PsychologyNow Team

Κορωνοϊός : Οι νέοι ή οι ηλικιωμένοι πιο ευάλωτοι στα fake news;

Κορωνοϊός : Οι νέοι ή οι ηλικιωμένοι πιο ευάλωτοι στα fake news;

PsychologyNow Team
ταμπλετ με ειδήσεις πάνω σε μια εφημερίδα
Image credit: Matthew Guay / unsplash.com

Νέα έρευνα δείχνει ότι μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών κάτω των 25 ετών πέφτει θύμα των fake news που σχετίζονται με την πανδημία αμφισβητώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και τον τρόπο με τον οποίο ο ιός εξαπλώθηκε.


Την ίδια στιγμή, ειδικοί και επιστήμονες προειδοποιούν για την κρισιμότητα της κατάστασης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους νέους, στους κύκλους των οποίων τα κρούσματα αυξάνονται παγκοσμίως με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ, Ρούτγκερς, Νορθίστερν και Νορθουέστερν, παρατηρήθηκε χάσμα ως προς την ευπιστία στις ψευδείς ειδήσεις που έχει να κάνει κυρίως με την ηλικιακή διαφορά.

Πιο εύπιστοι οι νέοι

Συγκεκριμένα, από την εν λόγω έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος 21.196 άτομα κάθε ηλικίας από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, προκύπτει ότι οι νέοι είναι πιο εύκολο να πιστέψουν σε παραπλανητικές ειδήσεις που σχετίζονται με τον ιό συγκριτικά με τους ηλικιωμένους. Ειδικότερα, το ποσοστό ευπιστίας στις ηλικίες 18 έως 25 αγγίζει το 18%, ενώ το ίδιο ποσοστό ανέρχεται στο 9% στους ερωτηθέντες που ξεπερνούσαν τα 65 έτη.

Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες σύμφωνα με τις οποίες η διασπορά ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους ηλικιωμένους. Πέρυσι, δημοσιεύτηκε μελέτη που διαπίστωνε ότι τα άτομα άνω των 65 ετών ήταν επτά φορές πιο πιθανό, σε σύγκριση με τα άτομα ηλικίας 30 έως 44 ετών, να κοινοποιήσουν άρθρα από ιστότοπους που μετέδιδαν ψευδείς πληροφορίες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Ωστόσο, στη μελέτη που αφορά τον κορωνοϊό οι νέοι φαίνεται να είναι αυτοί που βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένοι στην παραπληροφόρηση. Πιο συγκεκριμένα, στην εν λόγω έρευνα οι ερωτηθέντες έπρεπε να εκτιμήσουν την εγκυρότητα 11 ψευδών ισχυρισμών για τον ιό και να απαντήσουν εάν συμφωνούν ή όχι με αυτούς.

Κάποιες από τις διαστρεβλωμένες αυτές απόψεις ήταν οι εξής:

  • Ο ιός προήλθε από άτομα που έτρωγαν νυχτερίδες
  • Τα αντιβιοτικά λειτουργούν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της ασθένειας
  • Μόνο τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον ιό.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, όπως αναφέρει το πόρισμα της μελέτης, είναι ότι και στους 11 ψευδείς ισχυρισμούς προκύπτει το παρακάτω μοτίβο: Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικιακή ομάδα τόσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό ευπιστίας σε ψευδείς ισχυρισμούς.

Το συμπέρασμα αυτό αποδεικνύει ένα μόνο πράγμα πως οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι απειλούνται άμεσα από τον ιό, είναι πιο επιλεκτικοί ως προς την ενημέρωσή τους για την πανδημία σε σχέση με τους νεότερους.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.tovima.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...