PsychologyNow Team

Εγκαίνια για την εντυπωσιακή βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής

Εγκαίνια για την εντυπωσιακή βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής

PsychologyNow Team
νέα βιβλιοθήκη φιλοσοφικής

Στα ράφια της βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής βρίσκονται περίπου 500.000 βιβλία, πάπυροι και χειρόγραφα, περίπου 20.000 σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις, 3.800 τίτλοι περιοδικών και εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα.


Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια της νέας κεντρικής βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής.

νέα βιβλιοθήκη φιλοσοφικής

Στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, είναι πλέον διαθέσιμος σε όλους ο «θησαυρός» που αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας από 16 ξεχωριστά Σπουδαστήρια και βιβλιοθήκες που λειτουργούσαν έως τώρα στο κτίριο της Φιλοσοφικής. Με τρεις ορόφους και συνολικό εμβαδόν 7.500 τετραγωνικά, η κατασκευή της βιβλιοθήκης διήρκεσε περίπου 13 χρόνια και υπήρξε όνειρο ζωής για όλους τους πρυτάνεις που ασχολήθηκαν με το εγχείρημα.

Αποπερατώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και ένα μήνα αργότερα άρχισε την πιλοτική λειτουργία της. Στα ράφια της βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής βρίσκονται περίπου 500.000 βιβλία, πάπυροι και χειρόγραφα, περίπου 20.000 σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις, 3.800 τίτλοι περιοδικών, 4.000 τεκμήρια συλλογής οπτικοακουστικού και φωτογραφικού υλικού, με εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα.

Νέα βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής

Οι 400 θέσεις αναγνωστών δεν αφορούν μόνο τους σπουδαστές, αλλά οποιονδήποτε βιβλιόφιλο καθώς το κοινό μπορεί να επισκεφτεί αυτή τη βιβλιοθήκη που είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας μετά την Εθνική. Είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη βιβλιοθηκονομία, καθώς περιλαμβάνει αυτόματο μηχάνημα ανταλλαγής βιβλίων. Τη βιβλιοθήκη εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ προηγήθηκε προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο και παρουσίαση από την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου.

Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομο μουσικό πρόγραμμα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής και ξενάγηση στους χώρους της βιβλιοθήκης.

Νέα βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής

Παυλόπουλος: Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, να εγκαινιάζω σήμερα την λειτουργία της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτηρίζοντας τη νέα βιβλιοθήκη ως επίτευγμα ύψιστης σημασίας.

Είμαι βέβαιος ότι η ποιοτική αλλαγή που θα προκύψει στην απόδοση των φοιτητών και των ερευνητών σε μια Σχολή, που θέτει πάντοτε υψηλούς στόχους ακαδημαϊκής διάκρισης με βάση τα πιο αυστηρά διεθνή ακαδημαϊκά κριτήρια, θα καταστεί γρήγορα εμφανής και θα δικαιώσει τους κόπους όλων των συντελεστών της δημιουργίας της ενιαίας Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Νέα βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε παράλληλα πως η καλλιέργεια της φιλοσοφίας, όπως και των λοιπών γνωστικών αντικειμένων που διδάσκονται στην Φιλοσοφική Σχολή, συμμετέχει ουσιωδώς στην διαμόρφωση της συνείδησης του σύγχρονου πολίτη. Διότι μέσω του Βιβλίου διακινείται η Γνώση και προάγεται η σκέψη, οι οποίες προκύπτουν από την σοβαρή μελέτη του και τον αναστοχασμό πάνω στο περιεχόμενό του, είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε κάνοντας αναφορά στον Τ.Σ. Έλιοτ. Απολύτως χαρακτηριστική της καθοριστικής σημασίας της αναζήτησης της Γνώσης, αντί της απλής πληροφορίας, είναι η 'θλιμμένη σκέψη' του Τ.Σ. Έλιοτ, στα Δέκα χορικά απ' το 'Βράχο', όπως την αποτυπώνουν οι στίχοι:

Που είν' η Ζωή, που τη σπαταλήσαμε ζώντας;
Που είν' η σοφία, που τη χάσαμε μέσα στη γνώση;
Που είν' η γνώση, που τη χάσαμε στις πληροφορίες;

Το βιβλίο είναι, άλλωστε, ένας 'ζωντανός' συνομιλητής μας, όπως μας θυμίζουν οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου, 'και οι λέξεις φλέβες είναι/μέσα τους κυλάει το αίμα', ενώ η αξία του μπορεί να συμπυκνωθεί, με απαράμιλλη πληρότητα, στην πασίγνωστη φράση του Χόρχε Λουίς Μπόρχες: 'Το σύμπαν είναι μια μεγάλη βιβλιοθήκη', ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Νέα βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής

Υπό το πρίσμα αυτό, κάθε βιβλίο αποτελεί μέρος της αλήθειας, κρυφής και φανερής, του κόσμου, είπε ο κ. Παυλόπουλος.


Πηγή: lifo.gr
Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...