώ να παίξω κάτι με τα βιονικά γάντια στο σπίτι, με κάνει ήδη να πιστεύω σε ένα Ανώτερο Ον.

Τα γάντια χρειάστηκαν κάποιο διάστημα μέχρι να ετοιμαστούν, και ο σχεδιαστής προχώρησε σε αρκετά μοντέλα που δεν λειτούργησαν. Εκείνος και ο Martins συνέχισαν να συνεργάζονται και πέρασαν μήνες δοκιμάζοντας πρωτότυπα πριν φτάσουν στην τελική έκδοση τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα γάντια κοστίζουν περίπου 125 δολάρια για να κατασκευαστούν.

80xronosPianistas e2

Ο πιανίστας πάντως ανέφερε ότι από τα περισσότερα 100 gadgets που έχει λάβει για τα χέρια του τα τελευταία 50 χρόνια, κανένα δεν λειτούργησε σχεδόν τόσο καλά όσο αυτά τα γάντια, τα οποία μπορεί ακόμη και να «συντονίσει» για διαφορετικούς τύπους παιξίματος.

Τον Ιανουάριο, παραδέχτηκε ότι περιστασιακά απογοητευόταν σκεπτόμενος ότι η ικανότητά του δεν θα επέστρεφε τόσο γρήγορα όσο θα ήθελε, οπότε έπρεπε να συνεχίσει να εξασκείται. Μερικές φορές προσπαθώ να παίξω ένα γρήγορο και πέφτω σε κατάθλιψη γιατί δεν συμβαίνει ακόμα, είπε.

Ήλπιζε επίσης να παίξει στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης τον Οκτώβριο, καθώς είχε προγραμματιστεί να ενορχηστρώσει μία συναυλία στον ιστορικό χώρο - αλλά φυσικά, οι συναυλίες στη Νέα Υόρκη ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας. Θα συνεχίσω να πιέζω μέχρι αυτό να συμβεί, είπε. Δεν θα τα παρατήσω.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.iefimerida.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...