PsychologyNow Team

Οπλισμένη σε ψυχιατρείο η ομάδα ΔΙΑΣ για να συλλάβει γιατρό

Οπλισμένη σε ψυχιατρείο η ομάδα ΔΙΑΣ για να συλλάβει γιατρό

PsychologyNow Team

Ανήκουστο περιστατικό αυταρχικής συμπεριφοράς της αστυνομίας στην ψυχιατρική κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου. Φρουρός συνόδευε ασθενή ένοπλος. Η εφημερεύουσα ιατρός και πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ τού επισήμανε κατ’ ιδίαν ότι απαγορεύεται να οπλοφορεί. Εκείνος εξεμάνη και κάλεσε συναδέλφους του να την οδηγήσουν στο Τμήμα για απείθεια κατά της αρχής. Ανάστατος ο ιατρικός κόσμος. Ο υπουργός Υγείας απλώς περιμένει το πόρισμα.


Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις. Το βιωματικό τραγούδι του Μίκη που γράφτηκε κατά τη διάρκεια της χούντας, ενόσω ο ίδιος ήταν κρατούμενος σε στρατόπεδο του Ωρωπού, και περιγράφει την αγωνία του κρατούμενου-εξόριστου, τραγουδήθηκε από εκατομμύρια στόματα και χρησιμοποιείται διαχρονικά σε πλείστες όσες περιπτώσεις επίδειξης αυταρχισμού.

Η τραμπούκικη, αυταρχική συμπεριφορά αστυνομικών φρουρών και ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ ενάντια στην ψυχίατρο και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου, είναι απόδειξη των φοβερών προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς όταν η εξουσία, εν προκειμένω η αστυνομική, ζητά άνευ λόγου και ουσίας πλήρη υποταγή.

Υπάρχει δικαιολογία να πουλάει τσαμπουκά η αστυνομία; Μέσα σε ένα νοσοκομείο ή οπουδήποτε; Υπάρχει δικαιολογία για την εισβολή πέντε ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ, ένστολων, ένοπλων, σε ψυχιατρική κλινική για τη σύλληψη εφημερεύοντος γιατρού επειδή δεν βγήκε άμεσα να δώσει τα γνωστά -αναρτημένα σε όλο το νοσοκομείο- στοιχεία της στους πέντε άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που έφτασαν σε μηδενικό χρόνο στο νοσοκομείο, ανταποκρινόμενοι σε αίτημα συναδέλφου τους ειδικού αστυνομικού φρουρού; Φοβήθηκαν μήπως διαφύγει τη σύλληψη; Εξαντλήθηκε η υπομονή τους;

Υπάρχει δικαιολογία επτά αστυνομικοί να περικυκλώνουν την εφημερεύουσα γιατρό μέσα σε μια κλινική με 34 ψυχιατρικούς ασθενείς και κάποιοι να φωνάζουν βάλε της χειροπέδες; Κατ’ αρχάς υπάρχει δικαιολογία για την κλήση της ομάδας ΔΙΑΣ από τον αστυνομικό φρουρό; Υπάρχει δικαιολογία να απαιτεί ο αστυνομικός φρουρός τα στοιχεία της ψυχιάτρου ωρυόμενος θα εξακολουθώ να οπλοφορώ και ποια είσαι εσύ που θα μου πεις εμένα;, επειδή η γιατρός διακριτικά του ζήτησε να μην οπλοφορεί μέσα στην κλινική;

Ο υπουργός Υγείας, γιατρός, Βασίλης Κικίλιας, πάντως θα περιμένει το πόρισμα της αστυνομίας, ανέφεραν συνεργάτες του στην «Εφ.Συν.». Δηλαδή την εντολή που δόθηκε «για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να εξεταστούν πλήρως οι συνθήκες του περιστατικού», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΕΔ Αττικής.

Το πρόβλημα της φρούρησης κρατουμένων σε κλινικές νοσοκομείων του ΕΣΥ αποτελεί ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα. Δεν είμαι εγώ εκείνος ο οποίος θα πει στην αστυνομία να μην οπλοφορεί, γιατί, εάν συμβεί το παραμικρό, ποιος θα φταίει; Συνεπώς, περιμένω το πόρισμα και θα δούμε, δήλωσε ο ίδιος στα parapolitika.gr.

