PsychologyNow Team

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2020: μία μεγάλη ευκαιρία να επενδύσουμε στην Ψυχική Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2020: μία μεγάλη ευκαιρία να επενδύσουμε στην Ψυχική Υγεία

PsychologyNow Team

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2020 μας καλεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και τη δράση για μεγαλύτερη επένδυση στην Ψυχική Υγεία.


Η ψυχική υγεία είναι ένας από τους πιο παραμελημένους τομείς της δημόσιας υγείας. Περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με ψυχική διαταραχή, 3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την επιβλαβή χρήση αλκοόλ και ένα άτομο πεθαίνει κάθε 40 δευτερόλεπτα από αυτοκτονία. Και τώρα, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πληγεί από την πανδημία COVID-19, η οποία έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Ωστόσο, σχετικά λίγοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, περισσότερο από το 75% των ατόμων με ψυχικές, νευρολογικές και διαταραχές χρήσης ουσιών δεν λαμβάνουν καθόλου θεραπεία για την κατάστασή τους. Επιπλέον, το στίγμα, οι διακρίσεις, η ποινική νομοθεσία και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένα.

Η περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική, προσιτή υγειονομική περίθαλψη στον κόσμο πριν από την πανδημία, και ιδιαίτερα σε ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και συγκρούσεων, έχει μειωθεί περαιτέρω λόγω του COVID-19 καθώς η πανδημία έχει διαταράξει τις υπηρεσίες υγείας σε όλο τον κόσμο.

Πρωταρχική αίτια ήταν η μόλυνση και ο κίνδυνος μόλυνσης σε εγκαταστάσεις μακράς διαρκείας, όπως σε κέντρα φροντίδας και ψυχιατρικά ιδρύματα, τα εμπόδια στη δια ζώσης συνάντηση των ανθρώπων, το προσωπικό ψυχικής υγείας που έχει μολυνθεί από τον ιό και το κλείσιμο εγκαταστάσεων ψυχικής υγείας για τη μετατροπή τους σε εγκαταστάσεις φροντίδας για άτομα με COVID-19.

«Move for mental health: let’s invest»: Το επόμενη βήμα στην ψυχική υγεία είναι η επένδυση σε αυτήν

Γι’ αυτό, για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ο ΠΟΥ, μαζί με τους συνεργαζόμενους οργανισμούς, United for Global Mental Health και την World Federation for Mental Health, ζητούν μια μαζική αύξηση των επενδύσεων στην ψυχική υγεία. Για να ενθαρρύνει τη δημόσια δράση σε όλο τον κόσμο, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο μια εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, Move for mental health: let’s invest.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι μια ευκαιρία για τον κόσμο να συνεργαστεί και να αρχίσει να αποκαθιστά την ιστορική παραμέληση της ψυχικής υγείας, δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Παρατηρούμε ήδη τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική ευεξία των ανθρώπων και αυτή είναι μόνο η αρχή. Αν δεν αναλάβουμε σοβαρές δεσμεύσεις για την αύξηση των επενδύσεων στην ψυχική υγεία αυτή τη στιγμή, οι συνέπειες για την υγεία, τις κοινωνικές και οικονομικές θα είναι εκτεταμένες.

Τους τελευταίους μήνες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει, σε συνεργασία με τους συνεργαζόμενους φορείς, συγκεκριμένες οδηγίες και συμβουλές σχετικά με την ψυχική υγεία για τους εργαζόμενους στην υγεία και άλλους εργαζόμενους πρώτης γραμμής, διαχειριστές εγκαταστάσεων υγείας και άτομα όλων των ηλικιών των οποίων η ζωή έχει αλλάξει σημαντικά ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Με τη διακοπή των υπηρεσιών υγείας, οι χώρες βρίσκουν καινοτόμους τρόπους για να παρέχουν φροντίδα ψυχικής υγείας και έχουν αναδυθεί πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Ωστόσο, λόγω της κλίμακας του προβλήματος, η συντριπτική πλειονότητα των αναγκών ψυχικής υγείας δεν καλύπτεται. Η πρωτοβουλία παρεμποδίζεται από χρόνια υποεπένδυση στην προώθηση, την πρόληψη και τη φροντίδα της ψυχικής υγείας για πολλά χρόνια πριν από την πανδημία.

Οι χώρες ξοδεύουν μόνο το 2% των προϋπολογισμών για την υγεία τους στην ψυχική υγεία

Οι χώρες δαπανούν κατά μέσο όρο μόνο το 2% των προϋπολογισμών για την υγεία τους στην ψυχική υγεία. Παρά τις αυξήσεις των τελευταίων ετών, η διεθνής αναπτυξιακή βοήθεια για την ψυχική υγεία δεν ξεπέρασε ποτέ το 1% της συνολικής αναπτυξιακής βοήθειας για την υγεία. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι κάθε 1 δολάριο που επενδύεται σε κλιμακωτή θεραπεία για κοινές ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη και άγχος, αποφέρει υπεραπόδοση 5 δολαρίων στη βελτίωση της υγείας και στην παραγωγικότητα.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: μια ευκαιρία να συμβάλλετε στην προσπάθεια

Η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας θα προσφέρει ευκαιρίες, κυρίως στο διαδίκτυο, δεδομένης της συνεχιζόμενης πανδημίας, για όλους μας να κάνουμε κάτι που να επιβεβαιώνει τη ζωή: ως άνθρωποι, να αναλάβουμε συγκεκριμένες ενέργειες για την υποστήριξη της δικής μας ψυχικής υγείας και για να υποστηρίξουμε φίλους και οικογένειες που αγωνίζονται.

