PsychologyNow Team

Πρόεδρος Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου: «Ζούμε σε μια πανδημία ρατσισμού»

Πρόεδρος Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου: «Ζούμε σε μια πανδημία ρατσισμού»

PsychologyNow Team

Τα ρατσιστικά επεισόδια επιφέρουν σοβαρό ψυχολογικό φόρτο σε άτομα και κοινωνία.


Η Σάντρα Σούλμαν, Πρόεδρος του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου προέβη σε δήλωση σχετικά με τις ψυχολογικές συνέπειες που έχουν στους Αφροαμερικανούς τα πρόσφατα βίαια γεγονότα:

Ο Τζορτζ Φλόιντ, είναι νεκρός εξαιτίας ενός αστυνομικού που γονάτισε στο λαιμό του. Ο Ahmaud Arbery, πυροβολήθηκε θανάσιμα ενώ έκανε Jogging. Η Μπρένα Τέιλορ, πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομία που έκανε επιδρομή στο σπίτι της… η λίστα είναι πολύ μεγάλη και συνεχώς αυξάνεται. Οι θάνατοι αθώων μαύρων ανθρώπων που γίνονται στόχος λόγω του χρώματος και της φυλής τους, συχνά από αστυνομικούς, είναι βαθιά συγκλονιστικοί.

Αν είσαι μαύρος στην Αμερική - και ειδικά αν είσαι μαύρος άντρας - δεν νιώθεις ασφαλής ακόμη και να κάνεις καθημερινές ενέργειες.

Ζούμε σε μια πανδημία ρατσισμού, η οποία επιβαρύνει σοβαρά τους Αφροαμερικανούς πολίτες. Οι συνέπειες για την υγεία είναι τρομερές. Ο ρατσισμός συνδέεται με πλήθος ψυχολογικών συνεπειών, όπως κατάθλιψη, άγχος και άλλες σοβαρές, μερικές φορές εξουθενωτικές καταστάσεις, όπως διαταραχή μετατραυματικού στρες και διαταραχές χρήσης ουσιών. Επιπλέον, το άγχος που προκαλείται από τον ρατσισμό μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών και άλλων σωματικών ασθενειών.


Διαβάστε σχετικά: Γιατί διακρίνουμε τον ρατσισμό στους άλλους αλλά όχι σε εμάς τους ίδιους;


Ο αντίκτυπος αυτών των επαναλαμβανόμενων φρικτών περιστατικών προκαλεί τραύμα στην ευρύτερη κοινότητα των Αφροαμερικάνων. Η έρευνα δείχνει, για παράδειγμα, ότι σε σύγκριση με τους λευκούς, οι μαύροι βιώνουν πιο αρνητικές στερεοτυπικές απειλές και αντιμετωπίζονται πιο ρατσιστικά όταν ελέγχονται από την αστυνομία.

Ωστόσο, η ψυχολογική έρευνα δείχνει επίσης και πιθανές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα. Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι όταν η αστυνομία ενεργεί με δίκαιο τρόπο στις τυπικές διαδικασίες της και μεταχειρίζεται τους ανθρώπους με αξιοπρέπεια, σεβασμό, δικαιοσύνη και ουδετερότητα, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να συμμορφωθούν με τις οδηγίες τους και να αποδεχθούν οποιοδήποτε αποτέλεσμα, ευνοϊκό ή άσχημο.

Ο Αμερικανικός Ψυχολογικός Σύλλογος παροτρύνει όσους βιώνουν τραύμα μετά από αυτές τις τραγωδίες να φροντίσουν τον εαυτό τους. Να συνδεθούν με την οικογένειά τους, τους φίλους τους και άλλα άτομα που υποστηρίζουν την κοινότητα, να μιλήσουν ανοιχτά για τα συναισθήματά τους και περιορίστε την έκθεσή τους και των παιδιά τους στις ειδήσεις. Επίσης, να ζητήσουν βοήθεια από ψυχολόγο αν τη χρειαστούν.

Όπως πάντα, ο Αμερικανικός Ψυχολογικός Σύλλογος καταδικάζει τον ρατσισμό και το μίσος σε όλες τις μορφές του και υποστηρίζει τις προσπάθειες ερευνητών, ψυχολόγων, εκπαιδευτικών και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, για την εξάλειψη των εγκλημάτων μίσους και της αστυνομικής βίας.


Πηγή: apa.org

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...