Αστυνομικοί φώναζαν «έλα, πέρασέ της χειροπέδες»

Η Αφροδίτη Ρέτζιου, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ξεδιπλώνει το χρονικό του τραμπουκισμού της αστυνομίας στην ψυχιατρική κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου το περασμένο Σάββατο. Το ασύλληπτο περιστατικό διήρκεσε μιάμιση ώρα και εκτυλίχθηκε μπροστά σε 34 ψυχικά ασθενείς σε μια κλινική χωρητικότητας 19 ασθενών, παρουσία ενός ακόμα ειδικευόμενου γιατρού και δύο νοσηλευτών.

Διακριτικά και κατ’ ιδίαν, μας λέει, ενημέρωσε τον αστυνομικό φρουρό τον οποίο αντιλήφθηκε ότι έχει εισέλθει στην κλινική οπλοφορώντας πως εδώ είναι μια κλινική που έχουν ιδιαιτερότητες οι ασθενείς. Οπλοφορείτε, δεν οπλοφορούν εδώ. Ανέβηκαν οι τόνοι, εσύ ποια είσαι;, της απάντησε. Η γιατρός που εφημερεύει, εξήγησε και πρόσθεσε πως έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί κάτι σε κάποιον ασθενή.

Εγώ θα εξακολουθήσω να οπλοφορώ, απάντησε ο αστυνομικός φρουρός δυνατά, προσθέτοντας: Δώσε μου τα στοιχεία σου. Είναι γνωστά, αναρτημένα έξω από την κλινική, στους ειδικούς πίνακες του νοσοκομείου, είπε η Αφρ. Ρέτζιου. Θα καλέσω να σε συλλάβουν, θα σου κάνω μήνυση, ανταπάντησε ο αστυνομικός και άρχισε να καλεί από το κινητό του.

Η γιατρός μπήκε στο γραφείο της προκειμένου να καλέσει τον συντονιστή διευθυντή της κλινικής. Στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής κι ενώ είχαν περάσει πέντε λεπτά, ένας νοσηλευτής της κλινικής την ενημέρωσε πως τη ζητούν πέντε ένστολοι, ένοπλοι της ομάδας ΔΙΑΣ. Εφτασα να μιλάω με τον διοικητή του νοσοκομείου προκειμένου να τον ενημερώσω για το περιστατικό. Την ώρα της ενημέρωσης ήρθε για δεύτερη φορά ο νοσηλευτής να μου μεταφέρει ότι οι πέντε άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ είχαν μπει μέσα στην κλινική.

Η γιατρός βγαίνει από το γραφείο της για να βρεθεί περικυκλωμένη από τους επτά αστυνομικούς. Τους ρωτάει για ποιο λόγο βρίσκονται στην κλινική. Σας έχει υποβάλει μήνυση για απείθεια κατά της αρχής, της απάντησε ο επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ που, σύμφωνα με την ίδια, ήταν πιο διαλλακτικός. Δεν μπορούσα να επιτρέψω την παρουσία τους στην κλινική, μας λέει. Στη συνέχεια της ζήτησαν τα στοιχεία της για να επαναλάβει ότι είναι αναρτημένα όπως και όλων των εφημερευόντων γιατρών του νοσοκομείου. Κάποιοι από τους αστυνομικούς φώναζαν έλα, πέρασέ της χειροπέδες.

Τους ενημέρωσε πως δεν πρόκειται να φύγει από την εφημερία αν δεν έρθει αντικαταστάτης. Φαίνεται πως οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν ότι δεν μπορούν να συλλάβουν εφημερεύοντα γιατρό. Το περιστατικό έκλεισε με την παρέμβαση του διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος τηλεφώνησε και ζήτησε να μιλήσει με τον επικεφαλής των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ. Μετά το τηλεφώνημα οι επτά άνδρες έκαναν στροφή 180 μοιρών.

Προκλητική ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής και καταγγελίες ψυχιάτρων

Σε μια προκλητική ανακοίνωση για το καταδικαστέο επεισόδιο στο Θριάσιο η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής καλεί τα μέλη της ΟΕΝΓΕ να ασχοληθούν με τα του οίκου τους για να εξαλείψουν χρόνιες παθογένειες (φακελάκια κ.ά.) για να σταματήσει το ξεζούμισμα των Ελλήνων πολιτών, κάτι για το οποίο δυστυχώς έχουμε γνώση και άποψη όλοι.

