PsychologyNow Team

Το πρώτο πάρκο ΑμΕΑ στη Θεσσαλονίκη

Το πρώτο πάρκο ΑμΕΑ στη Θεσσαλονίκη

PsychologyNow Team

Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την δημιουργία πάρκου για άτομα με αναπηρία ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.


Η έκταση, άνω των δύο στρεμμάτων, στην οποία θα δημιουργηθεί το πάρκο παραχωρήθηκε δωρεάν στο δήμο Θεσσαλονίκης από το υπουργείο και βρίσκεται μεταξύ των οδών Γρ. Λαμπράκη, Παυσιλύπου και Ολυμπίας στην περιοχή της Μαλακοπής ‘Ανω Τούμπας.

Στη σχετική πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, ενώ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για ένα πάρκο για ΑμΕΑ, αλλά για άτομα με αναπηρία και για άλλα άτομα. Ο ίδιος τόνισε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν εξονυχιστική και μακρόχρονη, είπε ότι άργησε η προγραμματική σύμβαση και πρόσθεσε πως ήταν “απίστευτες” οι διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν.

ParkoAMEAThessal es

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Αλληλεγγύης πρέπει να εκδώσει μια απόφαση συγκεκριμένα για ένα ποσό 450.000 ευρώ για να κατασκευαστεί αυτό το έργο τόνισε και ανέφερε ότι έδωσε εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε, μόλις τελειώσει η υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας, να γίνει τροποποίηση του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου, για να επιβεβαιωθεί η χρήση και ο χαρακτηρισμός ως πάρκου.

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης επισήμανε ότι μετά από οκτώ χρόνια συζητείται στο δημοτικό συμβούλιο η συγκεκριμένη εισήγηση για τη μετατροπή του ακινήτου όπου στεγαζόταν παλιά το ορφανοτροφείο Μέγας Αλέξανδρος σε μια παιδική χαρά για άτομα με ειδικές ανάγκες. Σημείωσε ότι το θέμα πέρασε από πολλά κύματα και τόνισε ότι στη νέα αυτή παιδική χαρά δεν θα πρέπει τα άτομα αυτά να είναι απομονωμένα.

Εκτιμάται ότι το πάρκο θα είναι το μεγαλύτερο που απευθύνεται σε άτομα με αναπηρίες σε όλα τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών, η υλοποίηση του έργου αποσκοπεί στη δημιουργία:

- Μιας αστικής νησίδας βασισμένης στην αρχή της ίσης πρόσβασης για όλους με ενταγμένο ειδικό χώρο δραστηριοτήτων ΑμεΑ.

- Ενός σημαντικού ανοιχτού δημόσιου χώρου.

- Ενός οργανωμένου αστικού πάρκου δραστηριοτήτων και αναψυχής σε κομβική σχέση με τα παρακείμενα σχολεία.

- Ενός κομβικού χώρου συνάντησης της πόλης σε άμεση σύνδεση με κεντρικές λειτουργίες της ευρύτερης περιοχής, με άξονα την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη. - Ενός χώρου που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής ένταξης μέσω της χρήσης χώρων ελεύθερου χρόνου.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το amna.gr και συγγραφέας του άρθρου είναι o κύριος Νίκος Ρούμπος

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...