PsychologyNow Team

Ενημέρωση για τη συνάντηση του ΣΕΨ με το Υπουργείο Υγείας σχετικά με το έργο και τα προσόντα του Κλινικού Ψυχολόγου

Ενημέρωση για τη συνάντηση του ΣΕΨ με το Υπουργείο Υγείας σχετικά με το έργο και τα προσόντα του Κλινικού Ψυχολόγου

PsychologyNow Team

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019, στις 10 το πρωί, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, κ. Γ. Γιαννόπουλου, σχετικά με προτάσεις του ΚΕΣΥ για το έργο και τα προσόντα του Κλινικού Ψυχολόγου.


Στη συνάντηση ήταν παρόντες, από τον ΣΕΨ η κα Βασιλική Μπουκουβάλα, Πρόεδρος, ο κ. Θαλής Παπαδάκης, Αντιπρόεδρος και ο κ. Άγγελος Καράμπελας, Ειδικός Γραμματέας, και από το Υπουργείο, ο κ. Γεώργιος Γιαννόπουλος, Γεν. Γραμματέας, ο κ. Δημήτρης Πλουμπίδης Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του ΚΕΣΥ, ο κ. Δημήτρης Μαγριπλής, Παιδοψυχίατρος, μέλος της ως άνω Επιτροπής και ο κ. Μιχάλης Παπαντωνόπουλος, Ψυχολόγος, σύμβουλος στο Υπουργείο.

Στην αρχή της συνάντησης ζητήθηκε από τον ΣΕΨ να αποσύρει το Δελτίου Τύπου που είχε εκδώσει στις 8-6-2019, για να συνεχιστεί η συζήτηση. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΨ αρνήθηκαν και δήλωσαν ότι αποχωρούν από την συνάντηση. Στην συνέχεια, μετά από αρκετές αντεγκλήσεις, παρέμειναν για να απαντήσουν σε διευκρινιστικές ερωτήσεις του  Γεν. Γραμματέα, δηλώνοντας ωστόσο, ότι, δεν θα μπουν σε καμία συζήτηση ή διαβούλευση επί των προτάσεων του ΚΕΣΥ.

Κατόπιν, ενημέρωσαν τον Γεν. Γραμματέα, ότι κατατέθηκε από τον ΣΕΨ Εξώδικη Δήλωση-Πρόσκληση στο πρωτόκολλο του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, κοινοποιούμενη στον Γεν. Γραμματέα, με την οποία ο ΣΕΨ ζητά:

  1. να ανασταλεί οποιαδήποτε έκδοση υπουργικής απόφασης με βάση τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, διότι περιορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των Ψυχολόγων,
  2. να ανασταλεί οποιαδήποτε πράξη τροποποίησης και συρρίκνωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Ψυχολόγων, διότι προκηρύχθηκαν βουλευτικές εκλογές και η κυβέρνηση λειτουργεί πλέον ως υπηρεσιακή.

Εν συνεχεία, το Προεδρείο διευκρίνισε στον Γεν. Γραμματέα ότι η πρόταση του ΚΕΣΥ:

  • θίγει και περιορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των Ψυχολόγων,
  • διαμορφώθηκε ερήμην των συλλογικών οργάνων των Ψυχολόγων,
  • παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα επιστημονικών και επαγγελματικών συλλόγων,
  • δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της την Ευρωπαϊκή πρακτική και εμπειρία για τις σπουδές και το έργο του Ψυχολόγου,
  • δεν μπορεί να αποφασίζουν για το επάγγελμα του Ψυχολόγου Ψυχίατροι και Παιδοψυχίατροι.

Ακολούθως τόνισαν ότι η οποιαδήποτε τροποποίηση επαγγελματικών δικαιωμάτων, δεν μπορεί να γίνει με Υπουργική Απόφαση, όπως ελέχθει από το Υπουργείο, αλλά μόνον με νομοθετική ρύθμιση, η οποία ψηφίζεται από την Βουλή.

Ο κ. Γιαννόπουλος από την πλευρά του απάντησε ότι δεν θεωρεί πως η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και ότι μπορεί κανονικά να συνεχίσει το έργο της !!!! (Σημείωση, Δευτέρα 10 Ιουνίου η κυβέρνηση είχε παραιτηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας).

Ακόμη, το Προεδρείο του ΣΕΨ ζήτησε από τον κ. Δημήτρη Πλουμπίδη να ανακαλέσει τον υβριστικό χαρακτηρισμό «Uber» με τον οποίο αποκάλεσε τους Ψυχολόγους δημόσια στο ΚΕΣΥ. Εκείνος αρχικά αρνήθηκε ότι το είπε, όμως επειδή τα πρακτικά του ΚΕΣΥ έχουν υπογραφή και σφραγίδα και δεν μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει, αφού στόλισε την Πρόεδρο με χυδαίο τρόπο, εκνευρισμένος αποχώρησε από την συνάντηση…

Τέλος, ο Γεν. Γραμματέας, υποσχέθηκε ότι το Υπουργείο δεν θα προχωρήσει τώρα στη σύνταξη Υπουργικής Απόφασης για τα προσόντα του Κλινικού Ψυχολόγου, αλλά το θέμα θα παραπεμφθεί μαζί με άλλα για μελλοντική επεξεργασία σε διυπουργική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας.

Η απόφαση αυτή δεν λήγει το θέμα ουσιαστικά, απλώς το αναστέλλει. Οι επαγγελματίες Ψυχολόγοι θα πρέπει να παραμείνουν στις επάλξεις του αγώνα.

Το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά τους Συναδέλφους που στήριξαν με θέρμη τις ενέργειες  του Διοικητικού Συμβουλίου, τους δημοσιογράφους που κατανόησαν την βαρύτητα του θέματος και το προώθησαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Επίσης, τον νομικό μας σύμβουλο κ. Λουκά Αποστολίδη για την πολύτιμη βοήθειά του, ο οποίος παραστάθηκε και στήριξε ουσιαστικά το Διοικητικό Συμβούλιο και μάλιστα αφιλοκερδώς.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

H Πρόεδρος
Βασιλική Δ. Μπουκουβάλα
Κλινικός Ψυχολόγος

Η Γεν. Γραμματέας
Βασιλική Δ. Καραγιάννη
Κλινικός Ψυχολόγος


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το seps.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...