Στις καταγγελίες για επίδειξη τραμπούκικης και αυταρχικής συμπεριφοράς οι αστυνομικοί απαντούν, σε τόνο έως και απειλητικό, δεν μας αφορούν και δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική, ενδιαφέρον όμως έχει, πιστεύουμε, η ιατρική ανίχνευση και αξιολόγηση της ανακοίνωσης της ΟΕΝΓΕ από τη συγκεκριμένη κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου!

Επιπλέον, κατηγορούν την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ ότι επιχειρεί να φιλοτεχνήσει συνδικαλιστικό και πολιτικό προφίλ και να χτίσει καριέρα στην πλάτη των αστυνομικών, αλλά έκανε λάθος και λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο. Τέλος τα πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των αστυνομικών, είναι άλλωστε και ο τίτλος της ανακοίνωσής τους. Για την παρέμβαση της ιατρού κ. Αφροδίτης Ρέτζιου, προέδρου της ΟΕΝΓΕ και πρώην υποψήφιας ευρωβουλευτή με το ΚΚΕ, για τον αφοπλισμό του αστυνομικού δεν ήταν μόνο ατυχής αλλά και επικίνδυνη, αν και φυσικά δεν αναμένουμε να έχει γνώσεις σε θέματα ασφάλειας, προσθέτουν.

Η Αφροδιτη Ρέτζιου κάνει λόγο για «τζάμπα μαγκιά και τσαμπουκά». Με την εγκληματικότητα στο Μενίδι, το Ζεφύρι, τα Λιόσια, ήρθαν οι αστυνομικοί να συλλάβουν εμένα την ώρα της εφημερίας, απαντά η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Οι συμπεριφορές αυτές των αστυνομικών είναι ανέκαθεν ο κανόνας, σχολιάζει ο Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου, χρόνια διευθυντής ψυχίατρος στο ΨΝΑ Δαφνί. Δεν ξέρουμε αν αυτή η πέραν κάθε νομιμότητας προκλητική αντίδραση έχει να κάνει με την έγχυση στο αστυνομικό σώμα «νέων δόσεων» στο ανεξέλεγκτο και στο αυθαίρετο της δράσης του από την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή και τη νέα πολιτική του ηγεσία. Το σίγουρο είναι, λέει, ότι η αστυνομική αυθαιρεσία μέσα στις μονάδες υγείας, και ιδιαίτερα τις ψυχιατρικές, είναι παλιά υπόθεση και πάντα στηριζόμενη στις πλάτες των πολιτικών προϊσταμένων των διαδοχικών κυβερνήσεων.

Οι περιπτώσεις που οι αστυνομικοί φρουροί κρατουμένων που νοσηλεύονται σε ψυχιατρικές μονάδες επιδεικνύουν τη «δεξιότητά τους να φρουρούν» είναι δεκάδες, συμφωνούν οι δύο ψυχίατροι. Με τον ίδιο τρόπο, λέει η Αφροδίτη Ρέτζιου, απειλήθηκαν με αυτόφωρο οι εφημερεύοντες γιατροί της ψυχιατρικής κλινικής στο ίδιο νοσοκομείο γιατί οι αστυνομικοί που συνόδευαν έγκυο γυναίκα κρατούμενη που εκδήλωσε ψυχιατρικό πρόβλημα έπρεπε να περιμένουν να εκτιμηθεί από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) σε ποιο νοσοκομείο θα μεταφερθεί, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν κρεβάτια στο Θριάσιο. Χρειάστηκε πάλι η παρέμβαση του διοικητή του νοσοκομείου τέσσερις η ώρα το πρωί για να λήξει και αυτό το περιστατικό. Σε γιατρούς που είναι στο πόδι 24 ώρες, αυτή η συμπεριφορά, λέει.

