PsychologyNow Team

Πέθανε η Elizabeth Wurtzel, συγγραφέας του βιβλίου "Prozac Nation"

Πέθανε η Elizabeth Wurtzel, συγγραφέας του βιβλίου "Prozac Nation"

PsychologyNow Team
Πέθανε η Elizabeth Wurtzel, συγγραφέας του βιβλίου "Prozac Nation"
Φωτογραφίες: nytimes.com

Η συγγραφέας Elizabeth Wurtzel η οποία μέσω του βιβλίου της "Prozac Nation" ξεκίνησε έναν δημόσιο διάλογο για την κλινική κατάθλιψη, πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 52 ετών.


ElizabethProzac e

Η Elizabeth Wurtzel η οποία το 1994 έγραψε το βιβλίο "Prozac Nation: Young and Depressed in America" (Έθνος του Prozac: Νέοι και καταθλιπτικοί στην Αμερική) κέρδισε τον έπαινο του κοινού για την έναρξη διαλόγου σχετικά με την κλινική κατάθλιψη παρουσιάζοντας ένα ακαταμάχητο ύφος «εξομολογητικής γραφής» το οποίο ασκεί μεγάλη επιρροή έως και σήμερα.

Ο συγγραφέας David Samuels, παιδικός της φίλος, δήλωσε ότι η αιτία θανάτου της ήταν ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού, ο οποίος στην περίπτωσή της είχε προκύψει από τη γενετική μετάλλαξη BRCA. Η Wurtzel είχε υποστεί σε διπλή μαστεκτομή το 2015. Μετά τη διάγνωσή της, έγραψε για την εμπειρία της και θεωρήθηκε ηρωίδα από πολλές γυναίκες τόσο της γενιάς της όσο και από νεότερες.

Το πρώτο βιβλίο της "Prozac Nation" το οποίο έγραψε σε ηλικία 27 ετών, το οποίο και δίχασε την κοινή γνώμη, μιλούσε για τα φοιτητικά της χρόνια στο Χάρβαρντ, τη χρήση ναρκωτικών, την έντονη σεξουαλική της ζωή και για πολλά άλλα προσωπικά θέματα.

Το βιβλίο έγινε πολιτιστικό σημείο αναφοράς και μέρος ενός νέου κύματος εξομολογητικής γραφής.

 

Όπως είχε δηλώσει η ίδια για το πρώτο βιβλίο της: Ήταν αρχικά ένα βιβλίο που έγραψα για το Χάρβαρντ. Δεν είχε σχέση με την κατάθλιψη. Όμως, όλα όσα περιέγραφα μέσα σε αυτό συνδέονταν με την κατάθλιψή μου.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το nytimes.com και συγγραφέας του άρθρου είναι ο Neil Genzlinger.
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...