PsychologyNow Team

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Οι Ψυχολόγοι πρέπει να αναλάβουν δράση

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Οι Ψυχολόγοι πρέπει να αναλάβουν δράση

PsychologyNow Team
παιδί που κρατάει ένα φύλλο για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Ψυχολόγων παίρνει θέση: Ως ψυχολόγοι είμαστε υποχρεωμένοι να μιλάμε όταν παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και όταν τα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο…


Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Ψυχολόγων (EFPA) απευθύνει έκκληση σε όλους τους ψυχολόγους, να υποστηρίξουν έμπρακτα τη δέσμευση των νέων να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους και το μέλλον τους, σήμερα στην Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Να διασφαλίσουν με τις πράξεις τους, πως κανένα παιδί δεν θα μείνει ανυπεράσπιστο.

Σήμερα, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά και μας εμπνέει που βλέπουμε πως τόσοι πολλοί νέοι, δραστηριοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, για να υπερασπιστούν το μέλλον τους.

Αυτή η έξαρση ευαισθητοποίησης έχει πολλά θέματα. Ειδικότερα, η έκτακτη ανάγκη για το κλίμα και το περιβάλλον, έχει οδηγήσει σε διαμαρτυρίες εκατομμυρίων ανθρώπων για τις επιπτώσεις που έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα στο περιβάλλον και πώς αυτό επηρεάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και τελικά διακινδυνεύει το μέλλον τους.

Τα δικαιώματα των παιδιών έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα μετά από τη δημοσίευση της Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC) το 1989 - αλλά τριάντα χρόνια μετά, εξακολουθούμε να έχουμε πολύ σοβαρές παγκόσμιες παραβιάσεις. Ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών που αφορά στην προώθηση ειρηνικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών, για αειφόρο ανάπτυξη, παροχή πρόσβασης στη δικαιοσύνη για όλους και την οικοδόμηση αποτελεσματικών και υπεύθυνων χωρίς αποκλεισμούς θεσμών σε όλα τα επίπεδα, θέτει ένα δείκτη για το τι πρέπει να πετύχουμε.

Η πρωτοβουλία από το Childhub στοχεύει στην ανάπτυξη επαγγελματικής υποστήριξης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και των συστημάτων προστασίας τους. Αυτή είναι μια πρωτοβουλία που οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πλήρως, έτσι ώστε κανένα παιδί να μην μείνει ανυπεράσπιστο.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών έχουν ζωτική σημασία για όλους παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και των ψυχολόγων.

Το 2013, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Ψυχολόγων (EFPA) κάλεσε τους απανταχού ψυχολόγους, να ασχοληθούν περισσότερο με την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σήμερα, η έκκληση είναι ακόμα πιο επείγουσα, καθώς παρατηρείται αναστροφή των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλά μέρη του κόσμου. Παράλληλα με την αναστροφή αυτή όμως, παρατηρούμε και μια αναζωπύρωση αντίστασης σε αυτήν, με αυξανόμενες δημιουργικές κινήσεις από τους νέους.


Διαβάστε σχετικά: Δικαιώματα του παιδιού. Γνωρίζετε ποια είναι;


Οι ψυχολόγοι πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι και να καθοδηγούνται από ισχυρές δεοντολογικές και προσωπικές αξίες, προκειμένου να συμπεριλάβουν τις κοινότητες και τις τοπικές κοινωνίες τους, στην οικοδόμηση μιας κουλτούρας ευαίσθητης απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι ψυχολόγοι πρέπει να αξιοποιούν τις γνώσεις και τις δυνατότητές τους για να επιφέρουν την αλλαγή στα περιθωριοποιημένα και στερημένα παιδιά. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, θα πρέπει να ξεκινά από όλους τους ψυχολόγους, λαμβάνοντας μια προσέγγιση βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην έμπρακτη εφαρμογή τους, στην υπεράσπιση της νομοθεσίας και τέλος στην χάραξη νέου ύφους πολιτικής.

Η κατανόηση των αναγκών των παιδιών, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, πρέπει να είναι πάντα στο επίκεντρο.

Πολλά παιδιά σε πολλά μέρη του κόσμου, έχουν ανάγκη την επείγουσα δράση μας. Στις 29 Οκτωβρίου 2019, η EFPA δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου σχετικά με τη σημασία της δράσης για την προστασία των παιδιών στα σημεία συγκέντρωσης προσφύγων, όπου δήλωσε: ... η ψυχολογική και αναπτυξιακή βλάβη που επιβαρύνει επί του παρόντος τα παιδιά, είναι αναμφισβήτητη. Ως ψυχολόγοι είμαστε υποχρεωμένοι να μιλάμε όταν παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και όταν τα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο…

Ως εκ τούτου συνεχίζει, παροτρύνουμε τους ηγέτες του κόσμου, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των παιδιών στα σημεία συγκέντρωσης προσφύγων. Να σεβαστούν και να συμμορφωθούν με τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους, που αποσκοπούν στην προστασία των αμάχων.

Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να γιορτάσουμε για τα παιδιά. Να είναι ζωντανά όμως και να ακμάζουν, είναι ένα πραγματικά θαυμάσιο πράγμα.

Πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες από όλους τους ψυχολόγους και να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Ημέρα των Παιδιών, έτσι ώστε να κάνουν τη ζωή όλων των παιδιών όσο καλύτερη γίνεται και κανένα παιδί να μην μείνει ανυπεράσπιστο.


Πηγή: efpa.eu
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...