Ο Θ. Μεγαλοοικονόμου από την πλευρά του κάνει λόγο για συμπεριφορές των αστυνομικών «συχνά αήθεις, προκλητικές προς νοσηλευόμενους και προσωπικό», με ασφυκτικές πιέσεις για μηχανική καθήλωση του ασθενή, ή τον δένουν οι ίδιοι με χειροπέδες πάνω στο κρεβάτι του, επιβάλλοντας να κλείνουν, ανεξαρτήτως ώρας, τα παράθυρα του θαλάμου, προκειμένου αυτοί να κάθονται άνετα στην πολυθρόνα τους, να πίνουν τον καφέ τους και να παίζουν με το κινητό τους. Απαιτώντας, ενίοτε, ακόμα και να είναι παρόντες στην εξέταση του ασθενή από τον γιατρό μέσα στο γραφείο του.

Τι προβλέπει το άρθρο 12 του κανονισμού

«Αοπλοι και με πολιτική περιβολή»

Αοπλοι, με ιδιαίτερη προσοχή και πολιτική περιβολή καθορίζει το άρθρο 12 του Προεδρικού Διατάγματος 215/2006 με τίτλο «Κανονισμός Οργάνωσης-Λειτουργίας της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης» πως πρέπει να κινούνται οι φρουροί κατά την είσοδό τους στους θαλάμους των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με το Π.Δ., οι νοσηλευόμενοι εισάγονται σε ειδικούς θαλάμους που θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί, μας εξηγεί ο Γιάννης Αλεξάκης, νομικός, μέλος της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές. Οι φρουροί κατά την είσοδο στον ειδικό θάλαμο επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και εισέρχονται διαδοχικά άοπλοι, αναφέρει το άρθρο 12. Ωστόσο, τέτοιους θαλάμους δεν διαθέτουν τα νοσοκομεία μας, αποσαφηνίζει ο Γ. Αλεξάκης.

Για τον λόγο αυτό το Π.Δ. προβλέπει ότι οι νοσηλευόμενοι κατ’ εξαίρεση νοσηλεύονται και σε κοινούς με άλλους ασθενείς θαλάμους, εφόσον τα νοσοκομεία: α) δεν διαθέτουν ειδικούς θαλάμους, β) οι ειδικοί θάλαμοι έχουν πληρωθεί και γ) ιατρικοί λόγοι, βεβαιούμενοι από τον διευθυντή της κλινικής, το επιβάλλουν. Οπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση, σημειώνει. Ακόμα, κατ’ εξαίρεση οι φρουροί νοσηλευομένων κρατουμένων, με έγκριση του διοικητή της υπηρεσίας, αντί στολής δύνανται να φέρουν πολιτική περιβολή.

Ο κανονισμός αφορά όλες τις κλινικές, κάθε εξειδίκευσης. Δεν διακρίνει αν θα είναι ψυχιατρική κλινική δημόσιου νοσοκομείου. Ειδικότερα όμως ως προς τις ψυχιατρικές κλινικές, θα ήταν φρόνιμο οι αστυνομικοί φρουροί να φορούν πολιτικά, αφού η ακούσια νοσηλεία στη χώρα μας υλοποιείται μέχρι σήμερα από την αστυνομία, τονίζει ο Γ. Αλεξάκης.

Εχει να κάνει με την ίδια την παρουσία των αστυνομικών, που είναι, καθεαυτή, τραυματική και εκφοβιστική για την πλειονότητα των νοσηλευομένων, καθώς η εμπλοκή με τις διωκτικές αρχές είναι η συνήθης και πολύ οδυνηρή εμπειρία της πλειονότητας των νοσηλευομένων, που έχουν, συχνά, συρθεί με βίαιο τρόπο για να νοσηλευθούν, συμπληρώνει ο εμβληματικός ψυχίατρος Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου.

Οταν το «διωκτικό παραλήρημα» κάποιων εξ αυτών έχει πολύ συχνά να κάνει με ιδέες δίωξης από την αστυνομία, με παρακολουθήσεις κ.λπ., λέει, το να εγκαθίστανται δύο αστυνομικοί-φρουροί μέσα σ’ ένα ψυχιατρικό τμήμα -ενίοτε και περισσότεροι, ανάλογα με τον αριθμό των φυλασσομένων- και μάλιστα να οπλοφορούν, κάνει αυτές τις ιδέες να «επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα» του άμεσου περιβάλλοντος των ασθενών, μέσα στον ίδιο τον χώρο που θα έπρεπε να βιώνουν ως χώρο θεραπείας και όχι ως χώρο περαιτέρω απειλής και δίωξης.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το efsyn.gr και συγγραφέας του άρθρου είναι η Ντάνι Βέργου

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...