Ως εργοδότες, να λάβουμε μέτρα για την εφαρμογή προγραμμάτων ευεξίας των εργαζομένων. Ως κυβερνήσεις, να δεσμευτούμε για τη δημιουργία ή την αύξηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ως δημοσιογράφοι, για να εξηγήσουμε τι περισσότερο μπορεί και πρέπει να γίνει για να γίνει πραγματικότητα η φροντίδα ψυχικής υγείας για όλους.

Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από την έναρξη της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας, δήλωσε η Ingrid Daniels, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχουμε δει μία αυξανόμενη τάση προβολής και επικοινωνίας για την ψυχική υγεία σε πολλές χώρες του κόσμου. Αλλά τώρα πρέπει να μετατρέψουμε τα λόγια σε πράξεις. Πρέπει να κάνουμε συντονισμένες προσπάθειες για την οικοδόμηση συστημάτων ψυχικής υγείας που είναι κατάλληλα και συναφή για τον σημερινό - και αυριανό - κόσμο.

Με τόσους πολλούς ανθρώπους με έλλειψη σωστής πρόσβασης σε καλής ποιότητας, κατάλληλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, απαιτείται σήμερα να επενδύσουμε στην ψυχική υγεία περισσότερο από ποτέ, δήλωσε η Elisha London, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της United for Global Mental Health. Όλοι, παντού μπορούν να συμμετάσχουν στη φετινή καμπάνια. Είτε έχετε παλέψει με τη δική σας ψυχική υγεία, είτε γνωρίζετε κάποιον που έχει επηρεαστεί, είτε είστε λειτουργός ψυχικής υγείας ή αν απλά πιστεύετε ότι η επένδυση στην ψυχική υγεία είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνετε, να κινηθείτε για ψυχική υγεία και να βοηθήσετε ώστε η φροντίδα της ψυχικής υγείας και υποστήριξης να είναι προσβάσιμη σε όλους.

Σημαντικές εκδηλώσεις

«United for Global Mental Health»: Η 24ωρη Εικονική Πορεία για την Ψυχική Υγεία

Στις 9 Οκτωβρίου, άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα ενθαρρυνθούν να συμμετάσχουν σε μια εικονική πορεία. Μια ζωντανή διαδικτυακή ροή 24 ωρών θα περιλαμβάνει άτομα με ζωντανή εμπειρία, ηγέτες ψυχικής υγείας και επιρροές από ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται ήδη σε 19 χώρες μέσω της εκστρατείας Speak Your Mind.

Επιπλέον, οι παγκόσμιοι οργανισμοί-εταίροι που ηγούνται και συντονίζουν το έργο για την ψυχική υγεία οργανώνουν ωριαίες συνεδρίες σε συγκεκριμένα θέματα, όπως ψυχική υγεία και νέοι, ψυχική υγεία και ηλικιωμένοι, καθώς και ψυχική υγεία και η κοινότητα LGBTQ +. Οι επιβεβαιωμένοι συνεργάτες περιλαμβάνουν το Human Rights Watch και το Alzheimer Disease International.

Η εικονική πορεία στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για θέματα ψυχικής υγείας, να σπάσει το στίγμα και να επιφέρει αλλαγή πολιτικής. Τα μέλη του κοινού θα κληθούν να «προσθέσουν τη φωνή τους» και να συμμετάσχουν στην πορεία χρησιμοποιώντας διαδικτυακά φίλτρα που θα κυκλοφορήσουν πριν από την εκδήλωση.

ΠΟΥ: Η σημαντική εκδήλωση για την ψυχική υγεία

Για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, στις 10 Οκτωβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα φιλοξενήσει, για πρώτη φορά, μια παγκόσμια διαδικτυακή εκδήλωση υπεράσπισης για την ψυχική υγεία. Σε αυτήν την εκδήλωση, ο ΠΟΥ θα παρουσιάσει το έργο που κάνει το προσωπικό του σε όλο τον κόσμο για τη μείωση των ψυχικών ασθενειών και της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών.

  • Παγκόσμιοι ηγέτες και εμπειρογνώμονες ψυχικής υγείας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον Γενικό Διευθυντή της ΠΟΥ για να μιλήσουν για τη δέσμευσή τους για την ψυχική υγεία και για το τι πρέπει να γίνει.
  • Παγκόσμιοι διάσημοι μουσικοί που έχουν μιλήσει για τη σημασία της ψυχικής υγείας θα μιλήσουν για τα κίνητρά τους και θα παίξουν μουσική.
  • Αθλητές και γυναίκες των οποίων η ζωή έχει επηρεαστεί από ψυχική ασθένεια θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους και πώς αντιμετώπισαν καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και το άγχος.
  • Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα απονεμηθεί ένα Ειδικό Βραβείο για μια ταινία ψυχικής υγείας, μια νεοσύστατη κατηγορία του εναρκτήριου Φεστιβάλ Υγείας για Όλους του ΠΟΥ.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή σας στο https://www.gospeakyourmind.org/.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...